м-и, това за стрелбата и сега е така. Т.е., ако някой ми нахлуе в жилището - не мога да го застрелям заради това само. Мога де, ама ще съм виновна и ще ме съдят. Единствено при неизбежна самоотбрана няма да ми лепнат присъда. Демек трябва този някой не само да нахлуе у нас, а да изчакам да ме нападне и животът ми да е под пряка заплаха, например да опита да ме заколи, или застреля първо той, че едва тогава - аз вече мога да го гръмна. Е, ако съм по-бързият и точен стрелец от двама ни "мога"де.
Обаче въпросът ми беше друг. Да кажем, че съм една яка кака, към 100-ина кила и тренирам мятане на гюле
и някой тук крадец, успее все пак да ми влезе в двора, ама е под моите габарити... И го спипвам аз на място да краде, просвам го по очи на пода, вързвам му ръцете и краката с подръчни средства и звъня на 112 да дойдат да си го приберат. Та при такова положение, предвид че не съм служител на МВР и нямам правомощия да задържам когото и да било поради тази причина - се чудех аз все пак престъпник ли ще съм, ако успея да направя нещо такова с влязъл в дома ми крадец? При такава ситуация - нито въпросният ще е бит, нито застрелян, нито заклан е, със сигурност ще се чувства унизен от преживяването де, ама толкова. А все пак моите мотиви да постъпя така с него са, да не му позволя да избяга и да се укрие от легитимните власти. И нали все пак - има някакво техническо време, докато им звънна, докато пристигнат, през което аз този трябва някак си да го задържа на мястото на което е направил закононарушението. Вкл. за да докажа, че такова реално има и да дам възможност на полицията да арестува въпросното лице. Освен да го задържа против волята му такъв, не виждам друга опция. Умея да съм убедителна уж, но не чак дотам, че да хвана крадец в дома си и кОлтурно да му обясня, че бива да седне на едно столче и да почака 30-40 мин. кротичко да дойдат полицаите и да го арестуват.
Същата ситуация, отнесена към случките по границата, заради които сега се вдигна яката пушилка - има същата логика. Някакви местни хора, попадат на други хора, които очевидно пресичат границата ни незаконно. Случайно ли я пресичат така (без да искат), или съвсем умишлено - тези местните не знаят. По видяното в нет-а, прецапалите границата са здрави и прави мъже, дали са агресивни, дали са въоръжени, дали са бежанци, дали са наркотрафиканти, дали са терористи - също местните не знаят. Да се направят, че изобщо не са ги видели и тези въпросните да си вървят по пътя, уж не е много редно от страна на българските граждани. За гарнитура, въпросните български граждани са наясно, че оторизираните пазители на границата са хем малобройни, хем "въоръжени" с дрехите на гърба си в общи линии...И да се обадят на съответните служби, че да кажат къде и кога са видели някакви лица да пресичат незаконно границата и в каква посока са поели същите, та вече властите да организират издирване на въпросните "бежанци" на площ от незнайно колко кв.км. и сред горите, та и часове след подаването на такъв сигнал - сещаш се кога ще ги открият изобщо. Пък и ако са преминали ползвайки някой от многобройните, организирани канали за трафик на хора, на първото там шосе, вероятно ги чака бусче, за да ги натовари и да продължат така към желаната от тях дестинация. Ако ситуацията е такава, то бусчето с "бежанци" ще е вече на сръбската граница, когато граничните власти, евентуално се натуткат да започнат изобщо някакво издирване. В общи линии, всичките варианти са от този вид, ако въпросните местни жители, дето са засекли такова проникване - не задържат някак на място такива лица до идването на полицията. И в скандалните случаи, дето се врътнаха - местните са направили точно това и само това с "бежанците". На мен поне досега - не ми попаднаха данни, някой да е бил бит, или физически малтретиран от тези "самоделни дружинки". Да, натръшкали са ги на земята с вързани ръце, докато чакат полицията, факт. Да, по закон нямат правомощия да извършват арести (реално) на когото и да било въпросните местни жители и това е факт.
Обаче го има и логичният въпрос, как следва да задържат на място група нарушители на държавната граница, до пристигането на властите, ако не по такъв начин? Да ги помолят учтиво? Да ги съберат на купчинка и да ги обградят 5 души с насочено към тях оръжие? (да кажем, че имат законно притежавани ловни пушки + валиден ловен билет). Това сигурно ще е къде "по-хуманно" спрямо въпросните "бежанци", да си откарат час-два под насочените към тях дула на огнестрелни оръжия, без хабер да имат тези с пушките какви са, защо ги държат на мушка и какви са им намеренията. Във видеото вчера, трагикомичният момент беше със звука от записа и репликите на нашите "патриоти" от вида на: "Гоу Търки, Търки" (произношението съответстваше на думата "пуйка" де, не на името на съседна нам държава, ама да не издребнявам) и още се чу: "Ноу България фор ю".
