Докторе, нормално ли едно дете при позив за уриниране да изпишка около 20-30 мл? Това се случи с дъщеря ми /5 г./ еднократно в събота и неделя. Общо за деня е пишкала около 8 или 9 пъти.
Другото ми питане е анален сърбеж може ли да има, без паразити?
Знам от кореспонденцията Ви с ТАН, че не сте привърженик на психологическите нюанси, но анален сърбеж, пише, че се свързва и с нервно напрежение....
*зависи дали има и други симптоми... направете общо изследване и посявка на урина.
* тези сърбежи най-често се дължат на лактозни проблеми с млякото- щом се смени с безлактозно, нещата се оправят. Е, има и паразити като причина, но за нашите държави не са първа причина.
Докторе, благодаря Ви, че при толкова питащи майки не ме подминахте!
Днес излезе резултат от влагалищен секрет -
ешерехия коли на 10.3 степен.
В урината няма нищо проблематично.
Заведох детето и на уролог и на детски гинеколог - д-р М. Сираков. Той каза, че няма външни признаци на вулвовагинит или някакви сраствания. На практика секрета го взе уролога, д-р Такова.
Аз доколкото знам 10.3 не изисква лечение. И все пак детето не е спокойно - почесва се отпред по слабините, не може да стои седнало на стол дълго време, дори се крие да не я видя като се почесва....А като казва, че я сърби отзад се чудя дали няма предвид по-скоро влагалището...
...
Антибограмата е
Ampicillin-sulbactam S
Cefazolin S
Ceftazidime S
Ceftriaxone S
CIP Ciprofloxacin S
GM Gentamicin S
LVX Levofloxacin S
Piperacillin-tazobactam S
XT Trimethoprim-sulfamethoxazole S
CFPS Cefoperazon/Sulbactam
...
Вие какво бихте препорълчали? Резултатът от този секрет ще го обсъдим утре с лекаря, но Вашето мнение ми е много ценно.
...Понеже и миналото лято детето го споходи същия проблем /тогава заради ентерококи пи аугментин и локално мазахме с крем със сулфатиезол/, тогава попаднах на Ваше мнение от преди няколко години за употреба на крем с
хормони, но сега не мога да намеря темата.
Дали правилно помня, че такива кремове могат да се прилагат за подобни ситуации?