Сладкиш без брашно с медМоя измислица за закуска, много се хареса на Ники:
Една голяма чаена чаша овесени ядки (микс на Виола с плодове ползвам)
Една голяма чаена чаша орехи
половин чаша стафиди
100 мл. мляко
50 мл. зехтин
100 гр. мед
100 гр. овесено брашно
2 големи ябълки
Смиламе овесените ядки с орехите в блендера докато станата почти на брашно. Изсипваме в голяма купа, добавяме стафидите, овесеното брашно, меда, зехтина и млякото. Разбъркваме добре. Изсипваме в тортена форма с падащи стени, притискаме добре и оформяме блат.
Изчистваме ябълките и режем на полумесеци. Нареждаме над блата и поливаме с мед (по желание). Печем за 15-20 мин. в загрята фурна на 200 градуса, на вентилация. Може и по-малко време. Може да омазним лекичко със зехтин, за да се отлепи после по-лесно падащата стена. Като се изпече поръсваме с орехи.
Много вкусно и питателно, заместващо чудесно сутрешното кисело мляко с овесени ядки