Сами, не се наемам да давам съвети как да захранваш, мога само да споделя опит - ако ти е полезен с нещо ОК.
След като заместих едно хранене със зеленчуково пюре /на Дани му стига засега бурканче от 190 гр./ - си давам само пюрето на обяд. Когато това количество престане да му е достатъчно, просто ще отворя второ бурканче от същия вид, или предварително ще смеся нужното за едно ядене количество в купичка. Примерно бурканче 190 гр. + добавка чист зеленчук от малко бурканче, за допълване на количеството до нужното... Или просто ще започна да приготвям пюрето лично, когато ми е възможно. Струва ми се, че идеята на захранването и храненето е все пак, да спираме с млякото като основна храна постепенно, поради което не ми се струва удачно да се дава някаква доза пюре и да се дохранва после с кърма, или АМ до "второто пришествие". Ама това е според мен, иначе не виждам проблем и да се прави т.е. с нещо да се навреди на детето, поне в началото.
Когато започнах да въвеждам зеленчуците - направих така. Първо един чист зеленчук, после втори чист зленчук, после трети смесен с един от първите два. Сега като вкарвам нещо ново, или го давам чисто /ако е готино на вкус/ т.е. предполага се, че ще му хареса чисто, или го въвеждам миксирано с нещо познато и вкусно /за него/. Примерно, като въвеждах броколи - смесих с морков, понеже на чисто пюре от броколи се понацупи човека.
Винаги имам няколко малки бурканчето пюре от морков, или тиква /на които винаги налита/ и ако "запъне" на нова храна, добавям от тях и изяжда всичко. Каква съм гадняркаааа
Доколкото съм обсъждала с други майки, аз захранвам леко "извън обичайното". В смисъл, един месец вкарвах само зеленчуци, без да давам плодови пюрета. По няколко причини. За щастие Дани, нито се запича, нито се подрисква, нито е склонен към алергии /не е късно да се случи кое да е от трите де/ и поради това - не съм подбирала храни, стриктно съобразявайки се с гореописаните фактори. Давам нещо, яде го, няма проблем, давам следващо и това е. И понеже като минаха 2 седмици на зленчукови, точно се падаше да тръгваме на море, щеше да стане съвсем тегаво да обядва пюре и да маже, после айде пак плодово, че дохранване с АМ, че недай Боже пък да възникне проблем и да нямам доверен лекар под ръка... Да описвам катуна на плажа с все пюрета, млека и води мисля е излишно.
Та стана така, че един месец въвеждах само зеленчуци. От вчера започнах и плодове, с които процедирам както и със зеленчуците, но на следобедното харнене. Проблеми - все още няма, дано така си остане. Повечето мами, вкарват плодовите 2 седмици след зеленчуковите /или обратното/, някои дават плодовто като десерт след зеленчука, когато въвеждат нов плод го дават преди зеленчуковото на обяд...разни вариации има. Не мога да кажа дали някоя от тях е повече, или по-малко правилна, мисля че е най-важно да си следиш детето и по него да се водиш, както и с всичко останало правим.
След това "дълбокомислено изложение"
, да попитам и аз нещо т.е. да се консултирам. Мисля сега, като хапва детето 2 седмици и плодови пюрета, да вкарам каша. При следобедното хранене - каша + плодово пюре, а на обяд си остават зеленчуците. ОК ли е така, или да нанеса корекции в плана?
П.П. Сега като се прочетох...явно навика ми да ям относително разделно, съм го приложила и спрямо захранването на Дани без да се усетя. Ама щом няма вреда за него, значи всичко е наред.