0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #660 -: Август 12, 2012, 10:18:58 am »
Мими, и аз се чудя защо да не влиза в закуската. Стана ми интересно дали има някакво обяснение :ask:
Филия с яйце и сирене и филия с кашкавал запечени в къщи са на особена почит. Придружени с чаша айрян :)

« Отговор #661 -: Август 12, 2012, 12:02:09 pm »
Аз отново с глупавите въпроси, ама като напоследък нямам време да чета, питам :wink:

Въвеждането на първата храна ясно, но като трябва да въведа втора нова храна как процедирам - към количеството което изяжда детето от първия плод/зеленчук добавям 2-3 лъжички от новия, на следващия ден добавям 5-6, и намалявам количеството на първия плод/зеленчук - и така 5-6 дни все увеличавам количеството на новата храна, за сметка на вече въведената и след това приемам, че новата е вече въведена?

И втори въпрос - то ясно че си е до дете, но колко време ориентировачно отнема заместването на едно цяло ядене, и най-вече имам в предвид първото заместено?

А и друго - до кога предлагате мляко? Четох, че около 100гр изядено пюре се води заместено хранене, това значи ли че мога да спра да предлагам гърда/шише или предлагам докато детето само откаже или пък всеки сам си решава /е то и детето ще си покаже ама ми трябват някакви насоки :wink:/?
« Последна редакция: Август 12, 2012, 12:08:11 pm от radosttinka »
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #662 -: Август 12, 2012, 14:42:05 pm »
радостинка, не знам за въвеждането, защото аз никога не съм захранвала така, но за заместването, мисля, че много зависи от това дали кърмиш и колко искаш да продължаваш да кърмиш. нека не забравяме, че до втората година поне 40-50 процента от храната на децата трябва да е мляко. а до края на първата 70. аз продължавам да кърмя на поскване и това ми дава страхотно спокойствиие -яде когато поиска, каквото поиска, а сега като беше болна и не искаше, нямам грижи, защото поне знам, че мляко поема. така, че ако кърмиш и не искаш специално да спираш кърменето, нямаш нужда да мислиш, заместено или не заместено е храненето. в самото начало на захранването знам, че е добре да се даде малко кърма преди "другата" храна (не да го нахраниш с кърма, но да има).
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #663 -: Август 12, 2012, 21:07:27 pm »
След първата вече си зависи колко ти яде детето понеже тогава вече млякото не трябява да е повече от половин литър на ден. Та може да е 50% а може да е 30%, зависи колко е всичкото му хранене.

*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
« Отговор #664 -: Август 20, 2012, 15:30:54 pm »
Момичета помагайте ако имате идеи,
от няколко дни имаме следния проблем - не иска да яде обедното пюре, което е зеленчуково или месно. Опитва го, прави една физиономия (все едно, че съм му дала нещо ужасно гадно) и после стиска уста, върти се и не ще. Даже прави буааааа, все едно, че ще повърне. Досега не сме имали такъв проблем и си ядеше всичко, а сега изведнъж какво му стана... Вчера отворих три пюрета различни марки и различни по състав, накрая успях да го накарам да изяде 1/2 от любимото му - тиква с пилешко. Днес пак същото - мръщи се на заешко, мръщи се на зеленчукова крем супа, после пробвах и пуешко - не и не. Е, не мога да го оставя гладен (беше ял кисело мляко с бисквити в 10.30, а обяда му го предложих в 15,30 - доста време беше минало и си беше гладен). Като видях, че няма да яде нищо му дадох да яде сладко пюре - банан и ябълки с извара и си го изяде без проблем. Ако имате идеи давайте съвети, че не може да яде само сладки храни все пак. Тая седмица става на 10 месеца.
*
« Отговор #665 -: Август 20, 2012, 16:01:42 pm »
Миси, ако детето проявва интерес, можеш да му дадеш зеленчуците сварени и нарязани на парченца, за да се храни сам.

Друг вариант е му готвиш вкъщи някои от пюретата и да слагаш повече продукти освен основния зеленчук, например лук, чушка, домат, зехтин - това ги прави по-вкусни и разнообразни.

Моят син също е ящен и харесва много зеленчуковите и месните си ястия, но напоследък отказва плодовите - на него сладкото не му се нрави.
« Отговор #666 -: Август 20, 2012, 16:14:59 pm »
Домашните пюрета определено са по-вкусни и се приемат с повече охота и Елиа така се запъна на едни купешки.
Другият номер, който прилагам не знам до колко е правилно, но ако давам зеленчуково пюре допълнително й подавам по трошичка сирене и така успявам да пробутам пюрето.
Освен сирене съм давала и бисквит Плазмон трохички
*

misi

• *
  • 1543
« Отговор #667 -: Август 20, 2012, 18:10:42 pm »
Странното е, че пюрета, които досега е ял без проблем сега им се мръщи, прави гримаса на погнуса и все едно, че ще повърне.
Това с буааа и повръщането започна да го прави отскоро и няколко пъти се случи да повърне всичко и да направи мазало. Сега го прави когато нещо не му харесва на вкус или когато не иска повече да яде и не знам дали е естествена реакция или се научи, че като направи така аз се шашкам и спирам да го храня.
Ще пробвам утре с домашна храна.
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #668 -: Август 20, 2012, 18:23:25 pm »
Според мен не е от вкуса, а от консистенцията. Аз също бих дала парченца варени зеленчуци и накъсано месце, вместо смляно на пюре. На каква възраст сте?
*

