Момичета, хубаво е да се информирате, да сте грамотни, лекции, книги, статии - аз съм ЗА. Просто - не абсолютизирайте това, което сте научили и не мислете, че за дадено нещо което искате да се случи - има един, единствен "правилен" начин и ако не го направите точно по този начин - следва издънка. Няма такова нещо и си го напомняйте винаги, когато се запритеснявате в бъдеще време.
Помислете за кърменето примерно. В България десетилетия, че и в момента на повечето места - като се роди бебето, персоналът го взима веднага, тегли, къпе и пр. Вие го виждате повторно след няколко часа обикновено. Не казвам, че това е добра практика, но е такава. Въпреки нея обаче - знаете колко много успешно кърмещи жени има и все повече стават. Значи - не ще да е разковничето, че трябва да родите и детето веднага да е на гърдата ви, че да можете да кърмите, ако и това да е "в помощ" на теория. Ако ставаше само така - то кърмеща жена не би имало у нас дето се вика...
И аз започнах да кърмя чак когато Дани беше на 3 дни - абсолютно успешно при това, въпреки че дотогава беше ял само АМ с шише, сучеше си супер детето, а наистина важното беше, че ми показаха как трябва да поема зърното, пози и пр. Мисля, че тези "чалъми" улесниха процеса в пъти, вместо със седмици да налучквам сама кое как трябва да става. Не изпадайте в крайности и знайте, че като искате нещо да се получи с бебето ви - лесно, трудно - начини има. Ще се справите и даже ще ви изглежда невероятно как може да са ви се стрували трудни неща, които така лесно ви се получават
Боби, споделям мнението. Раждането е стрес който всички сме преживели все пак и не знам някой да е доказал истински, че еди кой си човек се "изчанчил" доживот, според това по какъв начин се бил родил...
Първото поемане на въздух, светлината, студът, ръце които те пипат...еми както и да се родиш - все си е стрес, ама се преживява и всъщност - никой от нас не го помни този стрес, та чак такова втелясване по въпроса ама...моди всякакви се навъдиха. Повечето ми миришат на чиста шарлатанщина на мен, ама нейсе... Дето викаш - не сме земноводни, ама ся пусто - дай "да коригираме тъпата природа" дето не ни заложила да раждаме във вода, че не се сетила колко ни стресира това да се родим на суша. Ако за майката е по-комфортно и леко да ражда във вода, както твърдят жени, които са го правили - нищо против, но да се твърди че така се правело защото за бебето било по-добре - не е особено резонно за мен.
Лека, щастлива и спокойна бременност на всички!