0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
от моите наблюдения, какъвто народът - такива му и комунистите, такива му и демократите, такива му и управляващите.

не мога да се съглася с теорията, че имало една лоша върхушка и един добър народец, дето само да успее най-после да вземе властта и всичко ще цъфне и върже!

огледайте се около себе си, бе! помислете си с какво се сблъсквате ежедневно. големи хора сте, на работа ходите, общувате с хора по различни поводи - не може да сте толкова слепи...

Ами оглеждам се ... и това, което виждам е, че около мен не остана човек с малък или среден бизнес, който да не фалира. Наистина не остана.
Хората, които работят са или в държавната администация, или в банки или в големи корпорации или в последните оцелели тинк-тенкове.
Да, има световна финансова криза, обаче в такъв случай единствените сигурни плащания са - обществените поръчки или европроектите. При тях НЯМА конкуренция - защото са предварително спечелени/раздадени.
Малкия и среден бизнес, който осигуряваше препитание на немалка група хора - просто загина, защото не играе на този терен и няма шанс да спечели.

Аз в мойта област и на моето поле трябва да кажа, че там, където аз работя НЕ кандидатстваме пред български донори. Просто защото нямаме шанс - подкупи не даваме, всичко - финансови отчети, одити ни е на ачика в интернет.

И когато живота ти е концентриран върху чисто физическото ти оцеляване как да бъдеш мил, духовен и мислещ
« Последна редакция: Февруари 22, 2013, 11:34:57 am от Fussii »
В очакване ....
Обаче сте много скептични и песимистични към сегашното положение и протестите. Не, че няма защо - разбирам ви, че този филм сте го играли, не просто гледали, ами сте били и главни действащи лица в него преди години.
Голяма част от исканията са неизпълними на сегашното положение - факт. Но други са изпълними, въпросът е, че на никой не му изнася да бъдат изпълнени.
Аз например питам - защо и кой е подписал договорът за ЧЕЗ с 21 процедурни нарушения? Този/тези които са го допуснали защо все още са на паветата?
Тези дни гледах за Швейцария и как нито един държавник там няма служебна кола, няма охрана, а напротив - ходи с обществен транспорт на работа и винаги хората са близо до него. Е, за нашата ТИМ-аджийска държава това е невъзможно, ама може поне да им се отнемат част от привилегиите.
Дянков не бил се справил с електронното правителство, а къде са субсидиите за него? А по времето на Станишев, нали тогава се заговори за него, къде са от това време субсидиите?
[/url][/url]
*
Вени, по въпроса с електронното правителство:
1. От 15 години работата ми е свързана малко или много и с това. То не беше обслужване на едно гише, то не беше единна електронна система, то какво не беше ... толкова пари се изхвърлиха буквално в коша по тази тема, като почнеш от края на 90те по проект финансиран от Световната банка, та  до наши дни. Няколко основни играча са в тази област - Сирма, Информационно обсужване и още едни хубавци дето все им забравям името ... няма да ги търся. Само не ми казвай, че не е имало пари.
2. Ако проблема на бизнеса е само електронното управление - ние нямаме проблем просто!

Не е проблема в дребните привилегии на властта - коли, евтини кюфтета, безплатни телефони - смешно е това.

Проблема е тоталната липса на честна конкуренция и пазар. От това обедняха хората
В очакване ....
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Проблема е тоталната липса на честна конкуренция и пазар. От това обедняха хората

това не е проблем, а следствие от проблема.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Вени, по въпроса с електронното правителство:
1. От 15 години работата ми е свързана малко или много и с това. То не беше обслужване на едно гише, то не беше единна електронна система, то какво не беше ... толкова пари се изхвърлиха буквално в коша по тази тема, като почнеш от края на 90те по проект финансиран от Световната банка, та  до наши дни. Няколко основни играча са в тази област - Сирма, Информационно обсужване и още едни хубавци дето все им забравям името ... няма да ги търся. Само не ми казвай, че не е имало пари.

