0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
м-и, разбирам доброволците, които не са от Варна, че не могат да си зарежат живота и работата до безкрайност, че да оправят щети. Разбирам, а и го споменах, че за мен следва държавата да върши основното - и като организация и като конкретни дейности, но тя не го върши.

Момичето, което цитирам е варненка обаче. Не е от Аспарухово, ОК, но когато тя има време и възможност да помогне - тя стига до там с колата си, или с градския транспорт за няколко минути. Не е като хората грабнали се от София, че да помагат. Като нея са още хиляди варненци, които не помагат.

И що за мотив е "аз се отказвам, защото съседите на пострадалите не им помагат, ами ходят на плаж?!!!" Понеже някакви хора били непукисти - значи дай и аз да бъда, че да не съм по-прецакана. Това ми е главната тема на мен в случая. Тя защо не остане там като софиянци (или които и да било граждани, идващи от други градове, че и държави) ринещи кал и помагащи както могат на пострадалите? Ами и те виждат комшиите ходещи на плаж предполагам, ама не си отиват у дома, понеже това ги ядосвало. Но тя не прихваща от техния пример нали така? Тя бърза да се обиди, възмути, да се откаже да помага... С което няма "да накриви шапката" на комшиите ходещи на плаж, а на онези, чиито домове са заринати в боклуци и са изгубили всичко. Не ми е нормална тази "логика" на мен просто.

Държавата се опитвам да не я подхващам, сещаш се защо... :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Предполагам, че основанието и е повече тия хора да прочетат, да се засрамят и да вземат участие. Пътят и от Варна до Аспарухово е предполагам поне половин час. Мисълта ми е, че е сложно след работа примерно да ходиш да чистиш, а с 5-6 работни дни се натрупват и домашни задължения и пак е сложно. И ако си намерил все пак време, оставил си собствените си нужди и задължения на заден план и виждаш, че съседите и приятелите на тези хора не си и помислят, ти е неприятно. Разбирам и двете гледни точки де, а тя е писала, че още първия ден се е възмутила, но пак е ходила :)
*
И аз разбирам и двете гледни точки Марго. Ама чуждата нееба****т - не ми е била мотив никога, да проявя лична такава.

За протокола - дамата не се отказва да помага, поради ходене на работа, натрупани домашни задължения, малки деца за гледане и пр. Тя се отказва единствено заради ленивите съседи на пострадалите. И неслучайно неин пост цитирам, а не говоря общо за всички, нямащи възможност да се включат по обективни причини. Наказваме пострадалите, заради кофти съседи? И това е някак нормално и разбираемо? Може....

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Не знам какво се чудиш, то всичко винаги ни е било така. Нееднократно като сме коментирали нечии постипки дори и тук, е имало отговор "ама еди кой си еди какво си". Това не е само нашенска черта, но у нас е силно изразена.   Той тръгнал да прави добро, пък почнал после да смята да не се прецака нещо, че и друг не прави същото добро. Не го разбирам аз това. Човек трябва да си гледа себе си, не със стадото да върви за всичко.  Колко призиви СРЕЩУ деня за почистване имаше.. същото мислене  та дори по-зле, понеже не стига че не ходят, ми и другите убеждават, че щяли да се прецакат. И сега пак така, почват вече коментарите кой ще се прецака да направи нещо в повече.

*
Абе....не се чудя, че го има това "мислене" - знам, че го има и е повсеместно. Просто не им разбирам логиката на такива хора.
Ще реша аз (по мои лични причини и убеждения) да отида да помогна на хора пострадали при бедствие, или да се включа в кампания по почистване и като отида - понеже други не се включвали, или хората били малко - ще си бия камшика и аз, че съм се била ядосала и обидила? Ами нали така правя точно същото, като онези на които се обиждам и от които се възмущавам?!  8O

Или и аз да спра да поливам храстчетата в градинката пред блока, понеже с това се занимаваме само няколко човека в блока, а останалите съседи - не. И на кого ще накривя шапката, когато храстчетата умрат? На себе си. То да оставим настрана всякакви "възвишени мотиви" да вършиш едно, или друго хубаво нещо, чисто ако помисля за личната си изгода - ми нямам такава, ако и аз вдигна ръце.

