Албаюлия, чак сега виждам поста ти.
Ако искаш повече информация от Лиа, трябва да й пишеш на лични. Така тя ще получи съобщение в пощенската си кутия. Иначе не пише често и не съм сигурна дали следи темата.
По принцип здравната каса в Германия (която и да е здравна каса, защото те са много) поема половината от процедурата и също толкова от лекарствата.
На първия въпрос не мога да ти отговоря. Ако искаш, ще потърся информация в нета. Аз живея от две години в Германия, но работата ми е на друго място.
Майчинството е 16 седмици, от които 6 мисля, че е задължително да се вземат преди термин. През това време получаваш пълната си заплата. След това има отпуска за родители, като всеки от родителите може да вземе по 6 месеца. Ако вземат два месеца едновременно, 12-те месеца стават 14. През това време получава майката или бащата до 60 процента от заплатата си, максимум 1800 евро. Има вариант това време да се проточи, например за два пъти по-дълго време, през което да се получава половината сума месечно. Не мисля, че има минимално време, въз основата на което да ти изчисляват обезщетението. Мъжът ми взе такъв отпуск след по-малко от половин година, след като беше започнал работа в Германия. Преди това беше работил в друга държава от ЕС. А може и да са му искали данъчната декларация за предната година. Ще питам, но не съм сигурна, че помни. По-скоро трябва да поровя в нета.
При ин витро се дават болнични от пункцията до теста. Бременността след АРТ не се смята за рискова, освен ако няма усложнения от типа на контракции, кървене и прочие. Така че, в Германия никой лекар няма да ти даде болничен, само защото си забременяла след ин витро. Също така не можеш да си избереш да раждаш със секцио.
Не знам как стоят нещата с дългите болнични. Единствено знам, че детските учителки, лаборантки и т.н. ги местят на безопасно работно място (учителките ги оставят вкъщи по време на цялата бременност).
Ами, май е това. Знаеш ли немски? Ако да, можеш сама да се поровиш за информация. Ако не, кажи и ще помагам.