Меци, малко късно за събота, но ей къде е следващата
Ризото - задушаваш зеленчуците(гъбки, чушки, моркови, целина и т.н), които си решила с малко олио или зехтин и ги дърпаш от огъня. В съд с незалепващо покритие, дали тефлон или керамика няма значение, слагаш малко мазнина отново и задушаваш ситно нарязана глава лук, добавяш ориза, объркваш добре за 1 мин и започваш да добавяш бульон или вода, ако нямаш наличен. Съотношението е 1:3 дори малко повече в полза на водата, но слагаш по малко и бъркаш, като сместа я поеме, слагаш още малко и така до изчерпване на водата. Кoнсистенцията на сместа трябва да ти е рядка, нещо като на мляко с ориз. Дърпаш от огъня, слагаш бучка масло (докато си на диетата лъжица зехтин) и по желание настърган пармезан, добавяш предварително подготвените зеленчуци, объркваш добре и оставяш да отдъхне 5-10 мин преди да поднесеш. Метода на приготвяне е един, а вариациите на продуктите, които добавяш - по личен избор
Паеята е още по лесна и не е необходимо да и "баеш"
В съд с незалепващо покритие слагаш мазнина и слагаш ситно нарязана глава лук, добавяш зеленчуци по избор и задушаваш. Прибавяш ориза, объркваш добре за 1 мин и добавяш вода в съотношението 1:2,5, слагаш цялото количество и оставяш да заври. Намаляш котлона на много малко, например аз съм на 6-степенни котлони и слагам на 2, и си пускаш филмче. След около час - час и половина си готова, като през това време НЕ бъркаш сместа. Получава се много приятна хрупкава коричка на дъното. Подправките са по избор.