Бубулина, винаги си имат разни игри в БПЦ, та и този избор не е изключение. Съмнявам се, чаааак такава конспирация да е, че да изберат Неофит заради това, че /предполагаемо/ има проблеми със сърцето, пък да правят тънки сметки колко ще живее още средно и пр. Не съм религиозна, та в този смисъл - все ми е едно кой ще е начело на БПЦ /в сегашния й вид/, но следя процесите там, ей така "от едната обща култура". Радостното е, че не избраха "нашичкият" Галактион поне, пак е нещо
На този етап и мен да изберат за Патриарх
- все тая ще е за хората. "Църквата ни" за огромно съжаление - отдавна е механичен сбор от църковни сгради, имоти, хора носещи съответните одежди под които няма нищо, ама нищо духовно. Изключенията са редови попове по глухата провинция, от които нищо не зависи в по-глобален аспект за църковните дела. Предполагам, че ако се захване темата "Ама защо е на тоя хал БПЦ?" - за нула време ще се стигне до заключението, че И за това е виновен кой? Народъъът.
Днес пък за пореден път се зачудих, милият народ наш - защо е "таковУ криво жУвотно"? И друг път съм се питала, но днес особено настойчиво ми се върти в главата...
Протестът в Стара Загора беше рехав по мое мнение /предвид броя на жителите/, но докато си вървях мирно с другите и си веех национаен трибагреник, си напомнях постоянно, че: никога, ама никога не съм имала добра "визуализация" в такива случаи. Има предвид, че ако някъде са 500 човека събрани - или ще реша, че са 200, или 1150, но никога няма да съм близо до истината.
Това ми беше "утехата" до вечерните новини. Че хората са повече, просто аз кЪт не мога да броя и да преценя нали... Обаче не, не са били повече от моите сметки. Гледам по други градове - "друга бира". Добре, то в Стара Загора все сме "издънкаджии" в такива случаи, преглъща се и това.
После се зачетох из ФБ. Преди правителството да подаде оставка - четях как "те тези за какво протестират егати, всеки за нещо си, то като няма формулирани искания, то как някой да ги удовлетвори...". Така. Днес чета, че "тия имат тъпи искания, защо имали такива, а не онакива". И още: Ама то срещу монополите, срещу банките, срещу беззаконието, ама ся що пък с тези неща и срещу системата?!!! Ми то нямало логика. И тук вече започвам да се смея. Тъжно. Понеже "претенциите" стоящи зад тези коментари, дори не правят връзка, че една нефункционираща и порочна система - води до онези първите, конкретните неща, битовите от които тръгна /формално/ недоволството. Не правят и връзка, че онези "битовите безобразия" - ще се случват все така, ако няма промяна в системата и най-вече контрол върху функциите й, прозрачност... Какво значи сега, че не се протестирало "за каквото трябва"? Ми за какво ТРЯБВА бе аджеба, ако може да ми каже някой от въпросните да се протестира?
Това, което хората с повече опит и на повече години от мен биха казали е: "Моето момиче, правили сме ги тези неща - нищо не става така...". Това и аз го знам, подозирам че и този път ще е същото, но все пак считах че е редно да опитаме. Като не стане - не става. ОК. Ама като седим кисело у дома и си чешем пръстите с това какви идиоти са другите, колко са тъпи и как искат някакви глупости какво ще ни придойде точно?