Е аз, какво казвам? Питам къде са отишли субсидиите по тези проекти.
Добре де, нека проблема не са дребните привилегии, но да им се отнемат и пренасочат тези дребни финанси към някои организации, които имат нужда от финансиране.
Например - обещаха зоополиция, ама я няма. Ми дайте ми на мен годишна заплата равна на едната кола на депутат и веднага ставам зоополицай.

Не твърдя, че липсата на конкуренция и пазар не е огромен проблем. Твърдя, че като се вземат и мааалките им привилегии и се пренасочат, може други малки, неправителсвени организации да глътнат въздух.
[/url][/url]
*
Миналата година има споразумение с Естония да ни подпомогне безвъзмездно за прилагане на електронното правителство. Това не отписва въпроса,какво сее постигнало с налятите до този момент средства?? До колкото помня,на няколко пъти,през последните правителства имаха дата за старт?? Ами пак са изтекли в нечии джобове,явно,приятелски джобове! А и как да имат желание да го въведат,като хиляди бюрократи -администратори ще трябва постепенно да се простят с бюрата си.Нали разбирате,че всяка партия на власт си отглежда електорат,разширявайки бюрокрацията.Това са все верни хора.Въобще възможно ли е при тая липса на действащ бизнес,да имаме 150 хиляди администрация???
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната бълга
« Отговор #26 -: Февруари 22, 2013, 13:52:08 pm »

Не е проблема в дребните привилегии на властта - коли, евтини кюфтета, безплатни телефони - смешно е това.

Е то колите им не са проблем, охраната им не е проблем, заплатите им не са проблем, броя им не е проблем, пари за командировки и те не са проблем. Ми ние проблеми нямаме. Може да звучи дребнаво, но що пък да плащаме и за тези им неща?! Защо като е криза свиват само нас?! Снощи слушах, че вземали по 5% за всеки глас, е това не им ли се включва в задълженията, за които вземат заплати?! Имаме много проблеми и все от някъде трябва да се започне, макар и от края.

За Естония гледах филм преди време, такива технологии ние още години ще ги сънуваме.
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната бълга
« Отговор #27 -: Февруари 22, 2013, 14:22:42 pm »

Е то колите им не са проблем, охраната им не е проблем, заплатите им не са проблем, броя им не е проблем, пари за командировки и те не са проблем. Ми ние проблеми нямаме. Може да звучи дребнаво, но що пък да плащаме и за тези им неща?! Защо като е криза свиват само нас?!

Да, реално не е особенн проблем от финансова гледна точка. Но наистина, когато всеки редови гражданин в държавата "свива чергата" както може, е важен и показателен жест и хората начело на държавата да го направят. Депутатите от провинцията например, които живеят в София - по време на мандата си са в служебни жилища, с поети разходи...еми да ходят на работа с градския транспорт, с такси, с личните си автомобили, пеша...както намерят за добре. В крайна сметка, ако аз сега отида да работя в друг град - никой няма да ми поеме наема и транспорта до работното място. Все пак тези хора са там уж, за да работят - не на курорт. Ама те и на работя не се явяват особено редовно...

Та не е въпросът до парите и, че кой знае колко ще се спести в тези случаи. Въпросът е, че са нагли!
« Последна редакция: Февруари 22, 2013, 14:26:10 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

нагли-точната дума.Днес къде са за парламентарният контрол всичките министри?И парламента не е разпуснат,а хубавците си направиха самоотлъчка.Сега кой да отговаря на въпросите?
И не знам дали ще бъдат санкционирани-те са велики!

