Не искам да обидя религиозните списващи тук, но независимо от изповеданието....за мен лично, през 2015-а, всеки религиозен човек (моля, отбележете не казвам вярващ) е пълен пейзан.
Не може да имаме марсоход, подводници, генно инженерство и пр. и в същия този момент - да има хора, които да вземат навътре и на сериозно някакви притчи и дивотии и това да им определя световъзприятията и действията. То, че може всъщност е очевидно, ама си е пак толкова нелепо.
Световният капиталистически елит бил виновен, че чрез вярата на тоя и оня провокирал конфликти, кланета и трупал пари? Ами не, не е виновен добрият бизнесмен, че успява да вади пари, когато има такава възможност.
Може - вади ги. Или както се казва: "не е луд, който яде баницата...". В този ред на мисли - милиардно население тъпанари живее няколко века назад от реалността и бива стригано и клано, защото....светостта на вярата и символите й. Еми сори мноУ, ама докато има милиарди ей такива "хора" - това за което говорим - ще си продължава с пълна пара.
Също, както отдавна знаем, че земята не е плоска, нито сътворена от "бог" (все тая кой) с някакво щрак на пръстите - за мен е логично никой с акъла си да не приема сериозно която и да било там книга "божествена", да живее и действа според нея, ама пунктуално така и да се филмира. Където са ми "Андерсенови приказки" като реализъм, там са ми Библия, Коран и пр. Интересни, приказни четива и толкова. Максимум да си кажа - "да, има изведени тук-там като постулати някои добри разбирания за поведение и живот в общност", които аз имам преди да съм прочела кое да е от споменатите по-горе. Не е нужна никаква църква за никого, стигат мама и тати, за да ти кажат/покажат, че е по-добре да не лъжеш, крадеш, убиваш и мразиш, отколкото обратното. Баси и "необходимостта" от религии и глупости с тази цел. Дума да няма.
Доколкото от мен зависи (т.е. никак), бих направила всичко възможно религиите да бъдат натикани в най-тъмното кИше на обществения живот в съвременния свят. Защото....тя
Сикс добре го е обяснила защо. И към днешна дата - няма по-успешни политически партии и печеливши предприятие от църквите (все тая кои) - няма и по-големи вредители за развитието и прогреса на което и да било общество по света. Само си припомнете средновековна Европа и си помислите кога е дръпнала напред. Когато църквата е била наритана и отделена от светския живот общо казано. И резултатът е бил видим. И сега, през 21-и век ще си говорим кое било "свято" и не бивало гавра с него и ще се връщаме м'найсе века назад, заради някакви безумни клишета?!
И карикатурите на Мохамед и на Иисус - изобщо не ме "трогват" мен лично. Освен в частта, че са идейни, което значи, че някое човешко същество с талант и усет е успяло да улови с туша и молива си една тооолкова обширна тема. Което е за възхищение. Не другото - кой колко бил религиозен, праведен, засегнат и точно колко голям идиот поради това.
Разстреляният екип на списанието - не се е състоял от малоумни, или психично болни хора, които не са осъзнавали, че може и да им се случи това, което им се случи накрая. Хайде да помислим за миг поне - колко "дупе" се иска да си надмогнеш един от базовите човешки инстинкти - този за самосъхранение, за да отстояваш свое разбиране за света? И то разбиране
кореспондиращо с обитаваното от теб историческо време, място и държава. Което за мен лично - прави тяхната позиция по-адекватна от тази на религиозните лумпени - все тая мюсюлмани, християни, евреи, мормони и пр. И за да илюстрирам колко религиозните хора не са адекватни на реалността, ще спомена само абсурдния факт, че изгледах, изслушах, изчетох 100-тици коментари на уж интелигентни хора, християни в общия случай, които коментираха случилото се по онзи "приятен" начин, по който често се случва да се коментира жена жертва на изнасилване. "Бе вярно, че не е хубава тая раУта, ама тя от друга страна си го е търсела направо....ми млада, хубава, секси облечена, прибирала се сама по тъмно. Някак си - тя си е виновна, че има сексуални насилници с животински инстинкти силно превъзхождащи човешките им такива." Е, в същия стил се говори и сега от много хора с леки, или силни религиозни залитания по повод тази кървава баня в Париж. Което само показва за каква промивка на мозъци говорим и как религията ти изкривява всичко на този свят. Така го изкривява, че едните фанатици разстреляха талантливи художници, пък другите фанатици даже ги пооправдаха и разбира се...за всичко това са виновни САЩ.