0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #480 -: Септември 14, 2011, 18:31:55 pm »
[
3 - не съществува храна, с която да се препоръчва да се чака след годинка.

Боби, това съвсем не е вярно поне според нашите препоръки в БГ, има много храни, които се пропоръчват слад годинката (вкл. и любимото ти краве мляко), което е повече от нормално, но въобще не искам да влизаме отново в спорове и да вадиш от сто кладенеца вода, всеки има глава да чете и преценява.

Аз се каня да започна със захранването след няколко дни, не исках да рискувам като бързам, пък дори и да не води до нищо.

Сами, за храните явно съм се изразила неправилно. Имах предвид, че има храни, за които трябва да се чака да стане на годинка - точно млякото визирах, но няма такива, за които трябва да се чака повече от това ( освен ако в семейството няма силно алергичен към нещо).  Все пак ми е любопитно за кои храни освен мляко, мед, ядки и белтък се препоръчва в България да се чака?

Мен лично ми е напълно безразлично кога ще си захраниш детето, още повече че няма да навреди. Искаш да си спокойна - твое си право е това. Което не ми е безразлично е, че винаги се намира някой да критикува, когато някоя майка не е захранила толква късно, колкото те.  И да обяснява как всеки имал глава, все едно е грешно това, което тази майка прави.

loriаne, не знам за тези пюрета. Щом има, добре. Тук за първите храни няма такива. Смесените са чак към втори и трети храни.
« Последна редакция: Септември 14, 2011, 18:53:36 pm от Bobbie »

*
« Отговор #481 -: Септември 14, 2011, 19:01:35 pm »
Не е задължително да се гонят милилитрите на млякото, защото пюрето е по-засищащо. Количество от 120млл пюре беше достатъчно на моите без дохранване в началото. Аз мерих в милилитри, защото различните консистенции тежат различно и 100гр от едно е повече милилитри от 100 грама от друго. Ползвах си контейнерите на Авент, знаех от коя храна по колко милилитри слагам, а за захранването ми беше супер това.
Плод давах след зеленчуковото пюре на обяд единствено когато го въвеждах първите 2-3 дни. След това само следобяд. Между плода и вечерното мляко имаха от 2 до 3 часа разстояние. Водих се по децата, никога не съм спазвала точни часове, +-1 час не ми е било никога проблем при храненето. Просто преценявах по това колко са яли преди това за следващото хранене.
А за късно/рано захранване то през 2 страници все има мнения, който иска - чете. За алергенните храни - също. Въобще не са малко тези, които са за след годинката  :wink:
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #482 -: Септември 14, 2011, 19:09:59 pm »
Аз се чудя с какво се въвежда ръж и ечемик?

Лориан, давай плод между храненията.

Gerber имат каши с ръж и ечемик, например.
« Отговор #483 -: Септември 14, 2011, 23:20:09 pm »
Боби, това вече е друго, сега съм почти съгласна  :) Аз не съдя тези, които са захранили по-рано, въпрки че преди 4 месец според мен рискуват здравия стомах на детето си, но пак не се бъркам..
Аз засега съм си харесала примерната схема от книжката "дневника на мама" който ни дадоха в родилния дом. Според нея плод се дава за заместване на следобедното хранене, както Жбрул е описала да се преценява колко да се дохранвам до достигане на порцията. Аз обаче следобед кърмя и ще видим дали ще намалее кърмата. педиатърът ми каза да достигнем дозата ни от АМ, но май и ние ще се ориентираме към пюретата от 190 след въвеждането..
Всъщност мисля още от утре малко да увелича дозата, защото от 2-3 вечери детето реве като го сложа да спи и трудно се успокоява, което въобще не му е типично след ядене, къпане и пр.  При моя позната беше така и накрая се оказа, че детето си ляга леко гладно.. Въпреки че веднага след ядене рядко измрънква за още, може би се разсейва и затова.. Сигурна съм обаче че би изпил и повече.
« Отговор #484 -: Септември 15, 2011, 10:21:15 am »
Силно алергични храни - ягодите. По-препоръка на педиатъра не давахме до навършване на 2 години. В по-ниска възраст аз навремето съм се била обринала ужано от ягоди, които майка ми ми е дала, така че аз си послушах лекаря.  :wink:
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #485 -: Септември 15, 2011, 17:49:12 pm »
Боби, това вече е друго, сега съм почти съгласна  :) Аз не съдя тези, които са захранили по-рано, въпрки че преди 4 месец според мен рискуват здравия стомах на детето си, но пак не се бъркам..
Преди 4 е рано,но след 4 е долната граница на нормалното захранване. Никой тук не захранва по-рано ( поне аз не съм видяла),но въпреки това на много майки им се правят забележки, че не чакали повече. Няколко от тях ми писаха на лични и вече престанаха да пишат тук, защото им писна да ги третират така все едно си вредят на децата. По тази причина от време на време слагам фактите, за да припомня на тези, които размахват пръста, че не са прави.

