0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #760 -: Март 11, 2012, 18:50:58 pm »
Ники, браво на адашката  :lol:
М-и, благодаря ти че сподели за супичката  :D
Сами123, благодаря за идеята за кус-куса, ще се възползвам  :wink:
Ечи, и аз имам много малко кърма, която Соф пие само като заспива. АМ приема само с попара и никакво друго мляко не пие  :? А и ми се върти в главата вече да я отбивам и също се чудя как да ѝ набавя мляко  :(

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #761 -: Март 11, 2012, 18:56:32 pm »
От каква възраст може да се дава пастет на детенце? Мисля да направя домашен за нас - от пил. дробчета, с малко жълтък, лук, без подправки. А купешки - какъв давате?
Официално няма ограничения веднъж въведеш ли месото, но ако искаш да ти е сигурно веднъж стана ли на годинка няма ограничения за нищо. Аз дадох пастет доста отдавна, защото сама си поиска.

echy , една годинка е възрастта и до две годинки всичко е пълномаслено. Според мен всичко друго е добра сплашваща кампания на компаниите, които произвеждат АМ :-)

*
« Отговор #762 -: Март 12, 2012, 09:36:37 am »
Echy, моята педиатърка настоя за пълномаслено мляко (засега сме само на кисело, но по принцип) - идеята й беше, че в обезмаслените не се знае какво остава изобщо. А и масово нямат вкус на съответния продукт, аз затова и за нас само пълномаслени неща купувам (засега за късмет още не сме счупили кантара:-))
*
« Отговор #763 -: Март 12, 2012, 11:24:56 am »
Момичета, по въпроса за млякото знайте, че някои комбинации с него не са подходящи...

П.П. Извинете за малкия спам, ама не се стърпях  :lol: :lol: :lol:

*
« Отговор #764 -: Март 12, 2012, 11:49:53 am »
 Иванитка, много полезен спан :)
 Нашата педиатърка каза, че мога и дроб да дам след другите меса, до годинката
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #765 -: Март 12, 2012, 15:10:01 pm »
Echy, моята педиатърка настоя за пълномаслено мляко (засега сме само на кисело, но по принцип) - идеята й беше, че в обезмаслените не се знае какво остава изобщо. А и масово нямат вкус на съответния продукт, аз затова и за нас само пълномаслени неща купувам (засега за късмет още не сме счупили кантара:-))
Знае се какво се отделя, така че другото остава.  Маслото се маха от млякото по маханичен път, а не по химичен. Просто млякото се центрофугира, нищо друго.  Изивнявам се, ама педиатърката би трябвало да е наясно защо се препоръчват пълномаслени неща на деца до 2 годинки, а не понеже така и се струва :-).   На някои обезмаслени продукти ( но не на млякото) им се добавят други боклуци за вкус, затова аз чета съдържанието на всичко.

« Отговор #766 -: Март 12, 2012, 15:59:44 pm »
Аз преди месец дадох пилешки дробчета, малко, харесаха им и свински съм давала. На нас ни казаха, че дроб може след годинка.
И аз пастет не съм давала, но не съм се и сетила да направя домашен.

Аз вече не знам какво да давам за закуска, изчерпах се съвсем.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
« Отговор #767 -: Март 12, 2012, 16:33:07 pm »
Макарони, ядки, каши, мляко с бисквити, баница, някакви други тестени, сандвич, попара  :) не знам дали вс. са подходящи, но.... Аз като не мога да измисля нещо си отварям готварска книга, може нищо да не избера, но що идеи ме връхлитат  :D :oops:
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #768 -: Март 12, 2012, 17:47:45 pm »
Аз вече не знам какво да давам за закуска, изчерпах се съвсем.
То затова ние ядем 5-6 неща на закуска защото и аз съм изчерпана. Давам гофрети ( с крема или мед), палачинки, овесени ядки, едни бисквитки купувам от овесени ядки, сандвич с печен кашкавал, cereal  ( не го знам как е на български, ама е зърнена храна за попара)  и винаги първо си пие една голяма чаша мляко по 250мл. Като започне да яде чисти яйца, ще правя и бъркани яйца с нещо. 
м-и, ти като мен ползваш готварската книга - аз отварям на баница и правя свинско със зеле :-).

