0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
отговорете ми
« -: Октомври 27, 2006, 11:03:40 am »
Диагноза: Метаболитен синдром.Синдром на поликистоза на  яй4ниците.Обс.КВНХ.
Статус:жена на видима възраст,отговаряща на действителната, б добро общо състояние контактна,адекватна афребилна.КМС-правилно развита. ПМТ-изразена от висцерален тип. БМИ=35.Повишено окосмяване по бради4ката,линеа албаи вътрешните страни на бедрата. Кожа и видими лигавици-бледо розави; щитовидна жлезаи ПЛВ-не се палпират увели4ени;дих.с-ма-нормостени4енгръден кош,везиколарно дишане без хрипове;ССС-ритми4на нормофреквенти4на сърде4на дейност.
Хб-153                                            Хол-4,56
Ер- 5,08                                          HDL-1,39
Хкт-0,47                                          TG-1,10
Лев.-8,4                                          Креа.-65
Тро-290                                           Пик.к.-395
СУЕ-15                                            17-OH-прг.-6.59  на 60мин.11.87
TSH-1,9                                           Пролактин-293
Св.кортизол-94нмол/24 4аса               Тестотерон-5,37                    Кортизол-24 4аса -43                                                                    ОГТТ:   0мин.4,8     30мин.4,7   60мин.4,7   120мин.4,0  180мин.3,1

УЗД-малък таз: матка-АВ-66/35,нормоехогена структора,ЛЯ-с р-ри 28/20мм,силно удебелена туника албугинеа,скенират се 10 микрофоликула,без доминантен фоликул. Десен яй4ник-30/22мм,ановулационо,ПКЯБ.
Вродена надбъбре4на хиперплазия.

ПИЕА-S-10,2
YRY-6,4
LH-4,6
FSH-5,6
E2-401
SUB6-41,5

А сега кажете ми някой може ли да ми каже или да раз4ете тази епикриза какво озна4ава?
В момента съм на  сиофор  фолиева кисилина  пренизолон-F.

Благодаря ви предварително. :bighug:

:balk_185:

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: отговорете ми
« Отговор #1 -: Октомври 27, 2006, 11:25:18 am »
Аз бих ти отговорила, но попитай нещо конкретно.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #2 -: Октомври 27, 2006, 11:40:09 am »
Има ли лек това. За на пред ще имам ли проблем да забременея. И колко време ще трябва да се лекувам за да стане 4удото. Има ли опасност да го предам на плода. Ще има ли шанс да забременея някога.

Благодаря ти прадварително. :ask:

*

skrita

• 226
  • Обичам послушни бебета
« Отговор #3 -: Октомври 27, 2006, 12:25:33 pm »
На мен едно не ми е ясно в случая къде е лекаря назначил ти тези изследвания?Не се и съмнявам, че тук ще получиш адекватна и достоверна информация, но определено започвам да се питам какво правят "специалистите"
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #4 -: Октомври 27, 2006, 12:26:35 pm »
Да, имаш шанс да забременееш. Мисля, че няма какво да предадеш на плода, но за всеки случай ще направя допълнителна справка. Лечението ти ще е дълго, предполагам си видяла това http://www.nhif.bg/bg/app2002_12.phtml
Настоявай да те диспансеризират по тази диагноза.
Лечението е продължително, както консервативно, така може би ще се наложи и оперативно, но за целта ти трябва добър лекар, който да е специалист в областта и да те носочва.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #5 -: Октомври 27, 2006, 12:42:08 pm »
Мерси много мели. Аз бях в болницата преди седмица сега съм на лекарства и след 3 месеца ще ме приемат пак това зна4и в на4алоро на януари.А може ли килограми те ми да пре4ат на забременяването. Защо се пие Precliscolon F  ако съм го написала вярно? То за какво ще ми помогне?
      Благодаря ти много.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #6 -: Октомври 27, 2006, 12:53:02 pm »
Ето какво намерих, аз съм го превеждала, но съм го забравила: "Синдром на поликистозните яйчници. При някои жени с тази диагноза е възможно наличието на генетичен проблем, известен като некласическа хиперплазия на надбъбречните жлези. При тези жени съществува по–висок риск от раждане на дете с генетични аномалии и опасни за живота състояния ако бащата на детето е носител на ген за надбъбречна хиперплазия. Това е разпространено и подценявано опасно за живота състояние."

