Е, опитах да се въздържа, защото: а) "това" сме го дъвкали и предъвквали хиляди пъти б) да си го дъвчем и още милион - не води до промяна на ситуацията в) не ми се чете пак колко съм зла, нетолерантна, расистка и пр. Обаче няма да се въздържа, дори заради "личната си ситуация" в момента, която ме поставя в "стойка партер" относно съчетанието "гледам дете сама, със собствени средства, ама то на ДГ (частна, плащам си я от джоба демек) оцелява до 3 дни ВСЕКИ ПЪТ (втора година това) и после е у дома на АБ, ама нямам баби, ама няма кой да ме търпи на работа в тази ситуация...". Не, не получавам и не съм получавала и стотинка държавна помощ за нещо.Никога. И не искам да получавам. Споделеното по-напред -
не е оплакване, то е констатация на определена ситуация. Ситуация, в която не съм само аз, ами в която са много от нас тук и още много се надяват да бъдат (имам предвид да станат родители, не да имат проблемите покрай случването на тази радост).
Та днес си цъкам из фейсбук и попадам на следния материал:
http://www.dunavmost.bg/Bulgaria/News/13575-detskata-gradina-shte-e-bezplatna-za-tsiganchetaНе, че нещо кой знае колко ново по повод "интеграцията циганска", но в края на материалчето един текст направо ми "изби бушоните" и той е следния:
"Той обясни, че ще търсят съдействие и от неправителствени организации, чиито доброволци да помагат с отглеждането на ромски деца - като например ги вземат и връщат по домовете им, пише "Преса"."(Няма да пиша наново, копирам коментара си по повод статията, който написах във фейса.)
E, ся вече нЕма начин да не се интегрират тези деца Само не разбрах, защо трябва да "им осигурим достъп" до детски градини? Ами те имат достъп и в момента, ама родителите им не ги изпращат на градина, което не е липса на достъп, а липса на желание децата им да бъдат там все пак. И как точно възнамеряват да накарат драгите цигани да си изпратят децата на градина? Задължителна ли ще я направят? И дори да я направят - дреме му на бай МангаУ, то и училището е задължително, ама и там не ходят... Особено впечатляващо и изключително ДРАЗНЕЩО в този материал е следното: "....ще търсят съдействие и от неправителствени организации, чиито доброволци да помагат с отглеждането на ромски деца - като например ги вземат и връщат по домовете им..." Та питам се аз, каква се е хванала да я върши трайно безработната циганка, живееща на социални помощи, та й е зор да си заведе детето на градина и да си го вземе после?!!! На БЕЗПЛАТНАТА за нея градина, щЕх да пропусна. Как работещите НЕцигани могат да си водят и взимат децата бе, пък и такси за ДГ плащат нали? Особено, като се има предвид, че работното време на мама и тати, обичайно е поне 2 часа отгоре, след времето в което ТРЯБВА да си взел детето си от градина. Как тези хора, като не могат да излязат от работа за целта (за да не останат без нея), отделят от некрупните си заплати и ПЛАЩАТ на трето лице да им прибере детето от градина, от училище? Що за гавра (поредна) е това с всички нас, които СЪЩО имаме деца, ама си ги гледаме хем читаво, хем ЛИЧНО, хем за СВОЯ сметка?! Еми да, ще ни налягат расистки настроения чат-пат и няма да преливаме от толерантност към тази паплач. Нормално. То колкото си по-голям мърляч, по-безотговорен родител и тотален паразит в нашата държава - толкова повече бонуси ти снася същата, че и още замисля. Е, къде е стимулът за читавите граждани на драгата ни република тогава, да продължават да бъдат читави, да раждат и отглеждат деца? Липсва, ама тотално. Хубаво е да си циганин у нас, даммммм....
Е...спонтанно ми възниква въпросът, защо държавата не се загрижи за всички РАБОТЕЩИ родители, плащащи данъци, отглеждащи децата си отговорно и свястно по въпроса "помощ за водене и взимане на детето/децата им от ясла/градина/училище", ама БЕЗПЛАТНО! Дали с неправителствени организации да го договарят, дали като програми към Бюрата по труда, за хора имащи нужда от още стаж за пенсия... Защо бе?!!! Не да ни дават пари в брой, а да ни спестят някой лев от тези, които ние масово даваме за тези цели. И ги даваме, защото РАБОТИМ, самоиздържаме се, издържаме и куп паразити нали... И ся видиш ли ти на паразитите им било заор да си водят и взимат децата от градина?!!! Безплатна (естествено). Че к'ва са се хванали да я вършат те, та такава "помощ", освен цялата друга да им се осигурява?
То бива простотии и абсурди, бива, ама вече...се минаха всякакви граници на търпимост.