« Отговор #769 -: Март 12, 2012, 19:58:20 pm »
Боби ние ядем - препечена филия с яйце и сирене и кашкавал, или с филе и кашкавал, давам им по малко вече, пуешко например или чиста шунка, качамак, обожаваме го, кус кус, попара, ама не я обичаме много, баница, домашна бисквитена торта. Палачинки още ме е домързяло, ама мисля да им направя от мързеливата,в  тава -  http://luluto.blogspot.com/2012/02/blog-post.html
И това е. Овесени ядки им правих много отдавна и не ги ядат, ама трябва пак да пробвам. Мед давам само на бибата, страх ме е, макар че д-р Масларска каза, че мога и филийка да мажа вече.

Сега направихме домашна пица с домашно тесто, По забърка някакво с яйце и кислео мляко и малко сода, стана супер, на децата много им хареса.
Салам вече им давам, рядко, но по няколко хапки. Гледам да свикват на всичко.
Само не знам кога ще дойде време, от колко се дават мекици и пържени филийки?
« Последна редакция: Март 12, 2012, 20:04:51 pm от nikolina-pikolina »

9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #770 -: Март 12, 2012, 20:19:13 pm »
Боби ние ядем - препечена филия с яйце и сирене и кашкавал, или с филе и кашкавал, давам им по малко вече, пуешко например или чиста шунка, качамак, обожаваме го, кус кус, попара, ама не я обичаме много, баница, домашна бисквитена торта. Палачинки още ме е домързяло, ама мисля да им направя от мързеливата,в  тава -  http://luluto.blogspot.com/2012/02/blog-post.html
И това е. Овесени ядки им правих много отдавна и не ги ядат, ама трябва пак да пробвам. Мед давам само на бибата, страх ме е, макар че д-р Масларска каза, че мога и филийка да мажа вече.

Сега направихме домашна пица с домашно тесто, По забърка някакво с яйце и кислео мляко и малко сода, стана супер, на децата много им хареса.
Салам вече им давам, рядко, но по няколко хапки. Гледам да свикват на всичко.
Само не знам кога ще дойде време, от колко се дават мекици и пържени филийки?
А да, забравих пържените филийки -и това правя понякога. А палачинки правя американски - те са дебели  и въобще не са със съшия вкус. Нашенски палачинки не и давам, защото (... си ги пазя за себе си:-)-майтап)  ми писна да ги развива :-).  Тя не яде чисто яйце, защото на 8 месеца се изрина от жълтък, а и после и тестовете за алергия показаха алергия към жълтъка. Интересно, че към белтъка няма.  Обаче яде храни, в които има яйце, само да не е основното.
Мед няма проблем да даваш- то не е заради алергия, а заради разни спори на бактерии.

« Отговор #771 -: Март 13, 2012, 10:34:30 am »
Боби, аз скоро пробвах и юфка, хареса им, но не толкова колкото кус кус или качамак. Хапнаха 1/2 купичка, това също е вариант за закуска.

А днес им правих препечена филия с масло и мед, като за начало изядохме цели 5-6 залъка  :D

9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
« Отговор #772 -: Март 13, 2012, 10:50:14 am »
Аз точно видях нова идея за закуска от друг форум и още днес мисля да купя, защото ние сме само на попара засега. А именно - овесени ядки, по възможност фини или ако няма фини ще смеля, заливали се с вряла вода и се добавя сиренце и масло. Добра идея- хранително и да заменим само тестените храни за по-малки деца, също мисля да почна и качамак. От друга страна за по-големи зърнените храни (cereal kakto Bobi im kazva) са основна закуска, особено с мляко за след 1,5г.
Николина май в другата тема пита за меда - аз също чета, че не се препоръчва до 2-3 години (според различните източници, но поне до 2г.)

