Рязко сменям темата, ама... Просто не мога да повярвам, че за няма 20 години, хем сега вече като сме в ЕС - няк'ви мръсници пак успяха да ни оберат посредством банките. В случая - банката КТБ. Бях си обещала да не се нервя И за това, ама цял ден четене и слушане и ми кипна та ми преля.
Ей така се въртят схеми у нас. Правиш си закони и после си създаваш предпоставка да се възползваш от тях и си прилагаш схемата. "Няма проблем, няма проблем, те всички влогове до 100 000 евро са гарантирани от държавата...". Много Убаво, ама те влоговете до 100 000 евро САМО в тази банка били около 3,5 млрд. лв. Гаранцията дето дава държавата - следва да се покрие от специален фонд, който се захранва от всички търговски банки в страната и в който има ОБЩО....2,7 млрд. лв. Всеки може да сметне, че всички пари налични в гаранционния фонд - не стигат да се покрият депозитите до 100 000 евро в КТБ. И знаете ли как се предвижда съвсем законно да се набави разликата? Точно така - от фиска. Демек всички ние с вас, ще покрием тази разлика от джоба си. Защото БНБ не си е изпълнявала функциите по надзор на КТБ както трябва. Ама не е само БНБ драги зрители, ние си имаме цяла отделна, специална институция за банков надзор
И на всите ни институции за какво ли не - ей това. Имаме и Агенция за борба с градушките, ама градушките ни разказаха играта, имаме Институт за пазарна икономика (ама нямаме икономика, ни пазарна ни друга). Но имаме институции, служители и бюджети за тия същите - с лопата да ги ринеш. "Много баби - хилаво дете" е казал народът, то не е случайно.
Разбира се - това с КТБ не е случайност някаква, още по-малко "нещастна", а съвсем умишлено КТБ не е "надзиравана" както трябва - в интерес на някаква клика хора, които са си краднали въпросните 3,5 млрд. лв. и нито някога ще се установи кои са тези лица (залагам на това), нито къде са тези пари, нито ще има механизъм и случка да бъдат върнати. Отпишете ги както се казва. Но нещата не свършват тук.
Има едни 3,6 млрд. още в същата тази банка, които са загубите на вложителите с депозити над 100 000 евро. И тях ги няма. По закон не следва държавата да покрива И тази загуба на вложители в КТБ, но се говори и мисли усърдно, какво законче, как постфактум да се мисли и гласува, че и тези да ги платим всички ние с вас.
Главен проблем на заинтересованите това да се случи лица изобщо не е ДАЛИ да го направят, ами как да го направят де юре, щото в сегашния момент като не е предвидено и...сложноооо. Но не се съмнявам, че ще го измислят по някое време и това. И пак ще ни натаковат и с тази сума. По данни на разни разбирачи - около 25 % от депозитите над 100 000 евро са били на държавни дружества т.е. са краднали депозита на държавните дружества т.е. пак пари на гражданите - абсолютно директно от всички нас. Другарят министър каза днес, че до октомври месец някъде на почти 100% от държавните дружества депозитите били в КТБ, добре че той изтеглил повечето и ги разхвърлил в други банки... Аз се чудя едно само. Направил го е,, защото по принцип това е по-разумното икономическо поведение, или защото е бил пределно наясно какво се гласи с КТБ? Нищо не твърдя, чудя си се само, така в писмен вид.
