1. Ако бях цвят, щях да бъда - дъга
2. Ако бях плод, щях да бъда - смокиня
3. Ако бях животно, щях да бъда - гълъб
4. Ако бях книга, щях да бъда - роман
5. Ако бях дреха, щях да бъда – булчинска рокля
6. Ако бях бижу, щях да бъда – диадема
7. Ако бях дърво, щях да бъда - плачеща върба, палма
8. Ако бях напитка, щях да бъда – червено вино
9. Ако бях насекомо, щях да бъда – пеперуда
10. Ако бях песен, щях да бъда – "Divna Ljubojevic-Blessed be the Lord", "Orthodox music-Честнейшую херувим(Pray)", "Richard Clayderman-Balada pentru Adelina"
11. Ако бях филм, щях да бъда – "Страстите Христови"-Филмът на Мел Гибсън е част от великата традиция на западното изкуство. Но реалистичното изобразяване си има своята цена. Превръщането на една грандиозна саможертва в конкретни образи неминуемо я обезличава. Превръща в един обикновен акт на жестокост от сорта, който хората си причиняват един другиму всеки ден, сведена до поносим мащаб. А когато фиксираме спомена, ние преставаме да го преживяваме. Превръщаме го в нещо, което сме в състояние на смелим и обясним.
Но Кръста ние не сме в състояние да разберем. Даже да сме били там, преживявайки всеки миг с всяко от сетивата си, пак не бихме могли да кажем какво се разкрива във всичко и как се отразява на душата ни.
Ти беше ли там? Аз нямам снимка как е изглеждало всичко, но както се пее в стария химн: "Понякога ме кара да се разтреперя."12. Ако бях подарък, щях да бъда – бебе
13. Ако бях град, щях да бъда - Иерусалим
14. Ако бях месец, щях да бъда - октомври
15. Ако бях цвете, щях да бъда - роза
16. Ако бях изобретение, щях да бъда - електричество
17. Ако бях сграда, щях да бъда – църква
18. Ако бях отговор, щях да бъда – амин
19. Ако бях дума, щях да бъда – надежда
20. Ако бях мебел, щях да бъда - олтар