За Варна - многократно "отговорните фактори" предупредиха, че трябва възможно най-бързо да се разчисти, защото дългосрочните прогнози са за топло и сухо време оттук нататък. В тези кални наноси - пълно с трупове на удавени животни, които се разлагат, а сигурно и някой човешки труп има още неоткрит. Проблеми с водоизточниците, невъзможност да се поддържа елементарна хигиена за живущите там, в домовете им... Е, като пламне някоя епидемия в Аспарухово, нали набързо ще пламне и цяла Варна? Тази дама, която сега не чисти, че била обидена - не се ли сеща, че това ще застигне и нея, в нейния квартал. И не само тя не се сеща, ами повечето варненци. Че за икономиката на целия регион би било пагубно да имат провален туристически сезон? И без друго, масово големите туроператори взеха да анулират вече групови резервации по околните курорти...

Иначе казано - говорим си за проява на чиста глупост от страна на варненците, които не са пряко пострадали. Поне аз не виждам как иначе да нарека такова късогледо поведение тяхно... Чисто технологично пък при почистването - хората на терен казват, че вече са докарани тежки машини, работят постоянно НО. Това не е ливада, която да се изрине с фадромите, а гъсто населен жилищен район, стаи и мазета пълни с наноси и същите могат да се почистват само на ръка, не може с машини. А толкова жива сила, че да се почистят достатъчно бързо - няма откъде да се мобилизира (имам предвид съответните ведомства), та остават доброволците за целта. Пък тях никакви ги няма.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ети, това е същото като с акцията за Паоло - докато едните протестираха, другите пиха кафе... Защото не ги засяга, защото на тях не може да се случи, защото това не е тяхна работа, защото....
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
http://www.standartnews.com/regionalni/butat_geto_varhu_chastni_partseli-244411.html  Е, няма оправяне с тези и това си е.  :? "Гладни сме", ама не учим, не работим и раждаме още и още. Не знаели какво подписват, понеже били неграмотни и затова - то не вАжи. Сега като им бутнат незаконните коптори все пак - ще писнат, че държавата е длъжна да ги настани някъде (безплатно разбира се) понеже те нямат нищо, нямат доходи, ама пък имат деца и то не моЙ така да ги оставим на улицата с децата им и да мрат от глад.

Доходи нямат понеже не работят. Не работели - понеже нямало работа като за тях т.е. за хора с нулева квалификация и нулева грамотност. Ами няма, да. То за образованите и кадърните няма, че за тях ли?!!! Работа, ако им се намери все пак за едната минимална работна заплата - не шЪт да работят, че били малко парите. Ами малко са, да, ама за толкова "знания и възможности" колко да са? Неграмотни са и нямат квалификация, защото не ЖЕЛАЯТ да ги имат тези неща и не можем да ги принудим вместо да правят и да раждат деца в детска възраст - да учат, да са си вземат хляба в ръцете първо, че тогава да стават родители. Те са ни намерили цаката по въпроса - просто раждат и се почва якото доене на всички кранчета в държавата понеже не можем да оставим децата им без грижа, а те не могат да я положат, защото и за себе си не могат да се грижат и така до припадък.