Аз пък смятам този път ако детето ми продълажва да има проблеми с изхождането, да дам сокче ( не повече от лъжичка-две) дори и преди долната граница на възрастта. Кой каквото ще да ми казва, аз съм убедена, че е по-добре за храносмилателната и система от даването на лекарства. Когато това са ми двете алтернативи, тогава по-ранното захранване може да е по-добрата опция.

Б.
« Последна редакция: Септември 15, 2011, 17:52:33 pm от Bobbie »

*
« Отговор #486 -: Септември 15, 2011, 18:31:08 pm »
По-ранното захранване е допустимо напълно при проблеми от рода на тежък запек или тежък рефлукс. Също е приемливо и кисело мляко от нулева възраст при отказ на бебето от различните марки АМ.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #487 -: Септември 15, 2011, 18:59:07 pm »
По-ранното захранване е допустимо напълно при проблеми от рода на тежък запек или тежък рефлукс. Също е приемливо и кисело мляко от нулева възраст при отказ на бебето от различните марки АМ.
Да, мен така са ме захранили с кисело мляко на 3-4 месеца, след като съм била между живота и смъртта няколко месеца и са мислели, че няма да оцелея ( тежко разстройство,на системи за да не се дехидрирам, никакви храни не са ми понасяли). Една лекарка в инфекциозна болница е решила да пробва с кисело мляко преди позволената (дори за тогава) възраст и това ми е регулирало червата и съм се оправила. Доведения ми брат също само кисело мляко е понасял и от съвсем малък с това са го хранели. Сега изкуствените храни са много по-добри, така че предполагам, че рядко би се наложило подобни захранване. Обаче аз  на дъщеря ми дадох в 6тия месец кисело мляко и много добре и понесе. Освен това, сега и е една от любимите храни. Въобще от както съм я захранила е съвсем различно дете. Дали има връзка с това или че е порастнала не знам, но определено стана по-спокойна малко след като захранихме.

« Отговор #488 -: Септември 16, 2011, 13:50:28 pm »
Аз започвам сега да се чудя като започна да заменям обедното хранене и стигнем до едно бурканче зеленчуково пюре, ако е гладен още ли да давам и мляко или да увелича количеството пюре -напр.190грамово бурканче. Имам чувство, че няма да му стига само зеленчуково, по-малко калорично ми се струва, а сме все гладни :wink:

Освен това, след като сме заменили обедното хранене с един зеленчук, да въведа втори за обяд (смесен с първия или чист мисля че е все едно) или мога да започна за заменям следобеното с плод. Помня, че се коментира, че редувате заленчук с плод, но отначало ли? Така ще избегна запичане, което повечето зеленчуци предизвикват, но незнам дали не трябда за изчакам повече със следобедното хранене??
« Отговор #489 -: Септември 16, 2011, 18:22:31 pm »
sami123 аз дохранвах с кърма. Започнахме с оризова каша, после минахме на зеленчук - картоф, морков, тиква сладка и пащърнак, после започнах да ги комбинирам, да въвеждам и др. зеленчуци. След 21 дни въведох и месото - пуешко, пиле или заек.

Детето ще ти покаже от кое по колко иска да яде.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
« Отговор #490 -: Септември 16, 2011, 22:01:44 pm »
Сами, не се наемам да давам съвети как да захранваш, мога само да споделя опит - ако ти е полезен с нещо ОК.  :)
След като заместих едно хранене със зеленчуково пюре /на Дани му стига засега бурканче от 190 гр./ - си давам само пюрето на обяд. Когато това количество престане да му е достатъчно, просто ще отворя второ бурканче от същия вид, или предварително ще смеся нужното за едно ядене количество в купичка. Примерно бурканче 190 гр. + добавка чист зеленчук от малко бурканче, за допълване на количеството до нужното... Или просто ще започна да приготвям пюрето лично, когато ми е възможно. Струва ми се, че идеята на захранването и храненето е все пак, да спираме с млякото като основна храна постепенно, поради което не ми се струва удачно да се дава някаква доза пюре и да се дохранва после с кърма, или АМ до "второто пришествие". Ама това е според мен, иначе не виждам проблем и да се прави т.е. с нещо да се навреди на детето, поне в началото.

