Здравейте, ужасен ден ми е днес, след като три дни се давих в собствен сос и дразнещо гърло заради прекарано време сред цигарен дим, вчера ме издуха потна и вече и главата ми стана на гюле от сополи.
Искам да ви споделя една от манджичките, киото се готвиха вчера, по принцип беше ден за кебапи / те не са ми интересни /, с изключение от темата ястия -
Пълнени тиквички. На пръв поглед банално, но много вкусно и лесно сготвени.
Идеята беше да се спазят принципите на старата българска кухня, когато не е имало модерните фурни и са приготвяли повечето неща варени.
Два броя тиквички се разрязват по дължина и се издълбават като лодка, дебелината на стените не е желателно да е повече от 1 см. за да не натъртва на тиквичка.
Мажат се лодките със сол, поставят се във съд с малко вода /в случая тиган/ , захлупват се и се варят на котлона.
През това време се приготвя плънка: 40 гр лук + 30 гр. ориз се остъклява + 6 гр. доматено пюре + наситнена част от издълбаните тиквички, следва 200 гр. размита с вода кайма. Всичко се пържи до мазнина, добавят се 100 гр. домати конкасе накрая /т.е. обелен ситно нарязан домат/
подправки сол, черен пипер и копър.
Пълнят се сварените тиквички с плънка дори леко с връх, както са си в тигана /само се отстранява водата попаднала в лодките/ и се задушават /може да се наложи прибавяне на малко вода. Всичко е под капак на котлона.
В отделен съд се запържва 10 гр масло и малко олио, прибавя се 15 гр. брашно, разрежда се запръжката първо със малко студена вода /сигурен начин да не стане на бучки/, прибавя се част от бульона на тиквичките, соса ври 2-3 минути. Застройва се с варена застройка от 80гр. кис мляко и 1/2 яйце. Варената застройка в случая стана върху врящия тас кебап, така използвахме водната баня.
Прибавяме с бъркане застройката към соса с брашно. Готовия сос се излива върху тиквичките в тигана и около тях, клоква 1-2 мин.като разклащаме през това време тигана и порционираме. И имаме готова бърза манджа.