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Кисела и те си имат лична работа хората бе. Сега спешно са ангажирани да си заметат след себе си че събитията малко поизпревариха плановете им. Хич не им е лесна. Някой не се ли беше заканил люто по едно време, че такива глоби ще им наложи , щото НС вечно да си е пълно.
Сега се зачетох в предизборната платформа на последните - малеее, чудеса.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Вени, за да стане като Швейцария, народа трябва да се промени - да не става и да си мята боклука през терасата, да не си оставя псетата да серат по градинките, като види хубава, току що направена градинка, да не я троши. Да се научи да прави около себе си света хубав. Нещата могат да се променят с една усмивка и малко зеленина.
За финансите - аз например не искам да се плаща на Доган охраната. Тия два милиона дето ги дават, за да го пазят уж от нещо, могат да отидат за различни неща. А колко като него има. Ми ето ги парите.
Ети, зависи от политиката на фирмата. Ние като дойдохме тук, фирмата ни плащаше част от наема.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
мен лично това повече ме дразни:
http://www.glasove.com/zashto-ne-zakriyat-bila-kato-e-na-zaguba---kompaniyata-koyato-ne-plashta-danutsi-obyavi-che-ot-3-godini-nyama-pechalba--25476

Понеже в коментарите под статията чета как трябвало да изгоним големите вериги и да съживим кварталните магазинчета, в тази част не съм съгласна. Големи вериги трябва да има, но трябва да се променят правилата за достъп на българския производител там.
Аз не зная кои от стоките с какъв произход са в Кауфланд да речем, но като отида на щанда за плодове и зеленчуци, винаги гледам че има и купувам ябълки от България, круши от България, картофи и пр.все български. Киви и банани не очаквам да купя български. Мезетата гледам са представени от всичките ни познати родни марки, сирена също, какъв е точно проблема на българския производител с веригите не разбирам. Или ако имам аз една градинка зад блока, не мога да си позволя да си продам стоката в Кауфланд, това ли е проблема?

Много е дразнещо това, че не плащат данъци обаче. Ако е вярно.
Няма как три години да съществуват, ако реално нямат печалба. Ето тук трябва сериозна данъчна проверка и санкции. Фантастико ако отвори врати във Виена не знам дали три години може да стриже народа там "на загуба"...

*
Мишле българските производители за да влязат във веригите им правят много големи отстъпки, реално там купувача определя цената. За всички рекламни стелажи също плащат, за публикуване в брошурата също. Накрая стоката е влязла на 2 пъти по-ниска цена от продажната, а в кварталния магазин си влиза на реална. Също има много големи санкции при доставките. Аз български плодове и зеленчуци си купувам от пазара-винаги ми изглеждат по-свежи и по-читави. За вносните е друга работата, там цената във веригите е по-добра  :wink: За данъците и това, че печалбите им реално излизат навън, а не се връщат обратно в нашата икономика е ясно.
*
Ети, зависи от политиката на фирмата. Ние като дойдохме тук, фирмата ни плащаше част от наема.

Гане - част от наема. Това първо. Второ е повече изключение за определен тип кадри, дори при вас. Трето, както казах вече - не е до плащането, а да безочието. Твоят съпруг мисля, че не се самоотлъчва от работа, според зависи днес е ли на кеф, не е ли. ;) "Малка" разлика. Пък ако реши да краде от фирмата си и да върти далавери - и двете знаем какво го чака, със сигурност - не е повишение.

Много романтично това за боклука и дрискащите из градинките кучета. Да ти кажа, ако с това се оправяла фалирала държава само, дори назадничевите българи отдавна да са прекратили подобни практики. Аз откровено казано, от години не съм виждала някой да си хвърли боклука къде да е, просто за протокола го споменавам, но може и край мен просто да няма подобни случки. В С.З. си има даже оградена част от една голяма градинка, която си е за разходки на кучета и така й казваме "кучешката". ОбачИ видиш ли ти - пак не сме цъфнали и вързали, просто да се неначудиш защо.  :lol:

