Привет,
Направиха ни изследвания точно преди да започне стимулацията и се потвърди нещо, което знаех отдавна - че имам Хепатит Б (HBsAg). (Когато го научих, преди 5 години, ходих по разни доктори, караха ме да пускам изследвания и накрая казаха, че не е активен и да не правя нищо.)
Та - сега ембриолозите поискаха становище от гастроентеролог, и съответно пак тръгнах по лекари, ходих на 3-ма: гледаха на ехографи, изследвания за ензими - всичко е в норма. Обаче на изследването за HBV DNA - резултатът е 44545. Което се оказва супер много и трябва да се лекувам.
На жена ми резултатът за HBsAg е отрицателен, като пуснахме и дали има анти тела. Резултатът е:
Anti-HBc-total: 0,06
Anti-HBs: 0
(И как така не се е заразила за 5 години, а да няма антитела ... много интересно.)
Но точно в този момент (по-рано днес) се оплодиха 8 от 12-те яйцеклетки, които са извадили след стимулацията. И сега се получава много куцо, защото докторите казват, че има риск за бебето и да не правим трансфер. (Даже и една врачка каза, че на 100% ще е заразено.) Но в същото време - навсякъде из Internet срещам, че от баща не може да се предаде.
И сега не знаем какво да правим.
===
Нещата клонят към това аз да започна лечение, жената да си направи ваксина, а ембрионите да ги замразят. И след примерно 6-те месеца за ваксината - тогава да направим трансфер. Ама те ако са заразени ембрионите - значи пак да минаваме през стимулация и т.н.?
Или ако решим сега да направим трансфера - може ли да се изследва достатъчно рано бебето за Хепатит? Та ако не дай си боже стане така - евентуално да направим аборт.
Или пък - има ли начин да се провери дали ембрионите имат вируса още преди трансфера?
Искам все пак да чуя и други мнения ... Ако някой от Вас се е сблъсквал с такъв казус - нека да разкаже, да каже и как са се развили нещата.
(Че страхът да създадеш бебе, което от самото начало да е болно ... или не дай боже да почине заради това - е много голям ...)