Криси, благодаря ти за информацията. За мен желязото е важно, защото както липсата, така и наднормените му показания водят до евентуално увреждане на плода. Затова сега, ако съм го двигнала над допустимата стойност ще го спра и след 15 дни, ако пак започне да пада ще пия Сорбифер. В останалото време то е включено в ПрегнакеърПлюс-а като е спазена допустимата дневна доза.
http://www.hapche.bg/bremennost-i-roditelstvo/bremennost-i-anemiya?page=2"Освен това повишаването концентрацията на серумното желязо и феритина на фона на наднормения прием на желязо увеличава риска от прееклампсия. Установено е, че високите нива на феритин в кръвта на пъпната връв по време на бременността имат последващи неблагоприятни последствия и са свързани със задържането на умственото и психомоторното развитие при децата на 5 годишна възраст."
"Изразходването на запасите на желязо без явни признаци на ЖДА обикновено става през 1-вото тримесечие, което може да се установи чрез определяне плазмения феритин, съдържанието на който се намира в равновесие със запаса от желязо в костния мозък.
Феритинът се определя чрез радиоимунологичен метод. Нормалните показатели са 100 ± 60 нг/мл, а всеки показател под 20 нг/мл
говори за недостатъчно натрупване на желязо."
Тоест, ако не се е натрупало желязото достатъчно, то трябва да продължа с приема до насищане, но без да се превишават драстично: стойностите на серумното желязо и количеството прием на железни медикаменти, защото се увиличава рискът от прееклампсия. Ако феритинът започне да се покачва, означава че има насищане на депата и железните добавки трябва да се спрат. Общо взето, преди години, пиех Сорбифер 3 месеца по 15 дни в месеца и така наситих депата за около 3 години, но сега явно пак са на 0, а защо ли пак са на 0, кой да ти каже... (в смисъл - защо не са се насищали сами за тези 3 години?) Дано за този месец приемът да е достатъчен... Ще видим в четвъртък...
Криси, и преди ли си имала ниски стойности на хемоглобина? Изследвала ли си се преди бременността за бета таласамия? При таласамията хемоглобинът не се покачва, каквото и да правиш. За токсоплазмозата, мисля че, ако сега се заразя наново ще е опасно, въпреки че ще предам антителата. Забравих как беше, може и ти да си права....
Жули, нямам изолирани антитела поне за сега и се поуспокоих... Благодаря ти, за съвета за ТСХ-то, ще го погледна! Нещо вчера и днес имам учестен пулс, а си пия бетаблокерите... Може да се е вдигнало ТСХ-то, знам ли, а може и да е просто от вълнението...
Благодаря ти, морско момиче, за пожеланията! Дай Боже скоро да видим и твоите
!