Постоянно слушам някакви общи приказки, как всички трябвало да се трудим и тогава ще се оправим. Ми ОК, вярно е по принцип и не се отнася само за България. Само дето, за да стане поне мааалко по-богата една държава, трябва в същата да има и някакво производство на нещо/неща пък в нашата - няма. Около мен няма нетрудещи се хора - напротив. Има такива дето работят на по две места, че и на три някои...ами и те са бедни по-скоро и за тях месечните сметки са проблем и то не само тези последните за ток, а по принцип. Повечето, които допреди година се издържаха от някакъв дребен семеен бизнес - фалираха. Тези със средния бизнес - едвам кретат понастоящем. Ми не, никой не е седнал и скръстил ръце и да го мързи да ти кажа, че затова. Колко още дипломи и квалификационни курсове да минат тези хора, често над 50 годишни, че да вземат да изкарват някакви прилични пари на всичкото си блъскане? И най-важното - с все квалификацията - няма работа за такива. Работа има чат-пат за продавачи, за обслужващ персонал по заведения и хотели. Това е "бизнеса" в България като цяло. Няколкото десетки чуждестранни компании, които са на нашия трудов пазар все още - не могат да наемат на работа почти цялата държава и да плащат нормални заплати. Какво тогава се леят "мъдри мисли", че то не ставало щото хората просто ги мързяло. Ми няма такова нещо просто.

10% мутри и крадци, живеещи охолно и каращи бутикови коли у нас не са лицето на целия български народ, че все за тях да се захващаме. Наивно е, да не кажа друга дума, да се говори как всички имали тука i Phоne5, ВMW последен модел, ама пискали че нямат пари за тока.  :lol: Нали се сещаш, че хората от посочената категория нямат проблем със сметките, ако ще не двойни, ми петорни да са и не са хукнали да мръзнат по улиците на някой протест сега. Те са в някое уютно заведение, на топло, пият скъпи питиета, хапват не к'во да е и пафкат пури на закрито, ако и да е забранено.

Относно големите вериги, за които споменава Фуси, всеки живеещ у нас може да ти каже, че в ни една от тях не можеш да намериш български плодове и зеленчуци например. Не защото не са качествени нашите, или са по-скъпи. Просто когато същите вериги биват пускани да заработят на нашия пазар - никой не им е поставил условие да предлагат някакъв процент българско производство от въпросните артикули. Да не споменавам пък какво коства на някой производител да се дореди до преговори дори с верига като БИЛА /защото сме опитвали да ти кажа/...и накрая ни излезе доста по-лесно и изгодно да си изнесем черешите в Русия. :lol: Държавата не защитава кой да е български производител доредил се до работа в хипермаркетите. Те си бавят плащанията с минимум три месеца, често и шест. Няма договори, няма неустойки и али-бали...оправяй сЪ. Съд? Че то ще минат години докато осъдиш някой за едни пари дето ти ги дължи и ти трябват..."за вчера". Дълга и широка е темата и не искам да отегчавам другите с нея. Само че аз, дето съм била на къра /буквално/ от 5.30 сутринта, по цял ден на 40 градуса, и към 22ч. се добирам до нас и просто ми идва да припадна в леглото...ама много обичам да слушам трактати за земеделие и мързел и как затова - нямало пари.

