Стоека,правила съм това изследване в късна бременност, поради голямо количество околоплодни води и едър плод. Кръвта се взема от пръста, три пъти, първият път на гладно. Резултатите ми бяха гранични, но звъннах на д-р Мария Бояджиева, ендокринолог, клиника по ендокринология към „Майчин дом" - София, тел. 0888447954, казах и стойностите по телефона и тя каза да не се тревожа. Има много статии в нета за това как се извършва изследването, на мен лично в лабораторията ми подариха глюкозата, която трябваше да изпия - прахче. Не се тревожи, ще издържиш няколко часа, докато чакаш да те боцнат. Изследването е важно, защото гестационният диабет налага диета (в повечето случаи), понякога-лечение, в зависимост от тежестта. Успех!
P.s. Сега се сещам, че може направо да звъннеш на доктор Бояджиева, да и обясниш твоя случай и да я питаш дали е опасно да го правиш, щом се притесняваш. Тя е много компетентна по въпроса и може да ти каже най-точно, според мен няма смисъл да ходиш на гинеколог да го питаш това точно.
Не познавам въпросната докторка лично и не съм ходила при нея, просто и звъннах, защото четох в нета за нея, а тя ми отговори много любезно. Успех, каквото и да решиш!