0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Девойки, копвам два пасажа и питам:
Цитат
Тема: Базалната температура
Приема се, че овулацията съвпада с кратковременното спадане на температурата, а повишаването на базалната температура става средно около два дни след овулацията.
Овулацията не настъпва ли в следващия ден - когато се покачи БТ?!?

Цитат
Тема : Метод на базалната температура:
По такъв начин фертилен се смята периода от началото на менструалния цикъл до момента, когато базалната температура ще е повишена в продължение на 3 последователни дни /тъй като яйцеклетката след 3 дни от овулацията губи способност за оплождане и настъпването на бременност е невъзможно/

Аз пък съм чела, че яйцето е годно до 12-16 часа след овулацията. Кое е вярно?
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
Re: Чета и недоумявам - въпроси из темите за БТ
« Отговор #1 -: Август 31, 2006, 18:23:03 pm »
Лейди мила, и аз знам, че яйцеклетката живее кратко - мисля че беше максимум 24часа (е, ако не искаш бебе, може да устиска и 3 дни сигурно :P ) Предполагам, че този материал, който си прочела е просто лошо преведен от сайт като fertilityfriend.com. Там пишеше, че овулация може с голяма сигурност да се определи чак след като има 3 последователни дни с покачена температура. Причината е, че понякога може да измериш еднократно по-висока температура поради различни причини - безсъние, различно време на мерене или нещо такова. Т.е. - правиш Кекс докато не видиш 3 последователни високи БТ за да си сигурна, че овуто е минало, а не защото яйцеклетката живее 3 дни.
А за овулацията и покачването - ами мисля, че бях чела някъде, че всъщност овулацията е в деня с ниска БТ, а след това БТ започва да се покачва заради жълтото тяло - при някои жени скокообразно, при други (като моя милост :) ) стъпално.
Ами това знам аз - надявам се да съм била поне малко полезна ;)

*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #2 -: Септември 01, 2006, 07:44:13 am »
lady_11и аз знам че  яйцеклетката живее кратко ...12-16 часа!Това за 3 дена мисля че е глупост.
Иначе температурата се повишава около 24 часа след овулацията при настъпването на руптура /разкъсване/ на фоликула/.!!!! :D
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #3 -: Септември 01, 2006, 10:08:30 am »
Браво,Лейди,Бебчо и Ади!Ей,т'ва са точни обяснения! :grouphug2:Най-накрая някой да обясни като хората! :bighug:
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #4 -: Септември 01, 2006, 13:06:21 pm »
Хихи :) Баракудка, направо се изчервих  :oops: :wink:

*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #5 -: Септември 01, 2006, 18:19:28 pm »
Цитат
Иначе температурата се повишава около 24 часа след овулацията при настъпването на руптура /разкъсване/ на фоликула/
Ади бе, руптура на фоликула е другото име на овулацията.
То за тва и на задържаните холикули, функционалните кисти  докторите, който си мислят, че говорят на китайски им казват нероптурирал фоликул.
« Отговор #6 -: Септември 01, 2006, 21:34:23 pm »
A aз пък знам че яйцеклетката живее 10-12 часа ,след като фоликула се разпука и я освободи.А БТ се покача на около 37 и повече и се запазва такава почти до края на ЛФ 36-48часа след настъпилото ову.
*
« Отговор #7 -: Септември 02, 2006, 15:35:50 pm »
От многото статии, които съм иzчела смятам, че овулацията настъпва в деня, когато се понижи БТ. А покачи ли се БТ и zадържи ли се поне 3 дни висока, zначи овулацията е минала.
Относно това, колко дълго "живее" яйцеклетката, пак има съЩествени раzличия, посочени в раzличните статии. Това, което аz съм приела zа себе си е, че само в първите няколко (2 - 3) часа след овулацията са най-големи Шансовете, яйцеклетката да бъде оплодена. Моята гинеколожка ме съветваШе да бебеправим преди ову, zа да могат сперматоzоидите да чакат яйцеклетката в тръбата, а не обратното. След покачването на БТ, кекса е само zа удоволствие.
Не натрапвам мнението си и нямам претенции, че наистина правилно съм раzтълкувала написаното в статиите.
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #8 -: Септември 03, 2006, 21:59:16 pm »
Напълно поддаржам мнението на Тanja,  :eggsperm: а, аz zнам 4е яицеклетката живее 12 _ 24 часа.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #9 -: Септември 07, 2006, 15:45:44 pm »
Здравейте!
Знаете ли на какво може да се дължи факта, че температурната ми графика - въпреки че има ясно изразена двуфаэност - рядко достига до 37 градуса във 2-та фаза, а когато достигне, е за един ден и следва малък спад (преди 2 месеца - трикратно, през ден...). И друг въпрос - повишаването на БТ до 37 или друга най-висока стойност при мен става 3 дни след рязкото й покачване в средата на цикъла, т.е. не се качва направо на 37 (или колкото е там), а чак след 3 дни.

Чета наред всичко с цел да науча повече, но точно за това досега не съм открила информация.
Благодаря ви предварително и успех на всички ви!