Техните "оправдания" да паразитират обаче, рязко не се отнасят за всички останали граждани. Аз например (и вие) не мога да писна, че за мен работа няма, защото съм неграмотна и затова - никой не ме наема. Ако опитам да твърдя такова нещо - няма да мине, защото на редица места е отбелязано, че това не е истина и служителите в "бюрото по труда" с един клик на мишката ще го установят това. И все някаква работа ще ми намерят, такава каквато не ми харесва да върша и не е добре платена, но ако откажа да я приема все пак - ще ми спрат всякакви плащания. Излиза, че съм се самопрецакала с това образование, ама...късно е вечеееее  :lol: Ако нямам жилище и пари да си купя такова и си струпам една барачка в парцел който е собственост на някоя от вас, или общинска собственост, или държавна - "до две" ще е дошла полицията да ме изсели от там, където незаконно съм се самонастанила. И ще ми кажат да се оправям както мога и толкова. Ако съм циганка обаче, или няма да ми пипнат копторчето, или ако все пак го направят - ще ме настанят в общинско жилище. По принцип, общински жилища се твърди, че просто няма, но няма за нормални семейства, които са поискали такова. Те с мизерните си заплати и с деца ходещи на училище и гледани както трябва - да се справят както искат на свободен наем. Те да се доквалифицирали и да работели на 55 места, за да изкарват повече пари, ама нямало места в държавните ясли и ДГ и докато работят нямало кой да им гледа децата? Техен проблем, те "да измислели нещо", ние имаме по-съществени грижи, като да "измислим нещо" за неграмотната циганка с 5-те деца, с баща "неизвестен", понеже тя била повече на зор и била безпомощна и затова е бременна с 6-то.... Логичноооо

Да подпомогнем всеки паразит, всеки недобросъвестен гражданин и безотговорен родител, за да продължи с нови сили да бъде такъв да дозабатачва своя живот, този на децата си и нашия. Така било хуманно, цивилизовано и европейско... Дали? При население, което е общо под 7 млн. души вече, гореописаните "сладури" са между 1,7 - 2млн. и се увеличават. Като стават само по-неграмотни, по-безработни и все по-"нуждаещи" се. От останалото население - пенсионери, инвалиди, малки деца, учащи се....е, колко са активно работещите, създаващи БВП? И тези точно хора - следва да отглеждат себе си, децата си, пенсионерите, хората които НАИСТИНА са в неравностойно положение, но не по своя воля И циганите. Следва, ама не може. Просто не излиза сметката, а тя е бакалска сметка, не някаква супер сложна.  :?

И на фона на гореизложените факти - постоянно ще се намери някой да ми каже, че: аз съм расистка, аз просто мразя циганите понеже са цигани, че не желая да им помогна, за да заживеят и те най-после човешки и пр. Напротив!!! Не мразя никого, но не съм сляпа и малоумна и регистрирам реалността просто. А тя  е такава, че ако не се промени политиката, спрямо драгите цигани - те ще стават все повече, все ще са в такова положение и реално и да искаме - ще сме неспособни да ги отглеждаме повече, все едно са домашни любимци някакви.
Такова поведение спрямо тази общност като досегашното - по същество е същата сбъркана история като поведението на любителите на животни спрямо бездомните кучета и котки (не сравнявам циганите с кучета, а "логиката" на такъв вид отношение), които ги хранят по блокове и градинки от жалост към милите животинчета, че не е хуманно да ги оставим да умират от глад. ОК, ама като ги нахраним, те пък се чифтосат, народят си още кученца, храним и тях пак със същия "хуманен мотив", те пък си народят кученца на свой ред... И започват да се движат в глутници и хем ги храним, хем ни хапят и стават още повече. Егати "решаването на проблем" се получава така. Дума да няма.

Кучетата можем да ги кастрираме все пак и малко по малко да се реши този проблем. Циганите са хора, като нас обаче и не можем да приложим същите мерки спрямо тях разбира се. Тях трябва да ги накараме някак (по приемлив и цивилизован начин), да се самоограничат в ражданията, когато все пак са трайно неграмотни и още по-трайно безработни и без керемида над главата си даже, защото в противен случай и техните проблеми и нашите стават само по-големи и по-неразрешими и това е то. А за да вземат те самите да се "сапикясат" по коментираните въпроси - има само един възможен и цивилизован начин просто. Да им стане крайно неизгодно да се държат както досега. А това става само със затваряне на всички кранчета, от които сега смучат и толкова. Като дойде "неволята" - мноУ бързичко ще се натискат сами да ходят и на училище и няма да се мусят на предложена работа, че не им уйдисвала и няма да правят и раждат деца, за които не се грижат, ей така "за спорта". Няма кой знае каква философия.
« Последна редакция: Юли 02, 2014, 15:05:50 pm от Jbrul »

