включвам се и аз с моя скромен опит
на мен ми правиха лапароскопия и се оказа че имам 3та степен ендометриоза /от 4 общо/ и множество ендометриозни огнища.след внимателно проучване се спрях на д-р попов от шейново който да ми прави лапарото. знам че той е специализирал на запад точно лапароскопия и е корифей в тази област. е, той ми "изгори" огнищата и предполагам че това е начинът за лечение на огнища. за изсмукване на кисти съм чувала че правят такова на функционални кисти
ендометриоза е заболяване при което клетки от ендометриума (вътрешната страна на матката) по някакъв начин (все още неустановен) се закрепят за други органи -яйчници, тръби и пр. и се влияят хормонално-т.е. както ежемесечно жената кърви от матката така и тези клетки кървят но кръвта не се изтича а остава в малкия таз и причинява сраствания. та мисълта ми е как като се изсмука кръвта от кистата ще се разрушат тези ендометриални клетки - според мен това няма да стане-те просто пак ще си седят там и ще си произвеждат кръв и ще продължат да причиняват сраствания.
аз също съм чувала за обелване на яйчник когато обвивката му е много дебела и това пречи да произведе яйцеклетки. но за обелване на киста-за пръв път чувам
п.с. за протокола: след оперативна лапароскопия и последвало лечение със золадекс 3 месеца сега се радвам на сладко детенце, след 4 годишна борба и един мисед аборт междувременно (който би могъл да има нещо общо с ендометриозата)