Когато започнах да въвеждам зеленчуците - направих така. Първо един чист зеленчук, после втори чист зленчук, после трети смесен с един от първите два. Сега като вкарвам нещо ново, или го давам чисто /ако е готино на вкус/ т.е. предполага се, че ще му хареса чисто, или го въвеждам миксирано с нещо познато и вкусно /за него/. Примерно, като въвеждах броколи - смесих с морков, понеже на чисто пюре от броколи се понацупи човека.  :lol: Винаги имам няколко малки бурканчето пюре от морков, или тиква /на които винаги налита/ и ако "запъне" на нова храна, добавям от тях и изяжда всичко. Каква съм гадняркаааа  :lol:

Доколкото съм обсъждала с други майки, аз захранвам леко "извън обичайното". В смисъл, един месец вкарвах само зеленчуци, без да давам плодови пюрета. По няколко причини. За щастие Дани, нито се запича, нито се подрисква, нито е склонен към алергии /не е късно да се случи кое да е от трите де/ и поради това - не съм подбирала храни, стриктно съобразявайки се с гореописаните фактори. Давам нещо, яде го, няма проблем, давам следващо и това е. И понеже като минаха 2 седмици на зленчукови, точно се падаше да тръгваме на море, щеше да стане съвсем тегаво да обядва пюре и да маже, после айде пак плодово, че дохранване с АМ, че недай Боже пък да възникне проблем и да нямам доверен лекар под ръка... Да описвам катуна на плажа с все пюрета, млека и води мисля е излишно.  :lol: Та стана така, че един месец въвеждах само зеленчуци. От вчера започнах и плодове, с които процедирам както и със зеленчуците, но на следобедното харнене. Проблеми - все още няма, дано така си остане. Повечето мами, вкарват плодовите 2 седмици след зеленчуковите /или обратното/, някои дават плодовто като десерт след зеленчука, когато въвеждат нов плод го дават преди зеленчуковото на обяд...разни вариации има. Не мога да кажа дали някоя от тях е повече, или по-малко правилна, мисля че е най-важно да си следиш детето и по него да се водиш, както и с всичко останало правим.

След това "дълбокомислено изложение"  :lol: , да попитам и аз нещо т.е. да се консултирам. Мисля сега, като хапва детето 2 седмици и плодови пюрета, да вкарам каша. При следобедното хранене - каша + плодово пюре, а на обяд си остават зеленчуците. ОК ли е така, или да нанеса корекции в плана?

П.П. Сега като се прочетох...явно навика ми да ям относително разделно, съм го приложила и спрямо захранването на Дани без да се усетя. Ама щом няма вреда за него, значи всичко е наред. :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #491 -: Септември 17, 2011, 12:15:43 pm »
Мерси за мненията,
Николина, ти си въвела първо каша, което май се препоръчва особено при деца с по-ниско тегло,защото е по-калорична. Аз вече избрах зеленчуково пюре, но малко се притеснявам че само зеленчук няма да го засити, ако спра с млякото като дохранване на обяд. Но явно ще трябва сама да пробвам схемите  :wink:
Малко се обърках, защото на много места пише, че до годинката основна храна си оставала млякото (АМ или кърма), а другото е за опитване и начало към обща храна. Дневно май приема на мляко трябва да е около 500-600мл., което може и да върже ако само обедното се замести напълно, следобед е плод с мляко (млечно-плодова каша) и сутрин и вечер изпива по около 200мл. Това ми напомня- плодовото пюре с АМ ли се приготвя или давате готовите млечни?
*
« Отговор #492 -: Септември 17, 2011, 12:21:46 pm »
Дневния прием на АМ не трябва ли да е около 750-800 мл мляко до 1 литър? Аз гледам да го спазвам и не замествам изцяло хранене и мисля така да е до годината.
Последното ти изречение, Сами, не го разбрах.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
« Отговор #493 -: Септември 17, 2011, 13:06:14 pm »
Ами имам предвид чистите пюрета от круша или ябълка например за следобед дали да ги смеся с малко приготвено АМ, за да се получи млечно-плодова каша, правите ли така? иначе май има и готови млечно-плодови каши и се питам кое е за предпочитане...
*
« Отговор #494 -: Септември 17, 2011, 13:36:12 pm »
Smaraidi , за да яде Дани по 800мл АМ до годинката - значи трябва само АМ да му давам и никаква друга храна. Той се храни 4 пъти в денонощието, пие по 200мл АМ. С едно заместено хранене - стават 600, като заместя и второ - ще са 400мл. /поне докато не увеличи дозата АМ, което пие/.
Готова съм да се обзаложа, че този начин на хранене - с нищо няма да се отрази зле на развитието му. ;) Правилата все пак са за ориентир, не да се прилагат сляпо, особено пък когато детето е здраво и се развива добре - малко излишно е да се втелясваме. Поне аз не го правя, но всяка майка си знае за себе си най-добре.