*
На мен ми е странно само как са получавали помощи, като те реално постоянен адрес нямат :) нелогично е да си дигнеш къща(барака) на поляната или на една улица и някой да те регистрира на нея :) Как всъщност става регистрация на чужд адрес ( в случая с незаконно настанените в чужди парцели)?! Изобщо на политиците (вкл. и на варненския кмет) им е било изгодно тия хора да са регистрирани там, да гласуват за тях и сега-"да се спасяват" :)
Съмнявам се да им помогнат или да ги настанят някъде де. А събарянето дано го свършат до край и просто да си вършат работата като следят за незаконни пребиваващи, не след 20г. да ги гонят.
*
За помощите - те са адресно регистрирани тези дето ги получават на законния адрес на някой брат'чед, не на "адреса на коптора". На всичко са наели чалъма те, колко пъти по новините е съобщавано за куриози от вида на: 120 души регистрирани на един адрес. ;)

Ако те интересува как става технически - лесно. Отиваш в Общината и попълваш едни заявления, че ти еди коя си, живееш еди къде си и толкова. Аз самата в момента (ако и да не взимам помощи) се водя още официално на бившия си адрес. Т.е. във всичките ми документи - лична карта, шофьорска книжка, международен паспорт - фигурира той, а не този на който живея. Просто не ми се сменяха всички документи, заради единия адрес, скоро бяха преиздавани като се заразвеждах. В моя случай конкретно - не следва особен проблем за никого, просто там си получавам данъчните известия, евентуално глобите от полицията и гласувам в училището дето е до онзи апартамент, а не в това до нас. В отношенията ми с банките например - пиша си адрес по ЛК, но имам опция да си напиша и този, който реално обитавам и те ползват него за кореспонденция. Само дето и двата са хем реални, хем законни налЕ  :lol:

Естествено, че държава и общини допускат циганските безобразия и ги поощряват с цел "да им гласуват" (ако цитирам самите цигани). Не си представям, че в една база данни в Общината не прави впечатление на съответен служител, че на адрес Х, който представлява да кажем апартамент с две стаи, а не средновековен замък -  се води, че живеят 100-ина души. ;) Прави разбира се. Ама шефът е казал това да се подминава и тези да бъдат надлежно вписани в списъците за гласуване. Той механизмът за тези неща е ясен и отдавна известен. А сегашното бутане на коптори е от немай къде, заради драмата в Аспарухово, че някак много брутално се получи този път, че пак нищо да не предприемат по въпроса. Лично аз се съмнявам да срутят цялото гето де. Или пък като си заминат ТВ-екипите - да вземат мерки, че тези същите, да не си струпат пак там същите коптори. Пък, че гражданите щели да пишат сигнали и да подават жалби по въпроса...дреме им.

А! И още нещо, да не кажа най-същественото за това точно гето. Същото е струпано върху ЧАСТНИ имоти, собствениците на които искат да си влязат във владение, водили са дела за целта, спечелили са ги на всички инстанции и в случая властите просто изпълняват съдебно решение ;) Не е то така самосиндикално да са се присетили общинарите, че бива да разчистват незаконни постройки. Както ще продължат да не се сещат по този въпрос за всички гета, които са на общински парцели примерно.
« Последна редакция: Юли 02, 2014, 20:07:40 pm от Jbrul »

*
Интересно ми беше това с адресите, защото социалните трябва и посещения да им правят не само да ги регистрират и да им плащат ;)
За наличието и премахването на всички коптори направо невъзможно ми се струва. Прекалено много са и на прекалено много места. Конкретно във Варна, а сигурна съм и във всеки град те са по едно на квартал тия гета  :?
*
По отношение на адресната регистрация поне тук, в Пловдив когато аз исках да си я сменя от слижба ГРАО поискаха копие на Нотариален акт и собственика да присъства, заедно и с неговата лична карта попълва формуляр,  че ме приема да живея при него. Отделно е моя формуляр. Копието от нот. акт на всичкото отгоре остава при тях, приложено към останалите входящи молба и декларация, копия на ЛК (вкл. и на собственика) .... бумаги.  Друг е въпроса от там нататък, никой не забранява на този адрес да,  живеят 120 човека, апропо, което очевадно е невъзможно. А кой и защо си затваря очите е още по-различен въпрос.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
avallon, аз последно сменях адресна регистрация 2007-а лятото. Може оттогава други да са правилата, все пак бая време е минало. Но тогава ми дадоха формулярите, които писах, писах, писах...и накрая ги писах втори път. Точно се бях омъжила и по инерция си се написах навсякъде с моминската фамилия  :lol: Ни нотариален акт са ми искали, ни Иван да е там (негов апартамента все пак). Подписах, че за неверни данни в тези декларации подлежа на наказателна отговорност и дотам.
Гледаха нещо на компютъра обаче, предполагам им излиза, че съм сключила граждански брак с този на чиито адрес декларирам, че живея и затова да не е било нужно друго.

