По повод на изследването за гестационен диабет ще споделя и личен опит. На мен ми препоръчаха да направя глюкозотолерантен тест главно поради леки отклонения в кръвния ми тест. Чак после натежаха факторите като фамилна обремененост и възраст. Решението да го направя беше лично мое, като получих съвети от лекари, че може и да го пропусна. В крайна сметка чрез диета и следене на кръвната захар бременността ми мина без проблеми. Разказвам това, за да подчертая, че са възможни интерпретации според индивидуалния случай. У нас изследването за гестационен диабет не е задължително, нито рутинно, но при положение, че могат да се избегнет куп проблеми, е по-добре да се направи. Мое мнение, разбира се
.
Ако аз на 40+ съм имала лека и безпроблемна бременност, това съвсем не значи, че това важи за всички бременни в тази група. Горещо препоръчвам да слушате внимателно съветите на лекарите и да си решавате според вътрешната убеденост. В крайна сметка отговорността си е наша, нали?
Само да добавя, че бременността с близнаци е рискова и това трябва да се помни, без да ви вкарва в излишни тревоги. Твърде многото примери, с които се сблъсках, потвърждават мнението ми, че има един задължителен минимум от изследвания, които не бива да се пропускат. Наред с това спокойствието, макар и трудно постижимо, много помага
.