Това им е "нивото" на владеене на чужд език на тях. Вероятно поне няколко от натръшканите "бежанци" - имат добро ниво на английския, което никак не им върши работа в такава ситуация, понеже нашите тиквочи - няма да ги разберат. Щото не могат. Нито да им обяснят криво-ляво, че нямат намерение да ги транжират и закопават в гората, а просто всички заедно ще изчакат пристигането на родната полиция и нали "дон'т уори бойс".
Иначе по протокол и по закон, какво следва да направят местните в такава ситуация - писах напред. Да звъннат на 112, да обяснят случая, а вече от централата на 112 - знаят на кого и къде да предадат този сигнал. Но както също посочих - и за държавата и за "Динковците" е ясно като бял ден, че ако се действа по протокол в тази ситуация, в 99,9% от случаите на нарушилите границата, за които има подаден сигнал - нашите власти "ще им хванат петите".
Направи ми впечатление и това, което
Сикс писа. Един от главните герои на споменатото видео се оказа техен си там, бургаски бабаит и наркотрафикант, дето в полицията си го водят АКК. Онзи първия "герой" Динко...не знам дали има досие, ама ей така за външен вид само бих му дала 10 години
Не ми се вярва хич и той да няма в биографията си куп "подвизи" от криминалния спектър. Доста рисково ми се вижда подобни пейзани да си играят на "стражари и апаши", понеже имат толкова "умствен багаж", че следващото такова видео (да пази Господ) може да се окаже бая кърваво и да има нечия пръсната с ловна пушка глава. Понеже да кажем на Динко му се сторило, че Ахмед смята да го заколи с ножчето си "Викторинокс", което случайно е паднало от джоба на якето му и нали...Динко реагирал твърде нервно и станало мазало.
Струва ми се, че държавата след като няма капацитет да пази границите ефективно и не го крие - следва да заеме някаква адекватна позиция спрямо ей тия "граждански патрули", които бистрим. Или да ги порицае и да вкара в съда всички участвали в тях и да ги съди по точките и алинеите за такива прояви. Или, ако реши да се ползва от помощта на такива формирования - да напише ясен регламент за сформирането, дейността и правомощията на същите, както и кой може да участва в тях, кой не може... Например хора с досиета, криминални регистрации, висящи дела, хора без валиден психо тест и пр. - не следва да бъдат допускани в подобна "дружинка". Тези, които ще бъдат допуснати пък - да се водят на списък в масивите на полицията с всичките си лични данни, да се подава информация към властите в ден Х, коя такава дружинка и кои точно лица са отишли да патрулират по границата и в коя нейна зона и пр. Реално, има 150 000лвоци в България само. Сигурно половината от тях са бивши полицаи, военни, та и граничари в пенсия. Т.е. хора отдавна обучени как се действа в такива ситуации и работили точно това 20-30 и нагоре години. Аз не виждам лошо в този момент, да бъдат използвани като ресурс. Така и така ги имаме под ръка, защо не? Та и като бонус - няма да струват и една стотинка на хазната. Ама все пак - бива да си има разписан регламент за такива неща, да са наясно тези хора каква наказателна отговорност носят, ако вземат та пребият, или убият някого, че правомощията им са единствено да щракнат на някой "бежанец" белезници и да го държат на ливада Х, докато дойдат полицаите и пр. Сега с тия "Динковци", ако стане някой сакатлък - върви намери ти, кои са били в групичката, кой и защо е пребил/ убил някакъв човек и пр.
Обаче
Марго, ти се шегуваш, но ще излезеш съвсем права по въпроса. Държавата ги пуска да прецапват транзитно през България и гледа на другата страна, че да не се налага да се разправяме с тях. В добавка, със сигурност един куп длъжностни лица облажват от бизнеса на каналджиите, та и за пари става дума. А сега тия "Динковци" се разшумяха, та клипчета в нет-а, та и телевизиите цъфнаха на място да раздухват и бате ти Бойко - хънта-мънта, не моЕ да вземе решение да ги хвали ли, да им дърпа ушите ли. Понеже и той е един "капацитет" подобен на споменатия Динко де....
Динко бил страшен фен на ББ, ама хич не му дойде на акъла, че така излага кумира си пред "партньорите от НАТО и ЕС". Бойко в Брюксел обяснява как охранява тия граници, та пиле не може да прехвръкне, камо ли мигрант да премине....Наш Динко - извадил ай фонЯ и взел, че наснимал как Бойко дрънка чиста проба лъжи. Не е лесно да си прост. За околните де...