0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #700 -: Март 04, 2012, 17:21:18 pm »
Какви риби са подходящи за деца, хем да нямат много костици, хем да не миришат силно?
Аз по тази причина купувам само бели риби и да е филе.

*
« Отговор #701 -: Март 04, 2012, 19:04:00 pm »
м-и,дано това ти свърши работа.

Примерен вариант на последователност на храните:

1) зеленчуково пюре –-> плодово пюре (2-3 вида) –-> оризова каша с плод –-> друга каша с плод –-> месо (1-2 вида в рамките на 2 седмици) –-> глутен –-> масло –-> сирене
или
2) зеленчуково пюре с ориз –-> оризова каша –-> плодово пюре –-> месо –-> глутен –-> масло –-> сирене

Тони нищо не пише за жълтък. Виждам, че сте на нашата възраст. Ти въвела ли си?
« Отговор #702 -: Март 04, 2012, 20:14:07 pm »
Да въведох го по препоръка на педиатъра и малко прибързано.

Ето допълнение към схемата.

Ако приемем, че детето е захранено на 5-6 м. с пюрета, оттук нататък можеш да следваш следната схема:
каша (6-7 м.),
месо (7 м.),
глутен (7-9 м.),
сирене (9-10 м.),
жълтък (8-11 м.).

Захранване с жълтък
Начин на въвеждане:
* първо трохички или ¼ (в продължение на седмица или две седмици)
* постепенно се стига до ¼ или ½
* предлага се през ден или по-рядко
* когато се стигне до ½, предлага се не повече от 2-3 пъти седмично
* след 1 год. цяло яйце, до 2-3 пъти седмично
Дано съм била полезна! :)
« Последна редакция: Март 04, 2012, 20:15:58 pm от toni_21_I »

Огромно благодаря на доктор Стаменов!
*
« Отговор #703 -: Март 04, 2012, 23:40:55 pm »
Вера, не купувай пангасиус! Бях чела, че производството се е увеличило главоломно. И за тази цел тъпчат женските с хормони, за да снасят повече яйца. Не помня какви гадости още имаше, но спрях да я купувам тази риба.
Намерих линка. Някои снимки са "малко неприятни".
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/
« Последна редакция: Март 05, 2012, 00:19:12 am от blue_sky »

*
« Отговор #704 -: Март 05, 2012, 07:53:47 am »
Тони благодаря!
*
« Отговор #705 -: Март 05, 2012, 07:57:48 am »
Какви риби са подходящи за деца, хем да нямат много костици, хем да не миришат силно?
Миналата седмица мъжа ми купи 1 бр жива бяла риба (прясна, дунавска) - не бях давала до сега на децата. Не мирише никак, няма много кости - идеална!
Съпруга ми е рибар и каза, че е хубаво рибата да е плувала в течаща вода (т.е. в река). Хищните риби имали по-хубаво месо, докато шарана например може и да мирише на тиня - зависи как е гледан (в някои рибарници е тясно, а водата е застояла). Океанските/морските риби като цяло били една идея по-солени в сравнение с речните.
Пангасиус - в никакъв случай. Не се сещам точно на коя марка гледах пюре - уж със сьомга - а вътре 3% филе от сьомга, 12% пангасиус  8O Така че - четете етикетите!
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #706 -: Март 05, 2012, 08:21:39 am »
Вера, не купувай пангасиус! Бях чела, че производството се е увеличило главоломно. И за тази цел тъпчат женските с хормони, за да снасят повече яйца. Не помня какви гадости още имаше, но спрях да я купувам тази риба.
Намерих линка. Някои снимки са "малко неприятни".
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/
Според мен да не се купува риба отглеждана в рибаник по принцип. Мисля, че това с хормоните е с всяка риба, която се гледа в рибарник, а не е диво хваната. Сьомгата също е така, тъпчат я с хормони. Съответно, дивата сьомга е много по-скъпа, допълнително и ако е студеноводна, защото това е най-полезната.

П.П. Този линк не ми се отрваря.

« Отговор #707 -: Март 05, 2012, 10:42:26 am »
За пангасиус не съм чела, но сигурно от година не сме купували. Последните пъти беше една кашеста, сякаш повторно замразявана.
Скумрията съм чувала, че не е добре да се дава често, заради съдържание на живак.
То вярно е хубаво да е прясна, дива и т.н., но аз съм ограничена до предлагането в магазините.
В Билла гледах някакви ципура и лаврак, но там положението не знам как е от към кости.
Чрез баща ми купувахме прясна риба от рибар, но не мисля че беше кой знае колко по-вкусна от тази в магазина. Купували сме сом и шаран.
« Отговор #708 -: Март 05, 2012, 17:21:08 pm »
Момичета, да ви питам нещо за чушката  :oops: Четох че трябва да е зелена, да я сваря, обеля и пасирам. То хубаво ама с много зор се бели  :oops: :lol: Варя я до степен да е леко твърдичка (че нали така било най-добре :)). Имали нЕкакъв трик да се бели по-лесно тази чушка, че една четвъртинка сума време я белих  :lol:
Благодаря предварително.

Боби, много си права за рибата в рибарниците. Нали живея на Средиземноморието и много често ядем риба и определено има разлика във вкуса. Ама пък не всеки може да ходи да си лови от морето или реката  :lol:

*
« Отговор #709 -: Март 05, 2012, 17:48:08 pm »
Надеж пробвай да я опечеш и после я похлюпи в чиния да изстине, кожата направо се повдига от месото.
*
« Отговор #710 -: Март 05, 2012, 17:54:35 pm »
Надеж пробвай да я опечеш и после я похлюпи в чиния да изстине, кожата направо се повдига от месото.
Така става и приготвена на пара. Ако е се падне от онези дето се белят изключително трудно, белех с нож за филетиране, все едно филе отделям...