Обсъди този проблем с ендокринолога.

Килограмите ти пречат при всички положение и точно затова си на сиофор, но трябва и да спазваш диета.

Преднизолонът (prednisolon F) ти е заместваща терапия на недостатъчните нива кортикостероиди, които произвеждащ, а това пък е резултат на основното ти заболяване - вродената надбъбречна хиперплазия.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #7 -: Октомври 27, 2006, 13:07:31 pm »
Мерси много Мели. За сега мъжа ми няма заболяване същото. Това е добре.Аз ве4е говорих с моят ендриокринолог, каза 4е няма опасност да го предам.Но тук се питам защо е необходимо след 3 месеца да ме приемат пак в болница? Искам да те попитам с сиофора след колко време ще запо4на да отслабвам имаш ли някаква представа?
Също така искам да ти кажа 4е пък от другата страна гиниколога иска да приемам дуфасто, аз от него напълнявам с една опаковка надавам 4 кила :(   
А верно ли 4е надбъбре4ната жлеза подтиска яй4ника и той неможе да овулира и за това не става?
  Мерси много  за бързите отговори.

Сега трябва ли да занеса тези изследвания и епикризата  на гиниколкога 4е на мен в4ера ми ги дадоха?

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #8 -: Октомври 27, 2006, 13:13:20 pm »
Престоят в болница е за твое улеснение, за да ти се направят изследвания, да се види как се повлияваш от лечението. Със сиофор се отслабва доста бързо, тук има момичета с много опит, виж и в другите теми, мисля, че сме го обсъждали. Обаче и диета, нали.

За дуфастона не знам, водещ в случая ще трябва да е ендокринолога. И да, покажи си епикризите на гинеколога.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #9 -: Октомври 27, 2006, 13:37:36 pm »
Мерси много Мели :bighug:
Благодаря ти за вси4ко 4е ни помагаш да преодолеем вси4ко по лесно.
Да ще занеса вси4ко на гиниколкога. Да спазвам диета и то стрикна до колкото имам познания.Дано вси4ко стане много бързо. Благодаря ти от ново.

*
« Отговор #10 -: Октомври 27, 2006, 22:45:08 pm »
Е никой ли не разбира от тази диагноза бе моми4ета?
:)
 :cry: :help1: :bonk: :balk_145:

*
« Отговор #11 -: Октомври 27, 2006, 23:13:04 pm »
 :bighug:

« Отговор #12 -: Октомври 28, 2006, 09:05:50 am »
Е никой ли не разбира от тази диагноза бе моми4ета?
:)
 :cry: :help1: :bonk: :balk_145:
Aко разбирахме от всичко, нямаше да има лекари :)
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #13 -: Октомври 28, 2006, 09:48:15 am »
Aneta аз мисля, че ще е най-добре да отнесеш въпросите си към лекуващите ти лекари, плюс това можеш напълно спокоино да се довериш на преценката на Мели все пак тя е доктор. Ние можем само да те подкрепим и да се усмихваме  8) :D. Аз ти стискам палци всичко да се нареди, но и ти трябва да си спокоина. Пиши как се развиват нещата. И моя съвет е насочи се към специалисти. Успех! :D
*
« Отговор #14 -: Октомври 28, 2006, 10:13:38 am »
Благодаря моми4ета от все сърце. Разбира се 4е ще съобщавам какво става как върви ле4ението. Пожелавам на вси4ки скора да имат  :bfp:  от все сърце ви го пожелавам. На добър път.
 :bighug:

*
« Отговор #15 -: Октомври 29, 2006, 10:28:28 am »
Искам да попитам има ли моми4ета който са отслабна ли с сиофор?
Каква диета са ползва ли?
За колко време и колко килограми са смъкна ли?

*
« Отговор #16 -: Октомври 30, 2006, 09:06:38 am »
Благодаря Ви момои4ета 4е ви има. 4е ни продкрепяте. А на теб мели много много ти блягодаря добре 4е те има за да ни помагаш :)
 :balk_119: :balk_46: :balk_46:

*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #17 -: Октомври 31, 2006, 21:38:20 pm »
каква ти е дозата на преднизолона.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #18 -: Ноември 01, 2006, 08:09:00 am »