Не мисля обаче, че има проблем циганинът Х да бъде придружен от циганинът У (или що пък да е циганин) до общината, втория да носи всички нужни за тази регистрация документи, за съвсем реалното си жилище и да декларира, че Х ще живее при него, на този адрес. Никой не може да му иска обяснения защо Х ще живее там. А ти казваш, че явно и за бройката няма регламент да се намесят, дори да виждат, че е пълен абсурд. И като е така - ей ти гласоподаватели. Това по селата особено е най-редовният номер, ако кметът е избираем. Пробрем с регистрацията - нулев, този който ще избират си ги регистрира собственоръчно, там той е властта. А те реално са 200-300 души, които си живеят в близкото градско гето, в незаконен коптор и са напазарувани за изборите само. После внезапно се "изселват" и хайде нова схема, нови адреси, за помощите... Иначе нали миличките - такива били защото били простички, не разбирали нищичко. Да, да ;)

*
А, не, не казвам, че им е проблем. Преди 3 -4 години някъде беше.  И просто добре помня щото се възмущавах на това с нот. акт, а и още повече,  че всяка година с мъжа ми ходим да им оставяме по един екземпляр на тази, същата служба ГРАО, понеже всяка година за синята зона трябва да правим гимнастиките кой на кой етаж живее ( различни фамилии), за синята зона де, нали в нашия Убав град повече от една кола на адес не може, па ако ще къщата да е на 5 етажа и да живеят 5 фамилии вътре,  щом на всичките пише номер 11 не може и толкоз. Ходи се с докИмента да се види (и прибере задължително за всеки случай) от жената зад "щанда", че има повечко етажи, декларира се съответно и тъй. Та отплеснах се - носим им актове до припадък и .... какво да кажа. Цигани може 120 на адрес, дето всите почти (без да ме прощават) са консуматори, а за туй що плащаш доволно данъци и такси на тая държава и община (пак за да има за циганите де ) не може. А що?
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Цигани може 120 на адрес, дето всите почти (без да ме прощават) са консуматори, а за туй що плащаш доволно данъци и такси на тая държава и община (пак за да има за циганите де ) не може. А що?
Е, щото ти не си "електорат" бе душа, какво да ти правят на тебе гъдели.  :lol: Но понеже не си и дебил - ще си платиш данъците (демек спонсорството за бай Мангал), а той ще си гласува за тях и така всичко им е ОК.

А, ето ти нещо още "по-весело" по темата. Да се ограмотиш как се "пускат" деца... http://bezpartien.com/%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%B1%D0%B5%D0%B7/

А и ако не си разбрала досега някои неща за секса - да вземеш да се светнеш най-после по темата "ко влиза и ко не влиза"  :lol: То не е за смях де, за рев еееееее

*
И въобще ,защо се мъчат да ги ограмотяват сексуално...!! :lol: Само пари на вятъра  :wink:! То с презерватив не уаза убуу 8O!!
/www.mamaibebe.com][/url]
*
И въобще ,защо се мъчат да ги ограмотяват сексуално...!! :lol: Само пари на вятъра  :wink:! То с презерватив не уаза убуу 8O!!
т.е. и без пари да им ги раздават все тая  :lol:
*
т.е. и без пари да им ги раздават все тая  :lol:

