Jbrul, както винаги страхотно написан пост
Само дето по почти всичко написано сме на двата различни бряга на едно гооолямо езеро. Ама нормално - разни хора, разни идеали.
Засегнала си много теми, но аз ще коментирам само една от тях, защото тя ми е най до главата в момента. Аз забременях в България, във Варна и съвсем напълно целенасочено се прибрах в Англия, за да родя тук, като нищо не е случайно. Имах доста проучвания преди това.
Защо го направих:
- тук думата какво ще се случва по време на раждането е само и единствено моя. Освен ако не става въпрос за предприемане на действия когато има риск за мен или бебето.
- никой няма да бодне и една игла в тялото на бебето ми (без значение дали за взимане на кръв или ваксина) без мое знание и разрешение
- акушерката ще ми говори на "сърце мое" и тем подобни мили обръщения, вместо да ми крещи какво да правя
- мога да сменям персонала, който ме обслужва колкото пъти искам, ако не ми харесва отношението им или не сме с еднакви разбирания за процеса на раждане
- от момента на излизането на бебето до момента на напускане на болницата то няма да бъде отделено за нито един миг от моето тяло, освен ако аз не поискам това
- първото нещо, което правят тук е да сложат бебето на гърдите и да ти покажат как да кърмиш. Бебето ми няма да бъде захранвано с АМ без мое знание и съгласие. Мога да разчитам на 24-часова помощ от 3 организации консултанти по кърмене още от самото раждане. Тоест има такива налични и в болницата.
- мога да избирам позата в която ще раждам и да я сменям колкото пъти реша
- мога да се храня, да си донеса свещи, музика, любимото одеало и всичко останало, което реша че ще ми донесе спокойствие и комфорт в болницата
- при мен непрекъснато от момента на постъпването до момента на раждането могат да бъдат двама приятели или роднини, така наречените партньори за раждане. Те участват в раждането, толкова колкото и акушерките, които ще се грижат за мен.
И всичко изброено по-горе ми се полага напълно безплатно от Здравната каса. Със сигурност съм забравила нещо, но това са важните за мен неща.
Синеочка, нещото като поликлиника, в което е раждала жената се нарича birth center. Там наистина персонала е само от акушерки (то и в болниците ако всичко е наред имаш досег само до такива). Обаче всичко е като в хотел и във всяка стая има басейн за раждане. Но за жалост аз се водя високо рискова бременност и нямам право да раждам в такъв център.
bebe_2013, и аз не исках да си правя планове, но тук такава е системата. Задължително в документите ми трябва да има този план за раждане, в който са описани всякакви ситуации и как искам да се реагира при тях.
А иначе аз колкото вярвах, че ще имам тежка бременност, толкова вярвам че ще имам леко раждане. Едното не се оправда, да видим с другото какво ще стане. Единственото, от което ме е страх е неизвестното. Мисля, че в момента в който започне да боли и вече знам какво е, този страх ще изчезне.