Проблемът с донорските яйцеклетки наистина е сериозен и желаещи да дарят се намират трудно. Явно информираността е слаба, въпреки плахите опити да се обясни за какво всъщност става дума. И аз бях гледала в един сутрешен блок гостуването на една лекарка (не помня от коя клиника) и донорка от тази фондация. Звучеше доста обнадеждаващо това, което говореха, но май си трябва последователна, упорита и обща работа, за да има някакъв сериозен ефект.
Момичета, да споделя личен опит. Аз също се чудех как така от един поглед на изследванията ми докторът каза, че само с донорска яйцеклетка ще се получи. Бях попарена, но сега си давам сметка, че той просто е искал да ми спести илюзии и време. Не ме спря да опитам с мои яйцеклетки (4 пъти), не ми е говорил, че съм закъсняла, нито е коментирал възрастта ми. Просто опитът и практиката му даваха основание при моите резултати да направи подобен извод. В крайна сметка забременях по донорска програма в същата клиника. Не се наложи да чакам много за моя радост - 3-4 медеца. Може би защото не бях поставила никакви предпочитания, а може би защото се обаждах всеки месец (по техен съвет) да питам дали не се е появила възможност. При мен също се установи Хашимото, но чак след като забременях. Преди това дори не знаех, че имам, а ТСХ беше в норма. По време на бремеността го следях и пиех Л-Тироксин. След раждането изследванията ми пак бяха в норма и вече не пия лекарства. Не знам дали, ако при неуспешните ми опити бях свалила ТСХ под 2, щях да имам друг резултат. Съмнявам се.
С други думи, има клиники, които работят сериозно по донорската си програма. Поне така мисля за моята клиника. Не смятам, че е било просто късмет.