И да, не заради хората, а заради липсата на всякакви държавни политики В ИМЕТО на същите тези хора - работиш, не работиш - все е мизерия. За масовия случай говоря разбира се.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ети, що си мислите, че с работата и навън всичко е прекрасно? Значи тук има правила, определени професии имат определени часове на седмица. Работодателя хич не го интересува как точно си ги правиш тия часове, той има изискване работата да е свършена и да не превишаваш с много часовете си. Всеки си има магнитна карта, с която влиза и излиза и накрая се сумира колко общо часове е направил. Та той може на единия ден да се е самоотлъчил, пък на другия да бачка до 12 през нощта, на шефовете му е все тая, щото е важен крайния резултат. Ако съответно не спазва правилата, има санкции. Да не говорим, че откакто има блекбъри, работи до 12 през нощта и то често, защото координира страни от цял свят и заради часовите разлики се случва да е на линия непрекъснато. Получавал е мейли и в 2 през нощта. Аз не съм видяла българин да се презори да работи. Ако може да се скатае, да му свърши някой работата, супер ще е.
Не сме цъфнали и вързали щото я няма обществената отговорност. На българина му е през оная работа как вървят нещата в държавата. Няма го гражданското общество - всеки сам за себе си протестира, останалите - все тая, да се оправят сами.
Ние в БГ живеем в блок на 15 етажа, има 65 апартамента. Блока е без акт 16, защото на българина не му е изгодно да плаща данък смет, данък сграда... От 13 години правим всичко възможно няколко човека да узаконим блока, защото сме на промишлен ток и промишлена вода. Да обяснявам ли какви са цените? Обикновено за 3 седмици там, особено зимата плащам ток като за три семейства тук. Обачее, българина да не се мине да си плати данъците... Имаме остъклена тераса, с покрив от поликарбонат. Аз синьо небе не виждам вече 13та година. Редовно лятото като са отворени прозорците подскачаме спейки, защото ни замярат с бутилки, дини, букети, възглавници, пълни с боклуци, даже представи си дамски превръзки и мръсни памперси. Преди това бяха строителни отпадъци. Преди работех в общината, няколко пъти е пускано предписание за блока, да се изчисти отпред. Докато не заплашиха всички с глоба от 3000 лв, не събраха пари, за да изчистят отпред. Сега е уж премахната голямата гнус, но пък всичко е в локви и дупки, защото никой не иска да даде малко пари, да се изсипе там чакъл, или пък да се залеси. По-важно е да има паркинг, пълен с дупки и локви. Този малък блок е пълно отражение на действителността в България. Може да ти е романтично, ама то от там се почва. Като се вкара ред някъде, дисциплина, народа ще се научи, че го пляскат през ръцете и ще започне лека полека да се съобразява, а не да сере и маже навсякъде и да си мисли, че друг ще го оправи.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Прави ми впечатление(не само от постове на Ганка, но и от приятели, които са навън), че все им се струва, че ние тук работим малко, скатаваме се, а искаме голееми пари и малки сметки. Е не е верно това, как да го обясня. Всеки работещ тук има 40ч седмично минимум и заплатата му доста често е 240лв месечно. Това грубо е по 1.50 на час без да вадиш данъците, ми живейте вие навън с тия пари и тогава разправяйте, че мрънкаме и се оплакваме, а сме мързеливи.
Мишле българските производители за да влязат във веригите им правят много големи отстъпки, реално там купувача определя цената. За всички рекламни стелажи също плащат, за публикуване в брошурата също. Накрая стоката е влязла на 2 пъти по-ниска цена от продажната, а в кварталния магазин си влиза на реална. Също има много големи санкции при доставките. Аз български плодове и зеленчуци си купувам от пазара-винаги ми изглеждат по-свежи и по-читави. За вносните е друга работата, там цената във веригите е по-добра  :wink: За данъците и това, че печалбите им реално излизат навън, а не се връщат обратно в нашата икономика е ясно.
Не знам какво имаш предвид под рекламен стелаж, но аз бг плодове, зеленчуци, колбаси и сирене не съм видяла да се промотират по различен начин. Стоят редом до вносните, в съседни щайги. Но разбирам, че имаш предвид, че големите вериги ги изкупуват на безценица от производителя. Това е проблем, да.

*
Гане, не адвоктаствам на Jbrul, но тя никъде не каза, че навън е розово положението.
Тя говори за работата и придобивките на политиците, ти се включи за работата и придобивките на работещите хора. Разлика огромна... За едните няма санкции, за другите има :wink:

*

Не знам какво имаш предвид под рекламен стелаж,

Стелажи предимно имат минералните води, вината и др.алкохол.