« Отговор #495 -: Септември 17, 2011, 14:24:47 pm »
Жбрул, но все пак второто което се замества обикновено, за което питах как се прави точно е млечно-плодова каша, т.е. е с мляко също. Освен това се сетих че имаме и още едно хранене предобед (около 10ч.) което засега не се замества, май към 8 месец беше. Вие сте с по-малко хранения, обикновено са 5 по това време и затова ти идва по-малко млякото..
*
« Отговор #496 -: Септември 17, 2011, 15:17:37 pm »
sami123, честно казано не съм се разтревожила, че му идва малко млякото. Напротив, мисля че му е съвсем достатъчно, щом е здрав и се развива добре. Лично за мен, по-точен показател от този, дали нещо правя както трябва, или не - няма. Той е на 4 хранения от 2 месеца насам апропо, сам си ги направи така и аз не му се бъркам. По този повод точно, като се понаслушах на истерии от страна на други майки, роднини, педиатри...как видиш ли ти, е крайно ненормално детето ми да яде само 4 пъти на тази възраст - взех, че накрая и Д-р Бърди питах. Ако искаш - мога да ти намеря какво ми отговори ;)

Пиша ти ги тези неща, просто за да те убедя, че схемите и правилата са си схеми и правила, детето си е е жив човек, отделна личност, със свои си вкусове и нужди и не е повод за притеснение, че то не прави "както пише по кникгите", или като децата на околните... Щом е здраво и щастливо - значи правилно го гледаш и толкова!  :D

Кашата, можеш да си я забъркаш и с АМ, може и с вода, зависи какъв ефект целиш да постигнеш. Гледам, че на бебета които са по-напред с килцата - кшата им се прави с вода, или изобщо се отлага даването на каша, но тези неща ги преценя педиатърът. В моя случай, мисля кашата да я правя с АМ, понеже проблеми с килата Дани няма поне за момента.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #497 -: Септември 17, 2011, 15:18:32 pm »
Аз следобедното хранене с плод съм го заместила напълно. Давам чисто плодово пюре от бурканче, не слагам никакво мляко, нито каша. Сами, ако сложиш само мляко в плода ще стане доста редичко, освен ако не сложиш мъничко, за вкус. Аз все още каши не давам, понеже моята щерка доста добре си навакса с килограмите - в момента е 8850 гр. На 6 месеца беше 8 кг. Та реших да не я угоявам допълнително с тия каши. А и засега едно чисто плодово пюре си и стига и издържа 3-4 часа до вечеря без проблем.
Аз първо захраних с плод следобед и след 20-тина дни вкарах и зеленчуците. Заместих напълно обедното хранене за около седмица. Едно бурканче от 190 гр засега й стига идеално.
Сами, не можеш да бъдеш сигурна дали ще го засити зеленчука или няма. Пробвай и ще разбереш. В началото даваш по малко и дохранваш с мляко/кърма, докато стигнеш цяла доза зеленчук. Ако все пак не му стигне, увеличаваш дозата. Но не мисля, че трябва да продължаваш да дохранваш с мляко за постоянно.

Да попитам и аз нещо, да не остана по-назад :lol: Чудя се дали да не започна от другия месец да замествам и сутрешното хранене към 10 часа. Засега давам мляко, от два дни въвеждам глутена, с половин бисквитка на Плазмон, разтворена в млякото. Нещо не ми допада това с бааааавното и протяжно въвеждане зърно по зърно. То така или иначе, ако ще има някаква алергия, тя ще се прояви, дори само една частица да погълне, та не виждам смисъл да се мотам сума време. Та мисълта ми е, дали е време да заместя закуската и с какво? Млечни изделия съм въвела вече. И глутена скоро ще е въведен нацяло.
« Последна редакция: Септември 17, 2011, 15:20:36 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #498 -: Септември 17, 2011, 15:40:10 pm »
Сами, можеш да даваш точно плодово пюре с мляко, като шейк става и ще го пие с шише. Или аз давам млечно-плодови каши от тези инстантните, много ги харесва. Можеш и плодово пюре между храненията.

Сиксенс, въведох глутен с овесена каша, сега на куп ръж, ечемик и пшеница с кашата 7 зърна на Милупа. За мен това с пълнеенето от кашите е мит. Бебе, което си наддава яко и само на мляко да го държиш пак ще си наддава. Моето бебе яде каши от 2 месеца и за ръста си е ниско тегло.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #499 -: Септември 17, 2011, 16:37:32 pm »
Ами последните 2 месеца вече наддава нормално - 500 и 350 гр, дотогава качваше по 1300-1400 гр/месец  :lol: Не знам дали е мит, но предпочитам да си вържа гащите  :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!