0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: Хормони изследване
« Отговор #20 -: Октомври 29, 2006, 07:29:46 am »
mileidybg мила не се шашкай толкова! :DОтиди направи консултация с д-р Даскалов и после ще кажеш как са нещата! :bighug:
« Отговор #21 -: Октомври 29, 2006, 19:18:04 pm »
Точно това смятам да направя.Писах на Мели на лични да ми каже дали ще работят на 01.11 за да отида тогава.Ще пиша след това непременно.
« Отговор #22 -: Ноември 02, 2006, 13:13:01 pm »
Здравейте!
Взеха ми кръв на 11.10.2006г. и ми казаха, че резултатите ще са готови след 01.11.2006г. След обяд мисля да се обадя и да проверя готови ли са. Лекарката ми каза като станат да отида при нея и да ми предпише хормонално лечение. Без да е видяла никакви изследвания (само снимка) е убедена, че имам поликистозни яйчници и смята да започне лечение. Каза също, че може да се наложи операция и да се махне част от яйчника.
Имах малка киста преди две години и друга лекарка ме "лекуваше" с Новинет около година. По едно време се беше смалила. Сегашната ми лекарка твърди, че вече са две, едната от които е многокамерна.
Въпроса ми е има ли смисъл въобще да се обаждам за резултатите или да си потърся друг лекар?
« Отговор #23 -: Ноември 02, 2006, 21:08:18 pm »
Аз мисля Борисова, 4е щом  задаваш този въпрос гласно, зна4и 4е отговорът ве4е е в подсъзнанието ти  :D. Ако имаш възможност потърси друг наистина.
« Отговор #24 -: Ноември 03, 2006, 07:01:42 am »
Въпроса ми е има ли смисъл въобще да се обаждам за резултатите или да си потърся друг лекар?

Естествено, че има смисъл - резултатите са си твои, тези изследвания си ги платила. Вземи си изследванията, пък тогава ще решиш дали да сменяш лекарката.
« Отговор #25 -: Ноември 05, 2006, 23:05:40 pm »
здравейте
какво означава ако съотношението между ЛХ и ФСХ е 1:4 ?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #26 -: Ноември 06, 2006, 07:01:07 am »
здравейте
какво означава ако съотношението между ЛХ и ФСХ е 1:4 ?
Неможе да се коментира само съотношението, защото ако ЛХ е под долна граница, а ФСХ е в норна - това означава едно
 Когато ЛХ е в норма, но ФСХ е над горна граница - означава нещо друго.
Дай стойностите на ЛХ и ФСХ  :D

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #27 -: Ноември 06, 2006, 20:19:05 pm »
Лх е в норма, а ЛСХ е над горна граница. :(
« Отговор #28 -: Ноември 06, 2006, 20:22:03 pm »
ФСХ,
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #29 -: Ноември 07, 2006, 08:13:53 am »
Лх е в норма, а ЛСХ е над горна граница. :(
Това пак не е достатъчно като информация. :D
Защото : напр. ЛХ  може да е от 2 до 12 mlU/ml, и ако ЛХ е 10 в норма е , но не е добре да е толкова висок.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #30 -: Ноември 07, 2006, 10:02:01 am »
Аз не живея в БГ и на изследванията ми не са посочени референтни стойности.Ще напиша тези от друга лаборатория.

FSH=30.4 mlU/ml
LH=8.2mlU/ml
Oestradiol 45.7 pmol/l

Follicular:    LH 1-13,    FSH 1-10,   
Mid Cycle:       8-75,          5-35,
Luteral:           1-15,          1-6,
Post Men.       25-100,         25-100.

Изследванията са правени на 3 ден от цикъла.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #31 -: Ноември 07, 2006, 13:25:48 pm »
bezime
На колко си години?

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #32 -: Ноември 07, 2006, 18:20:26 pm »
Здравей Денис, ето че аз отново се сблъсках с проблема ФСХ и виждам че тук се коментира точно това затова се включвам. Моля те кажи ми какво точно имаш в предвид под 'форсирана' ОВУ, тъй като от изследванията ми този цикъл стойностите на ЛХ са ми в норма 7,16 /реф. фол 1.9-12.5/, но на ФСХ са доста над нормата 17,20 /реф. фол 2.5-10.2/. И съответно съотношението ЛХ/ФСХ е 0,42. Благодаря ти

