rtfrtf, не трябва (и не следва) да си професионалист в областта, та дори и да имаш понятие от финанси, за да си задаваш въпросите. Все пак - идеята на финансовата консултация за граждани е да може един професионалист - да разбере и да посъветва един лаик, как да управлява оптимално добре финансите си. Мисълта ми е, че да се подготвяш със специални въпроси - не е нужно.
Ако сте уредили всички главни неща - имате собствено жилище, надлежно сте осигурени, имате някакви пари настрани по влогове... Можеш да попиташ за спестяванията си, дали има по-добър начин да ги управляваш от избрания сега. Ако имаш имоти, които "само си стоят" - може да попиташ как да започнат да ти носят доход.
Лично аз бих се поинтересувала за детските "спестовни фондове". Непрекъснато се предлагат нови финансови продукти такива и предвид, че говорим за нещо в което вкарваш 10-20 години пари - добре си е някой , който е тесен специалист да ти каже това, това и това са добри решения, защото така и така - накрая детето ви ще получи толкова, ако по някаква причина не можете да правите вноските - ще вземете толкова и няма да имате загуба, или тя ще бъде еди каква си. Такава сметка (при различни условия) можеш да направиш на детето си във всяка държава в ЕС - и съответно условията и гаранциите са различни от тези у нас. Навремето като се роди Дани - много подробно бях проучила опциите налични тогава, но вече информацията не е актуална. Та, ако имам възможност за консултация с такъв специалист - определено бих го разпитала по тези въпроси.