Bobbie , от два дни упорито се опитвам да си спомня името на този гел, ама пусто като зацикля за нещо така и няма и няма.
Съдържанието на лидокаин беше ниско естествено, пък дали и други вещества е имало - хич не се сещам.
При всички положения е "по-добре от нищо" както се казва. И да не облекчи дълготрайно - без него по-добре няма да стане. У нас сега са други "модите" обаче и всички се стремят да ползват т.нар. хомеопатия. Всичко де що има вид на лекарство се нарича "химия и отрова", майките не смеят да го ползват и търсят алтернативи, които да са гарантирано безвредни. Лично на мен не ми е много ясно как от нещо което е "безвредно" може да се очаква и полза, особено в ситуация, когато целиш незабавно облекчаване/обезболяване, но това си е мое лаишко мнение. Гел с лидокаин за венците ползвах само аз от цялата компания, ако помня правилно. Останалите купиха този продукт:
http://apteka.framar.bg/30005120/%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%B3%D0%B5%D0%BB-20-%D0%BC%D0%BB- За вреди настъпули от употребата му не съм чула, за ползи - също де, ама го поствам все пак, ако някоя майка има интерес. По мнението на моя зъболекар, този гел има резон да се ползва при някакви не особено остри състояния, или като помощно средство при лечение, което така или иначе продължава доста време. За облекчаване на болка при зъбоникнене ми каза нещо от сорта на: "Ами все едно да ти кажа да пиеш всеки ден по един аналгин, един месец и да очакваме да се натрупа от него такъв обезболяващ ефект, че на края на месеца да ти извадя зъб без да ползвам упойка, ами разчитайки на ефекта от аналгина...".
Това разбира се шеговито, не като буквално медицинско становище.
По повод ширещи се у нас тези, че лидокаиновите гелове докарвали на децата резистентност и/или алергия към същия, няма да му цитирам коментара, но не беше в потвърждение на такава теория. Човекът има близо 40 години практика и постоянно се доквалифицира, та мнението му има тежест поне за мен.