« Отговор #33 -: Ноември 07, 2006, 19:53:08 pm »
Денис, на 36.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #34 -: Ноември 08, 2006, 07:56:04 am »
Денис, на 36.
Не съм специалист и за това не си длъжна да приемаш думите ми на 100%.
Освен това едно изследване нищо не означава. За да се постави каквато и да е диагноза, дори съмнение за някаква диагноза - трябват доста изследвания.
Според мен ФСХ е доста висок - това говори за яйчников провал, че тялото ти не произвежда достатъчно Естрогени за да поддържа яйчниковата функция, това е състояние което сигнализира за климакс.
Причината може да е и някакво заболяване - но то се потвърждава чрез други изследвания/допълнителни/ и от лекар  :D
Естрадиола е нисък/това пак говори за намалена яйчникова функция, защото взависимост от нивата на естрогените - подадена информация от яйчниците - на хипофизата- се определя колко ФСХ да се отдели, най-просто казано/, но по принцип хормоните се коментират заедно и комбинацията от различните нива показва различни състояния.
Съжалявам за това.
Според мен  трябва да се обърнеш към специалист по репредуктивна медицина /специалист по стерилитет/ и да се направят по-обстойни изследвания.
Проследявала ли си по-някакъв начин МЦ -за да се види дали има О.- фоликулометрия, тестове за О., Метода на БТ /базална температура/?
« Последна редакция: Ноември 08, 2006, 08:20:50 am от denis »

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #35 -: Ноември 08, 2006, 08:15:18 am »
Здравей Денис, ето че аз отново се сблъсках с проблема ФСХ и виждам че тук се коментира точно това затова се включвам. Моля те кажи ми какво точно имаш в предвид под 'форсирана' ОВУ, тъй като от изследванията ми този цикъл стойностите на ЛХ са ми в норма 7,16 /реф. фол 1.9-12.5/, но на ФСХ са доста над нормата 17,20 /реф. фол 2.5-10.2/. И съответно съотношението ЛХ/ФСХ е 0,42. Благодаря ти
Когато няма проблеми  - на яйчника му трябва едно количество ФСХ за да се отдели хубава яйцеклетка,  но когато има някакъв проблем - за да се отдели същата тази хубава яйцеклетка - трябва двойно повече ФСХ/ с по-голямо количество се въздейства за иначе същият резултат - хубава яйцеклетка/ Това имам в предвид като казвам, че се форсират.
Механизмът е следният :
Яйчника /чрез естрогените/ - казва на хипофизата колко ФСХ да се отдели за да се образува фоликул /с годна за оплождане яйцеклетка/.Затова и този хормон се нарича ФОЛИКУЛО- СТИМУЛИРАЩ - стимулира фоликула да расте.
Колкото е по-трудно на яйчниците да отделят яйцеклетка - толкова повече ФСХ се отделя, затова големите нива на ФСХ показват намален яйчников резерв.
При теб, високите нива може да показват и СПКЯ, но това се преценява като се гледат и другите хормони / и се прави от лекар/
« Последна редакция: Ноември 08, 2006, 08:17:55 am от denis »

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #36 -: Ноември 08, 2006, 09:41:49 am »
Denis, благодаря ти за обстойния отговор, но проблема при мен в случая е следният: първоначално ми беше поставена диагноза - изчерпване на яйчниковия резерв /аз съм на 31 год./, но след направено изследване на Inhibin B при доц. Конова се оказа, че това не е така. Цикълът ми е редовен и имам доказана ОВУ, а доколкото си спомням от това, което съм чела за СПКЯ - това е основен проблем. Има вероятност да имам някакъв проблем с щитовидната жлеза, но това ще се разбере другата седмица, а и мисля че не играе роля за нивото на ФСХ. Чудя се каква е тази работа с високото ФСХ и какво още да изследвам?! Моля ако някой има някаква идея да помага - в "дневници" съм описала всички изследвания, които съм правила досега.

« Отговор #37 -: Ноември 08, 2006, 10:03:56 am »
Здравей Денис.
Мисля, че преценката ти ще се окаже правилна.Тук докторите също натам клонят.Съветват ме да използвам донорска яйцеклетка.Според тях дори и да има още известно количество от моите, те едва ли ще бъдат с нужното качество.Засега ще правя хормонално заместителна терапия, но тя едва ли ще помогне.Тук не съм чувала да правят инхибин Б, но ще опитам да направя и него, тогава ще се разбере всъщност. Благодаря за изчерпателната информация. Пожелавам успех и сбъднати мечти на всички момичета.
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #38 -: Ноември 09, 2006, 18:33:12 pm »
 Високо FSH  - моля ако някой има някаква идея да помага - в "дневници" съм описала всички изследвания, които съм правила досега.