Ети, зависи от политиката на фирмата. Ние като дойдохме тук, фирмата ни плащаше част от наема.
Гане -
част от наема. Това първо. Второ е повече изключение за определен тип кадри, дори при вас. Трето, както казах вече - не е до плащането, а да безочието. Твоят съпруг мисля, че не се самоотлъчва от работа, според зависи днес е ли на кеф, не е ли.
"Малка" разлика. Пък ако реши да краде от фирмата си и да върти далавери - и двете знаем какво го чака, със сигурност - не е повишение.
Много романтично това за боклука и дрискащите из градинките кучета. Да ти кажа, ако с това се оправяла фалирала държава само, дори назадничевите българи отдавна да са прекратили подобни практики. Аз откровено казано, от години не съм виждала някой да си хвърли боклука къде да е, просто за протокола го споменавам, но може и край мен просто да няма подобни случки. В С.З. си има даже оградена част от една голяма градинка, която си е за разходки на кучета и така й казваме "кучешката". ОбачИ видиш ли ти - пак не сме цъфнали и вързали, просто да се неначудиш защо.
Постоянно слушам някакви общи приказки, как всички трябвало да се трудим и тогава ще се оправим. Ми ОК, вярно е по принцип и не се отнася само за България. Само дето, за да стане поне мааалко по-богата една държава, трябва в същата да има и някакво производство на нещо/неща пък в нашата - няма. Около мен няма нетрудещи се хора - напротив. Има такива дето работят на по две места, че и на три някои...ами и те са бедни по-скоро и за тях месечните сметки са проблем и то не само тези последните за ток, а по принцип. Повечето, които допреди година се издържаха от някакъв дребен семеен бизнес - фалираха. Тези със средния бизнес - едвам кретат понастоящем. Ми не, никой не е седнал и скръстил ръце и да го мързи да ти кажа, че затова. Колко още дипломи и квалификационни курсове да минат тези хора, често над 50 годишни, че да вземат да изкарват някакви прилични пари на всичкото си блъскане? И най-важното - с все квалификацията - няма работа за такива. Работа има чат-пат за продавачи, за обслужващ персонал по заведения и хотели. Това е "бизнеса" в България като цяло. Няколкото десетки чуждестранни компании, които са на нашия трудов пазар все още - не могат да наемат на работа почти цялата държава и да плащат нормални заплати. Какво тогава се леят "мъдри мисли", че то не ставало щото хората просто ги мързяло. Ми няма такова нещо просто.
10% мутри и крадци, живеещи охолно и каращи бутикови коли у нас не са лицето на целия български народ, че все за тях да се захващаме. Наивно е, да не кажа друга дума, да се говори как всички имали тука i Phоne5, ВMW последен модел, ама пискали че нямат пари за тока.
Нали се сещаш, че хората от посочената категория нямат проблем със сметките, ако ще не двойни, ми петорни да са и не са хукнали да мръзнат по улиците на някой протест сега. Те са в някое уютно заведение, на топло, пият скъпи питиета, хапват не к'во да е и пафкат пури на закрито, ако и да е забранено.
Относно големите вериги, за които споменава
Фуси, всеки живеещ у нас може да ти каже, че в ни една от тях не можеш да намериш български плодове и зеленчуци например. Не защото не са качествени нашите, или са по-скъпи. Просто когато същите вериги биват пускани да заработят на нашия пазар - никой не им е поставил условие да предлагат някакъв процент българско производство от въпросните артикули. Да не споменавам пък какво коства на някой производител да се дореди до преговори дори с верига като БИЛА /защото сме опитвали да ти кажа/...и накрая ни излезе доста по-лесно и изгодно да си изнесем черешите в Русия.
Държавата не защитава кой да е български производител доредил се до работа в хипермаркетите. Те си бавят плащанията с минимум три месеца, често и шест. Няма договори, няма неустойки и али-бали...оправяй сЪ. Съд? Че то ще минат години докато осъдиш някой за едни пари дето ти ги дължи и ти трябват..."за вчера". Дълга и широка е темата и не искам да отегчавам другите с нея. Само че аз, дето съм била на къра /буквално/ от 5.30 сутринта, по цял ден на 40 градуса, и към 22ч. се добирам до нас и просто ми идва да припадна в леглото...ама много обичам да слушам трактати за земеделие и мързел и как затова - нямало пари.
И да, не заради хората, а заради липсата на всякакви държавни политики В ИМЕТО на същите тези хора - работиш, не работиш - все е мизерия. За масовия случай говоря разбира се.