От както се реализира идеята за този подфорум ми се ще да пусна подобна тема, защото мисля, че ще е полезна и за децата и за родителите. От един момент нататък децата започват да задават въпроси, въпроси и отново въпроси, на които очакват отговор, но най-типичните детски отговори ги задоволяват за кратко. След третият отговор, на въпросът "Къде отива слънцето вечер" от рода на "да спи в къщичката си", "да си почива", се оказа, че той не е задоволителен и повежда още десетки такива: къде му е къщичката, как се казва майка му, има ли си приятели и в един момент на мен лично ми бе по-лесно да обясня, че това е много горещо огромно газово кълбо, което е много далече от нас, но благодарение на топлината и светлината, която получаваме от него ние, всички животни и растения можем да живеем.
Има доста литература и филми за
науката, космоса, животните, растенията, човешкото тяло, градовете, държавите, планините и можем в тази тема да съберем най-добрите и подходящи за съответната възраст.
И тъй като пускам темата започвам с две кратки филмчета на Нешънъл Джиографик:
Земята - раждането на една планетачаст 1,
част 2,
част 3,
част 4,
част 5,
част 6Филмчето обяснява доста достъпно как се е образувала слънчевата система, земята, луната, как се е образувал океана, континентите, преминава през различните геоложки епохи и какви животни са обитавали земите преди милиони години.
Пътешествие до края на вселенатаЧаст 0,
Част 1,
Част 2,
част 3,
част 4,
част 5,
Филмчето е много увлекателно и достъпно и ни повежда на едно пътешествие от нашата Земя през целия Космос - Луната, Слънцето, Меркурий, Венера, Марс, планетите гиганти и техните спътници, най-малките планети в края на Слънчевата система, кометите, астероидите, най-близките звезди, нашата галактика и цялата вселена.
И един на еко тематика
Домневероятни панорамни картини от нашата планета и обяснение за крехкото екологично равновесие, в което се намира светът, в който живеем.
А това е на Би Би Си
Разходка с динозавритеняма го дублиран обаче, трябва да се чете
Много добре и сполучливо направен със страхотна графика.
Моята първа енциклопедия за човешкото тяло (Издателство "Фют")
Много добре илюстрована и обяснено като за децата най-важните органи и системи на човешкото тяло и техните функции.