Ама моля ви се бе хора, това че раждали на всеки кръгъл час, понеже не били сексуално грамотни са пълни глупости. Това го твърдят разните НПО, дето смучат едни пари от години за "циганска интеграция" и формално чат-пат нали трябва да отчитат някаква дейност. И хоп - "сексуално ограмотяване" им провеждали. Много добре знаят и презерватив какво е и хапчета и спирала. Не ги ползват, защото не искат и са наясно, че тези неща предотвратяват бременност. А те искат да са бременни и да цвъкат деца постоянно, защото така се издържат все пак. Ако няма чавета - отде доходи?!!! Не раждат от незнание и неумение да се пазят. Ако булката не е навирила корема малко след "сватбата" - връщат я на родителите, че не им трябва такава, дето не моЙ да изкарва пари. Баш като животно за разплод, което нещо е дефектно и не може да избие вложеното в него  :?

Марго, няма АКО им ги раздават без пари. Те им раздават всякакви контрацептиви безплатно със сигурност от времето когато аз бях ученичка, а вероятно и преди това (тогава просто не съм знаела, не е ставало дума). И БЧК има такива специални кампании, а когато няма нарочна кампания - по всяко време от офис на БЧК могат да си вземат контрацептиви. И идеално знаят какво е БЧК и къде са им офисите ;) Ти иди виж само какви опашки от цигани се вият, когато от БЧК раздават нещо различно от контрацептиви - било храни, било дрехи, памперси и пр. И до бой се стига между тях кой колко взел, кой се наредил 2-ри и 3-и път. Дори сега в Аспарухово, докато нормалните хора ринат кал и тиня и се опитват да си оправят домовете, тези кърлежи са от пункт на пункт, от опашка на опашка и грабят каквото има за раздаване. Доста от тях са от другия край на града, не от засегнатия район. Не знаели лиииии? Не разбирали лиииии? Хайде бе!  :x И не само БЧК, а редица други организации с години опитват да им провеждат такива кампании, че да се "запрат" малко с ражданията, ама йок. На крака в маалата, къща по къща ги обикалят, за да им раздават контрацептиви от всякакъв вид и да ги убеждават да ги ползват. Ония просто не искат и отказват да ги вземат дори, не да ги ползват. Точно от предназначените за тях хапчета (хубави, скъпи от чужбински дарения) аз като по-млада и колко приятелки и познати сме пили... Знаеш ли защо? Защото драгите циганки не ги искат, не ги искат, в един момент като наближи да им изтича срока, ако не ги изпие някой все пак - бракуват се и фира. И колегите на майка ми, занимаващи се с тях - такива партиди раздаваха наред за щерките на други колеги, приятели, познати. И говоря за хубави хапчета все пак, дето струваха по 20лв. в аптеката тогава за опаковка, бяха последна генерация. Демек - не е да им е предлагано на циганките "к'во да е", ами най-доброто към онзи момент.
И ей така налЕ както са "сексуално неграмотни" уж, всичките им магистрални проститутки отде знаят как се ползва презерватив и защо? ;) Значи когато имат интерес - изведнъж спират "от въздуха" да са сексуално неграмотни. Че и с презерватив умеят да правят неща, които аз признавам си - не умея, ей така както съм сексуално грамотна.  :lol:

Та тия "приказки от селски вечеринки", че раждали понеже не знаели как да не раждат - да ги разправят на някой бозав чиновник от ЕС, който циганин е виждал само на снимка. Той може и да им се върже.

*
Далеч съм от мисълта, че са сексуално неграмотни и то на фона, че редовно ги ограмотяват, а теб и мен никой не ни е ограмотявал, но не сме родили по 5-6 деца  :wink: Те така ИСКАТ, но това не означава(поне според мен), че идиотската ни социална политика не трябва да бъде променена и да спрем да ги хрантутим. Отношението и на социалните служители към тях е по-различно(странно нали, но те и там са с предимство). Направо понякога мисля, че всичко ни е сбъркано  :x
*
Именно бе душо  :D В горния пост го казвам същото, просто иронично, не че ти не си наясно, или повечето тук. Пък по въпроса, че всичко ни е сбъркано....ха добър ден!