Аз по-скоро се чудя какво да давам за вечеря- ако е супа, само постна ли да е или може и постно друго ястие от кухнята. Тези пюрета "лека нощ" с млякото достатъчни ли са за нашата възраст или да ги давам в допълнение към супата, като се има предвид че и АМ ще пие по-късно..?
*
« Отговор #773 -: Март 13, 2012, 12:33:56 pm »
Сами, аз с овесени ядки правя и друго, ако ядете кисело мляко е много вкусно.
Торта с мюсли, адаптирана версия за бебета. Вечерта като си легне слагам в купичка  (аз ползвам контейнерите за кърма на авент, че кухня не взимам а с буркани нещо не ми се занимава) 1-2 бебешки бисквитки, заливам с малко кисело мляко, объркано с парченца плод и малко пресен плодов сок. От горе слагам малко овесени ядки или трици, пак кисело мляко, но вече повечко, че поема доста и редувам до горе мляко и ядки. Най отгоре може да се завърши с плодове. Добавяла съм заквасена сметана в млякото и с нея става още по-вкусно. От как е на бабина градина редовно закусва това, особено като съм първа смяна. Преди го хапвахме за следобедна закуска.
Мале, че ферман изписах. Извинете за дължината.

*
« Отговор #774 -: Март 13, 2012, 14:47:10 pm »
Знае се какво се отделя, така че другото остава.  Маслото се маха от млякото по маханичен път, а не по химичен. Просто млякото се центрофугира, нищо друго.  Изивнявам се, ама педиатърката би трябвало да е наясно защо се препоръчват пълномаслени неща на деца до 2 годинки, а не понеже така и се струва :-).   На някои обезмаслени продукти ( но не на млякото) им се добавят други боклуци за вкус, затова аз чета съдържанието на всичко.
Боби, при теб в съдържанието може и да пише какво се маха и добавя, но у нас на всички млека пише само 100% краве мляко, всичките са перфектни, такива неща като нишестета и сухо мляко не са виждали. Четенето на съдържанието за съжаление помага само в страни, в които някой на ниво държава например следи какво се пише вътре (за справка последния проблем на Нутела в Германия); у нас я караме на съседски слухове и късмет.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #775 -: Март 13, 2012, 15:01:31 pm »
Боби, при теб в съдържанието може и да пише какво се маха и добавя, но у нас на всички млека пише само 100% краве мляко, всичките са перфектни, такива неща като нишестета и сухо мляко не са виждали. Четенето на съдържанието за съжаление помага само в страни, в които някой на ниво държава например следи какво се пише вътре (за справка последния проблем на Нутела в Германия); у нас я караме на съседски слухове и късмет.
Ами понеже я карате на слухове и затова се развихрят най-невероятни тероии.Ние говорехме за прясно мляко. Тези двете, които споменаваш, се слагат в киселото. Какво нишесте в течно мляко? В прясно мляко нищо не се слага в България , а в САЩ му се добавят витамин А и Д. Сухото мляко е ... изушено мляко - сух млечен протеин или с други думи,мляко на което му е махната водата. Аз нямам против да ми го слагат в киселото мляко, така в една лъжичка има повече протеини. Но съм съгласна, че трбява да казват. Тук го пише на млекат,а в които слагат.

« Отговор #776 -: Март 13, 2012, 17:03:42 pm »
sami123 да добавя, че аз като им правих овесени ядки ги варих, взех много фини, био, но пак не стават само с киснене. Една др близнашка мама ме открехна, варят се и после се добавя плодове пюре. Но ние не харесваме такива неща.

Аз за вечеря супа не давам,д аже много рядко ядем супа, зашото не готвя. На вашата зъраст ядяхме всички видове млечни каши Лека нощ и ни засищаха. Аз им давам пица, филия с кашкавал и масло, манджа. И после АМ.,

9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #777 -: Март 14, 2012, 05:47:22 am »
Има овесени ядки, които стават веднага, само като добавиш топло мляко.

« Отговор #778 -: Март 14, 2012, 08:47:36 am »
А давали ли сте на бебоците авокадо, кога и как им се отрази, в смисъл запича, разхлабва? С какво може да се смеси, ако не ядат сирене все още?
« Отговор #779 -: Март 15, 2012, 17:53:12 pm »
Авокадо слагах сурово в зеленчуковите пюрета, а сега в супичките. Принципно знам, че по-скоро разхлабва, тъй като има много мазнини, но не съм забелязала на нас да ни подейства така, въпреки че лесно се посираме :)