Имам приятели с депозити в КТБ апропо. Миналото лято имах една свободна сума, която реших да сложа на срочен депозит в банка и си избрах "Райфайзен". По две причини. Не ставаше дума за депозит, който да ми носи по 2000лв. лихва на месец, че да се целя в банка, която предлага най-голямата лихва и да ми е важен дори знакът след запетаята, не само този пред нея. Предложиха ми съвсем прилична лихва, нарастваща след 3-я месец, на някаква промоция. Доволна съм. То и без друго депозита си стои, лихвата си се трупа (колкото ще да е), направих го за да си съхранявам тези пари на сигурно просто, не да печеля от тях. Като повечето дребни вложители апропо. Другата ми причина беше, че банката не е случайна, от опериращите в Европа ми се струва една от най-сигурните за момента (с уговорката, че що е банка - никога няма сигурно), ама все по-сигурна от КТБ ми се видя. За КТБ и тогава и сега - не разбрах кои аджеба са й собствениците като потърсих инфо, какъв е произхода на капитала им, нещо офшорки, руснаци, все такова инфо излизаше по търсачки. С простия си акъл на потребител на банкови услуги - така прецених, така постъпих. Икономист и финансист са различни неща, аз не съм второто и не се напъвам да си надскачам знанията. За разлика от познати дето нямат и моите. Обаче за КТБ м проглушиха ушите миналото лято баш как по-добри лихви нямало от техните. И няма и година по-късно - лъсна като гол г** защо е било така. И не са виновни хората, че са се подвели масово. На хората им се обяснява, че точно това е пазарната икономика и конкуренцията - да си избираш там, дето ти предлагат най-добри условия. Да ! Ама се предполага и, че има кой да следи дали тези условия са реално "защитими" от страна на тоя дето ти ги предлага, или е пирамида някаква. Което с КТБ не е правено явно. Само, че като стане явно по ТОЗИ начин баш - вече е и твърде късно, освен явно.
Жал ми е сега за приятелите, които изгоряха с депозити там. Жал ми е, защото гарантирал им закона, не им гарантирал...аз си мисля, че поне месеци, ако не и над година ще мине преди да тръгне процедура изобщо да си получат реално парите дето са им гарантирани.
Ако си ги получат, защото предвид къде живея - всичко вече очаквам. Проблем е и то голям, защото ако всичките ти спестявания са били в тази банка и ти се наложи някакво голямо плащане - к'во праИм а? Ако е за ремонт, нова кола да ги ползваш...неприятно да отложиш, ама се ядва някак. Ами ако е пази Боже за болест и скъпо лечение? Или детето прието в чужд ВУЗ и ти тези пари на този депозит си ги кътал, че да му плащаш образованието.... Не ми се мисли просто. Ами фирмите (т.е. работодателите), че доста са имали депозити на 100 000 евро там.
За мен лично - по-голям скандал и безобразие няма в държавата ни откакто имам право на глас на избори. Честно! Това се случва, докато болници са заплашени от затваряне и пациенти остават без лечение заради някакви 300 000млн. лв. пикливи, за които от сутрин до вечер (до днес) - "отговорните другари" ни обясняваха как те просто НЯМА откъде да се вземат бе. Няма! Ма колко много пари били, ама какъв проблем било да се намерят... И днес хоп - някакви милиарди, заради фалирала търговска банка - ще ги вадим от джобовете на тези болните, осигурените, дето остават без лечение и това "няма проблем" и някак съвсем нормално. Даммммм
Кога щели да са изборите, кога Орешарски щял да подава оставка... Моляяяяя?!!! Какви избори и оставки бе, идиоти скапани? Трябва избесени и изпозастреляни да има, заради тая случка! Всеки замесен, знаел, видял какво става и мълчал си - да покрива загубите на вложителите с всичко, което притежава, вкл. с ризата на гърба си. А инициаторите - освен това, да не видят слънцето без решетки никога. Това не е фалит на банка заради форсмажор. Това не се случи, заради лична игра на сегашното правителство, а балонът е помпен съвсем неслучайно и от предишното. И сега ще ми предлагат избори да си избирам между тези двата "субекта"
И кЪт си избера единия и ще се се оправим, амааааа - ей така както досега, или още "по-добре".
Трябваше 89-а още и ние като румънците да направим, трябваше, амааа...."късно е либе за китка" вече
Ако още някой ми каже, че то оправията у нас била в избори, постоянство и бачкане и ще стане - не само ще се смея, ами лично ще му подпечатам жълтата книжка. Никого не искам да засегна с това си мнение, но то е такова