На 7ми беше 5400гр.. Под долната граница която 5500 гр за момченцата на 4 месеца.наистина е мн активен но е здрав
Добре де, детето ти нали е здраво, активно, а явно и не се запъва на ядене - яде си. Признавам си без бой, че на детска консултация Дани не съм го водила за "мерки и теглилки", май всеки месец се прави иначе, поне до годинката. Може и да греша, ама по спомени май така беше... Водех го да му слагат ваксини само, когато им е ред, тогава са го мерили и теглили, не помня някога в тези случаи да се е оказвал в "табличните параметри".
Твърде висок бил, явно не хапвал достатъчно - повече да ядял. Като им изброя какво изяжда на ден и по колко, следваше
и съвет - да не му давам чак толкова храна... Е, последно малко ли яде, достатъчно ли яде, твърде много ли? Та по тази тема - яде колкото иска, расте както му е заложено генетично, щом е във видимо добра форма и здраво - значи си е ОК и няма нужда от чалдисване.
Не казвам, че някакви общи параметри за едно и друго изобщо не трябва да бъдат отразявани от майките, ама наблягам на ОБЩИ. Когато моето беше бебе - повярвай ми, доволно се нагледах на ошашавени майки, заради +- няколкостотин грама от таблицата, минус 1-2 сантиметра този месец, ама на другия вече са наваксани и са отгоре даже... Много от педиатрите на ДК, допускат грешката да коментират такива данни с майките, все едно ги коментират с колега. Възприятията на двете категории са различни, а мнението не е мое, а на педиатърката на Дани, която е изключителен професионалист. Та тя ми е казвала, че за бебе Х, тези данни се нанасят и интерпретират за период някакъв, а не за месец Х сами по себе си, защото развитието на бебета и малките деца е супер динамично и едно и друго, което днес е така, след 10 само дни може да е друго. Освен това - се взимат предвид и физическите характеристики на родителите за тези оценки, дори костната структура на детето влиза в тези сметки. И, ако, когато се каже на майката, че с нещо има потенциален проблем - то следва да се направи, след като гореописаното е проследено за някакво време, взети са предвид множество фактори, че едва тогава евентуално... А не както масово се прави у нас "на парче" и месец за месец. Пак казвам - мнение на специалист, не моето лично. Моето лично само съвпада с това.
Предвид моята физика, тази на бащата на Дани и изобщо на всички в двете фамилии, ако имах пухкаво бебе - би било доста странно. Ми то не мяза на гората това дете все пак, а на родителите си. Респективно - родители дето са по-едрички, или по-високи, или и двете - да имат някое "клечаво" бебе като моето - също е доста малко вероятно. Ама и двете са си здрави, нормално растящи и хич не влизат в едни и същи параметри на прословутите таблици, пък са на една възраст. За да се говори за проблем - то следва 2-3 месеца примерно, детето да е с 2 кила под нормата, а не със 100-200гр.. Така, че се успокой и ако не си убедена, че трябва да сменяш хранителния режим на детето си - ми не го сменяй.
Жбрул, Русо и аз го харесвам в някои аспекти, ама лошото е, че в други ще се налага намесата на Макаренко. Майтапът настрана, ако някога имаш време и желание ти препоръчвам романа "Емил или за възпитнието" на Жан Жак Русо. Там доста интересно е поднесена концепцията, че естественото състояние на човека му носи истинска свобода, а свободният човек е пълноценен човек.
Тази може и да я прочета вече, да съм чела и аз нещо от този сорт в живота си.
Рачо, поздравления за добрите резултати на детенце!
bonbolini Пожелавам на вас също толкова добри!