misi

• *
  • 1543
« Отговор #669 -: Август 21, 2012, 14:14:40 pm »
На 10 месеца ще стане в края на седмицата.
*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #670 -: Август 21, 2012, 14:34:05 pm »
Откога могат да се слагат лук и зехтин? И как? В смисъл може ли да ги прибавя в зеленчуковите пюрета като същевременно следобед въвеждам нови плодове или не? Имаме голям проблем с яденето - нито домашни, нито купени пюрета иска(зеленчукови) :(. Започват едни стиснати устни, въртене, рев. Направо се чудя какво да правя. Единственото, което що годе се приема е пащърнака и с него пробутвам каквото мога.
*
« Отговор #671 -: Август 21, 2012, 15:12:12 pm »
Гергана пробвала ли си да дадеш с друга  гъстота? А другото което ми идва на ум, но не знам дали е правилно: една приятелка слага на дъщеря си тиква на всичко, защото нея я обича.
*

• 1357
« Отговор #672 -: Август 21, 2012, 15:20:51 pm »
За гъстотата - пробвала съм и по-рядко, и по-гъсто все същата работа. Иначе и аз така 2 седмици всичко с пащърнак пробутвах. Освен така да я караме :?.
« Отговор #673 -: Август 21, 2012, 16:29:22 pm »
Гери, аз по няколко капки зехтин слагам във всяко зеленчуково пюре от началото на захранването. Дани яде домашно приготвени пюрета, единствено купешко опита пащърнака и повърна след няколко часа. Тиквичка не обича ли? Нашия много я хареса. Сега например му пробутвам чушката с тиквичка, че само чушка  нещо....

*

• 1357
« Отговор #674 -: Август 21, 2012, 16:48:01 pm »
Да взема и аз да пробвам със зехтин... Мишле, за тиквичка не питай - беше единственото, на което си отваря сам устата с удоволствие(пащърнак с тиквичка) и аз бях толкова доволна. На първия ден му се зачервиха и изринаха веждите, на втория - целите клепачи, вежди, бузи, уши. И 5 дена бяхме на лекарства. Според педиатърката не е от самата тиквичка, а била обработвана с нещо. Но знам ли... Ще ме е страх пак да дам. А му хареса. Като цяло се движим много бавно с това захранване - започнах на 5месеца и 14 дни и имаме вкарани за месец и половина само картоф, тиква, морков, пащърнак, оризова каша и не знам тиквичката да я слагам ли. От плодовете само круша.
« Отговор #675 -: Август 21, 2012, 16:58:41 pm »
Гери, давай плодове смело, сега им е сезона бавничко ми се струва за един месец само круша!

Аз днес дадох вече и кисело мляко с плод, много й хареса.
*

• 1357
« Отговор #676 -: Август 21, 2012, 17:41:16 pm »
Наистина много малко неща въведох за толкова време :?. Всяка нова храна я държа по 5 дена. Имахме малко препятствия - тъкмо бях започнала захранването и бях въвела 2-3 неща и влязохме в болницата заради вирус с повръщане и разстройство и там отказа дори и млякото. Беше само на вода и глюкоза. Общо 10-12 дена не давах изобщо пюрета, сега пък това с тиквичката и пак 5 дена само на мляко... Но може да позабързам малко темпото с плодовете. Предполагам ако има реакция до 3-4 дена ще се прояви. Сега ще пробвам зеленчуковите с малко зехтин, копър да видим ще има ли промяна. Че като дойде време за хранене и като знам какви мъки следват...
« Отговор #677 -: Август 21, 2012, 18:39:00 pm »
Гери, аз точно от месец и 14 дни захранвам, до тук съм въвела ябълка, круша, синя слива, банан, праскова, кайсия, сладък картоф, обикновен картоф, морков, чушка, тиквичка, карфиол и безмлечна оризова каша. Пащърнака не го броя, защото го дадох само един ден и не мисля да повтарям.  Не знам до колко е бавно, до колко бързо. Исках по-бавничко да е, ама така като гледам май доста неща съм дала. Сигурно защото му смесвам повече, рядко една суровина самостоятелно яде. Към вече въведено, добавям новото, после към новото, с което вече е свикнал добавям ново, а първото го махам, така че във всеки момент да има по една нова и по една позната храна и всяка хапва по 4 или 5 дни. По-вкусно му е сякаш. 
Не се притеснявай, за никъде не бързаш. И да отказва нещо, след време пак търпеливо, все ще опита от всичко.

*
« Отговор #678 -: Август 22, 2012, 01:03:05 am »
Днес въведох за първи път телешко, като го запържих леко със зехтин, след което го пасирах и смесих с лук и жълта тиквичка. Емма си облиза купичката.

Мисълта ми е, подправени комбинации (с лук, праз, магданоз) също се приемат добре. Малко са зеленчуците които сами по себе си са вкусни, като например морков.

« Отговор #679 -: Август 22, 2012, 07:13:53 am »
Днес въведох за първи път телешко, като го запържих леко със зехтин, след което го пасирах и смесих с лук и жълта тиквичка. Емма си облиза купичката.

Мисълта ми е, подправени комбинации (с лук, праз, магданоз) също се приемат добре. Малко са зеленчуците които сами по себе си са вкусни, като например морков.

Запръжките не се ли изключват от менюто? Аз също дадох домашно приготвено телешко, но го сварих, пасирах и добавих малко от бульона при варенето на зеленчука. Останалата част порционирах и замразих на купчета. Така приготвих и сьомга.