Кати, аз не те убеждавам да даваш "Ротарикс", коментарът ми беше, защото според теб липсва етично търговско поведение по отношение на ваксината - какво покрива, какво не, защо така... Може би не е разяснено добре в рекламата, вероятно защото никой не дава ваксини ей така у дома, щото е гледал реклама. Ваксина все пак се поставя/дава от лекар и се предполага, че той ще обясни подробно за някоя как действа, да си прецениш дали да я слагаш, дали не и пр. Не знам що за рекламни блокове трябва да има, ако за всеки фарма-продукт се изливат обяснения сходни на моите тук.
Да ти кажа, аз не смятам цитираните държави за "велики", просто са държави където тази ваксина се дава масово, поради което има достатъчно данни за ефекта и поносимостта към нея и те не са притеснителни. Толкова. Източване на касата има у нас със скъпи лечения на състояния, за които има надеждна превенция
Сметни стойността на болнични грижи за бебе/дете лепнало тежък ротавирус спрямо цената на една такава ваксина. Операциите и химио/лъчетерапия заради масов рак на шийката на матката, или на гърдата, само заради липса на адекватна профилактика и мога до утре да ти обяснявам разни такива детайли. "Фарма-мафията" - прави много повече кинти, продавайки медикаменти за лечението на какво ли не, а не от ваксини възпрепятстващи разболяването ти от въпросното. Така, че като се дрънка на корем за "световния фарма-заговор", не е лошо понякога просто да се мисли и да се смята. За да се установи, че тая сметка така не излиза. Ако имам дял във фарма -компания - бих драпала да няма превенция на редица заболявания (както е у нас), да не се поставят масово ваксини за това и онова, защото ме урежда да има много болни, тежко болни, хронично болни, на които да продавам още и още медикаменти. Здравите хора биха били финансова загуба за мен. Ваксинираните - също са. И да, фармацията е бизнес и точно защото е бизнес, а аз случайно имам някакво понятие от такива неща - ти казвам на две на три, че печалбите в този бизнес баш не идват от ваксини. Финансово не се вързва. Дреме им на шефовете на "Глаксо" примерно, дали аз, ти и нашите деца ще се разболеем от нещо гадно и тежко и ще страдаме. Всъщност тях ги устройва да се случи точно това, защото така консумираме повече продукти от техните за повече пари. Та познай колко имат интерес да те заблудят нарочно за нещо, че да си купиш ваксина за еди какво си и да не се разболееш от него баш. Здравите илчи не си купуват и са кофи клиенти.
Твоята педиатърка - да има много здраве от инфекционистите и вирусолозите, които са специалистите по тези въпроси.
Няма трайни и нетрайни ваксини, има имунитет, който се изгражда трайно, или нетрайно. Дали се изгражда, чрез преболедуване на самото нещо (варицела примерно), или чрез поставяне на ваксина, която създава имунен отговор и антитела с ваксина за варицела - имунитетът е абсолютно един и същ. "Методът на създаването" на такъв - няма отношение към трайността и "естествеността" на имунитета. Известно е срещу кои заболявания се гради траен имунитет, срещу кои е временен и за кратко. Примерно при сезонните грипове - не е траен. Ни като преболедуваш, ни като се ваксинираш. За разни шарки, за полио, за хепатитите е траен имунитета. Разликата да си създадеш траен имунитет срещу хепатит А, чрез преболедуване, или чрез ваксина е в това, че в първия случай - си получаваш имунитета с цената на трайно увреден черен дроб. Той си остава такъв до гроб, не регенерира. Пък като стане човек на години и го налегнат и други болежки - има огромно значение дали органите му са максимално здрави и запазени, или увредени. В някои случаи значението е в посока дали ще оживееш изобщо. С ваксината - изграждаш си имунитета, ама нЕма щети за черния ти дроб.
Ето тази "дребна подробност" ми е важна и за моя и за на детето ми черен дроб, та съм му сложила ваксината за хепатит А. За себе си - сложих А+Б, понеже нямах ни едната , ни другата, поради ЕГН-то си. Уверявам те, че съм от хората, които имат наистина "информиран избор" за такива неща, който не правя на база четено в нет-а, или субективното мнение на "лекари по всичкология", неосъзнаващи явно, че не няма медицински специалист, който е наясно с всички дялове в медицината.
На последната категория - известни като ЛЛ и педиатри ме е яд от сърце, понеже повечето поразии започват именно от тях и убедеността им, че знаят всичко. Ама не е така.
Реимунизация за хепатити БИ МОГЛА да се наложи около 20-ина години след поставянето на ваксината, за малък процент пациенти. По данните, които навремето изрових - ставаше дума за около 5% от населението на СВЕТА, в случай, че на 100% от него са поставени такива ваксини. И допускането е на база фактът, че по неизвестни ни засега причини - малък процент от хората - не създават траен имунитет срещу разни болести, независимо дали са ги преболедували, или са ваксинирани срещу тях. Имаме такава потребителка, която една шарка я е карала два пъти досега, а всички останали имат траен имунитет срещу нея. Защо е така при някои хора - никой още не е открил. Което няма връзка с ваксините де, защото имунитет не градят и преболедували въпросното нещо. Реимунизация за хепатит може да се направи евентуално, ако при тест не се откриват вече антитела за хепатитите в кръвта на пациента. До момента - няма данни да се е наложило за някой такъв пациент, който е изградил антитела след първата доза. Има данни само, че някои хора не изграждат антитела и те са от споменатата напред категория. Не биха ги изградили и да преболедуват.
П.П. Това, което пиша тук
Кати, не го пиша специално към теб, нещо да опитвам "да ти трия сол", да ти налагам мнение и пр. Уточнявам го, защото често се възприема по този начин, когато съм
взела повод да кажа нещо от постове на конкретен потребител. Та в случая - просто взимам повод от твоите мнения по темата, но пиша моето за всички потребители четящи тук, с цел да разполагат с повече гледни точки и съответни аргументи за всяка, когато ще взимат решения по такива въпроси. А тези въпроси свързани с децата ни са сред най-важните от моя гледна точка поне. Кое докога ходело с памперс, дали ползва гърне и с какви кубчета играе и дали играе изобщо с тях ми е в графа "лаф да става".