« Отговор #10 -: Септември 07, 2006, 17:59:00 pm »
и аз да си кажа мнението, макар и с риск да е некомпетентно. според мен понижаването на БТ съвпада с пика на ЛХ, което е аналог на хващането на ову с тестове за овулация. ето защо смятам, че самата овулация настъпва в рамките на 12-36 часа след пика на ЛХ, т.е. може и да не е в деня на най-ниската БТ, а денят след нея, като съответно и БТ може да е по-висока от най-ниската БТ т.е. от предния ден. след ову, обаче БТ трябва да продължи да нараства скокообразно или стъпаловидно, поради нарастването на прогестерона.

а яйцеклетката живее до около 24 часа след ову. отделен е въпроса, че качеството й намалява след 10-12-ия час.
@ целува всички във форума и им желае щастие

http://www.bgphoto.net/Arabidopsis/
http://s9.bg.bitefight.org/c.php?uid=69366
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #11 -: Септември 08, 2006, 20:14:18 pm »
Аз пък четох май даже тука в сайта беше, че редом нали с описаните варияции кога настъпва ову има и един друг- че тя настъпва в последния ден с течната ЦС. И също така, че следвашите дни са с много големи шансове за зачеване ( следващите с гъста ЦС ), което има логика нали по време на течната е благоприятна средата за опашатите, и които влязъл влязъл, които не успял да хваща другия влак  8) това малко в реда на шегата та те там си дочакват яйцетои дай боже го оплождат . Също и аз знам, че настъпва в деня на понижаването на БТ.
« Отговор #12 -: Септември 09, 2006, 09:40:10 am »
че редом нали с описаните варияции кога настъпва ову има и един друг- че тя настъпва в последния ден с течната ЦС. И също така, че следвашите дни са с много големи шансове за зачеване ( следващите с гъста ЦС ), което има логика нали по време на течната е благоприятна средата за опашатите,Също и аз знам, че настъпва в деня на понижаването на БТ.
Нахитаа,нещо ме объркваш с отговора си.Значи по принцип си остава течна и бистра до 2 дена след настъпилата овулация(годна да пропуска сперматозоидите).Затова и усреднено дават по сайтовете фертилни дни-4-5 дена(2 преди ,1 по време на и 1-2 след),въпреки,че аз все още не съм чула яйцеклетка да преживее над 24 часа. 8O А почне ли да се образува гъстата ЦС(нефертилната)за мен това означава,че монента е "изтърван" и няма повече шанс за оплождане. :(
*

naha

• 1474
« Отговор #13 -: Септември 09, 2006, 10:03:59 am »
 :D Лянеее аз за тва съм пояснила, които влязъл влязъл преди това. Не казвам, че като стане гъста и правиш секс може да стане, а тези които са вече там си вършат работата. ПИшеше че понеже настъпва в последния ден на течна-разтеглива ЦС следващите дни са с голям шанс за зачеване един вид след това настъпва самото ову ....абеее да става там пък  ако ще и не знам какво да тече  8) :lol: :D
*
« Отговор #14 -: Септември 11, 2006, 10:30:34 am »
присъединявам се към мнението на Етърнити.Овулацията настъпва в деня на най- ниската темп или денят след нея.Съвсем аналогично с тестовете за ову /  т.е. има диапазон /...
Трите последователно високи температури са доказателство, че овуто е минало / освен ако няма някакъв проблем , разбира се /
Та от по- горното изречение следва . овулацията е в деня преди трите последователно високи темп / не е задължително да съвпада са най- ниската /
"Приема се, че овулацията съвпада с кратковременното спадане на температурата, а повишаването на базалната температура става средно около два дни след овулацията.
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #15 -: Септември 11, 2006, 15:54:59 pm »
....абеее да става там пък  ако ще и не знам какво да тече  8) :lol: :D
:balk_21: :lol:

« Отговор #16 -: Септември 12, 2006, 07:42:37 am »
и аз не съм много компетентна, но мисля, че овуто е първия ден коагато Т скочи. Логиката ми е такава: Фоликула се пука и нивата на прогестерон скачат, а от там и Т.
съвсем скоро си дадох сметка, че аз за 4 години нямам доказана овулация!
До сега тя е доказвана само с температра, което е не точно..
« Последна редакция: Септември 12, 2006, 07:44:41 am от Диана »
« Отговор #17 -: Септември 12, 2006, 07:47:42 am »
Аз си мисля, че от пукането на фоликула до образуването на жълто тяло минава един ден, т.е. овуто е в деня с най-ниска Т.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #18 -: Септември 12, 2006, 08:14:40 am »
Аз от опита, който придобих от ходене на прегледи за себе си установих, че  при мен при междинна температура фоликулът се е спукал, обикновено казват - току що.
Например:
-  при температура 36.5 - не
-  при температура 36.6 - не
-  при температура 36.8  -   36.9 - да, обикновено току що
-  следваща температура 37.0 - 37.1
Температурате са в последователни дни.
*

naha

• 1474
« Отговор #19 -: Септември 15, 2006, 10:44:12 am »
Аз също за 4г нямам доказана овулация. Само една преди толкова време по време на коремната ми операция заради засечено жълто тяло. Не знам как не изпадам в паника? :?