*

fifonqk

• 175
  • вярвах и чудото стана
« Отговор #711 -: Март 05, 2012, 18:22:32 pm »
Аз пьк пипера не го беля,варя с другите зеленчуци и после пасирам,сега чувам че трябвало да се бели,проблем ли е,че не го правя????
 И да питам за рибата,от каква вьзраст започва да се дава,гледах тези дни,че на бурканчетата пише от 5-я месец,говоря конкретно за сьомга:)))
« Отговор #712 -: Март 05, 2012, 18:33:38 pm »
Благодаря ви,момичета  :D Ще пробвам на пара, че няма къде да ги пека.
Фифоняк, четох че се маха люспата за да недразни коремчето.

От 3седмици давам риба веднъж в седмицата, но не сьомга.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #713 -: Март 05, 2012, 18:57:33 pm »
Боби, много си права за рибата в рибарниците. Нали живея на Средиземноморието и много често ядем риба и определено има разлика във вкуса. Ама пък не всеки може да ходи да си лови от морето или реката  :lol:
Тук поне на сьомгата пише, ако е дива или от рибарник. За другите риби май не пише. Аз за вкуса не правя разлика, но не ми се ядат хормони :-).

« Отговор #714 -: Март 05, 2012, 21:34:17 pm »
Аз познавам една мама,която 2 или 3-ти месец започна да храни бебока си с кисело мляко вместо кърма или АМ.Да ви кажа честно,нищо му няма на детето.

Ама не знаете ли -навремето почти всички ние сме захранени с кисело мляко от втори месец  8O 8O 8O защото не е имало АМ (а имам чувство че тогава кълменето не е било на почит). Тогава така се е правило и като прибавим задължителното "сокче" по същото време - ето ти резултата. Аз не мисля, че като бебето не се е изповръщало или обринало може да се каже -нищо му няма. Повечето нарушения в храносмилането идват доста по-късно -диарии, запек, подуване на корема, колити, алергии -почти всички имаме по нещо от списъка, нали  :(
По въпроса за млякото спорехме тук не веднъж, но когато се споменават "млечни продукти" естествено, Боби, че нямат предвид адаптираното мляко, което е основна храна (и заместител на кърмата, която също никой не нарича млечен продукт  :lol:), а чисто краве мляко и неговите производни.

Вариантите и поредността на Тони са точно, както съм чела и аз, с изключение на по-ранно въвеждане на жълтъка -след 7м. За киселото и прясно мляко е ясно, не веднъж сме писали, но точно днес имаше кашкавал в кухнята и се зачудих защо не се препоръчва заедно със сиренето..
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #715 -: Март 05, 2012, 21:58:10 pm »
По въпроса за млякото спорехме тук не веднъж, но когато се споменават "млечни продукти" естествено, Боби, че нямат предвид адаптираното мляко, което е основна храна (и заместител на кърмата, която също никой не нарича млечен продукт  :lol:), а чисто краве мляко и неговите производни.

АМ беше за пример, че причината за недаване не е заради евентуални алергии, защотото то се прави от краве мляко т.е. детето яде протеините на кравето мляко от новородено ( сравнение не може да с еправи с кърмата въобще).
Под млечни храни имам предвид храни, в които има и мляко ( млечни каши примерно).

*
« Отговор #716 -: Март 05, 2012, 22:11:44 pm »
Момичета, малко тъп въпрос, ама. Купих бананова каша с овес на Хумана, за да въведа глутена. Искам да ви попитам може ли да сложа 1 малка лъжичка(да кажем чаена) без да я разтварям направо в пюрето, или да направя съвсем малко, да  му дам 1 лъж,  и после да си му дам пюре. И постепенно си увеличавам количеството.
Също така колко време трябва да давам овес, за да му дам след това ръж; ечемик  и пшеница. И трябва ли задължително да мина през всичките? Честно казано не съм срещала ръж и ечемик, освен ако ги няма в някоя каша?

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #717 -: Март 05, 2012, 23:18:56 pm »
Момичета, малко тъп въпрос, ама. Купих бананова каша с овес на Хумана, за да въведа глутена. Искам да ви попитам може ли да сложа 1 малка лъжичка(да кажем чаена) без да я разтварям направо в пюрето, или да направя съвсем малко, да  му дам 1 лъж,  и после да си му дам пюре. И постепенно си увеличавам количеството.
Също така колко време трябва да давам овес, за да му дам след това ръж; ечемик  и пшеница. И трябва ли задължително да мина през всичките? Честно казано не съм срещала ръж и ечемик, освен ако ги няма в някоя каша?
Не мсиля че има значение, в крайна сметка ще изяде еднакво количество. За вторият въпрос не знам. Аз ги давам както всяка храна, минимум по 3 дена.

*
« Отговор #718 -: Март 06, 2012, 10:56:39 am »
Иванита ечемика си е гаден, аз го купих като овесени ядки с идея да пасирам, ръж изобщо не потърсих. Много често чувам, че в България не се отглежда ръж и не съм давала и ръжен хляб, то кой знае какво ще има вътре. За овесената каша не е проблем да сложиш една лъжичка суха в пюрето.
*
« Отговор #719 -: Март 06, 2012, 15:35:27 pm »
Ръж въведох, като купих ръжено брашно (има го във всеки хипермаркет), запекох в тиган няколко лъжички - до златисто - и добавях по малко към друг вид каша. Бях чела, че имало и ръжени сухари, но не намерих в тукашните магазини.