0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Хормони
« -: Декември 19, 2006, 12:15:59 pm »
На 8 януари ще си правя цветна снимка, но започвам да се притеснявам дали нямам и някакъв проблем и с хормоните.Не са ми правили такова изследване, след операцията на кистата док не каза нищо за тях, а само за цветна снимка. Но от два три месеца започна да ме мъчи едно акне - та аз през пубертета не съм имала пъпки, пък сега.... Ходих на кожен и каза че може и да е от стрес (то щото няма такъв...) та си мисля че е хубаво да се проверят и хормоните.
*
Re: Хормони
« Отговор #1 -: Декември 19, 2006, 13:08:41 pm »
Ами, забелязала съм, че обикновено доктори работещи със здравната каса умишлено пропускат да назначават хормони, за да не си хабят направленията. Но ако случая при теб не е такъв, поискай си при следващото посещение да ти ги изследват.
Проблема с пъпките може да не е само хормонален, може да ти се появят от храна, от стрес (както си писала), ако ползваш някаква козметика, която не ти понася, преди менструация и др. 
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #2 -: Декември 19, 2006, 13:13:25 pm »
Наистина е добре да обсъдиш въпроса с лекаря си следващия път като го видиш.
Изследването на хормони е доста важно да се отхвърли като причина за евентуални проблеми при бебеправенето. А и е доста лесно и безболезнено изследване, така че направи ги :D.
Намерихме нашето синче.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #3 -: Декември 19, 2006, 14:37:05 pm »
Внимавай само кога ще ги направиш, да не стане така че са изследвани напразно.
Някои хормони се правят в точно определени дни от МЦ.
ЛХ,ФСХ И Естрадиол - на 3 ден от МЦ
Прогестерон - на 7 ден след доказана О.
за другите няма значение.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #4 -: Декември 19, 2006, 14:40:05 pm »
Това не го знаех,благодаря за информацията, а има ли определено време когато се прави цветната снимка?
*
« Отговор #5 -: Декември 19, 2006, 14:40:44 pm »
Момичета кажете боли ли много цветната снимка?
*
« Отговор #6 -: Декември 19, 2006, 14:47:55 pm »
И още един въпрос - за всички хормони ли мога да взема направление или само за един? И колко струва едно такова изследване - все пак да съм подготвена.
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #7 -: Декември 19, 2006, 21:02:09 pm »
Можеш да вземеш направление почти всички хормони.....ЛХ,ФСХ ,Естрадиол,ТСХ,Тестостерон,Пролактин,Прогестерон.
За цветна снимка......прави се преди ову!!!!!!!!
Иначе дали е болезнена........при всеки е строго индивидуално!Лично при мен беше много болезнена.Някои ги боли много ,някои не.
Хубаво то е че най-големия зор трае 5 минути.В някои клиники я правят с упойка.Успех! :D
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #8 -: Декември 20, 2006, 06:13:36 am »
Цитат
Това не го знаех,благодаря за информацията, а има ли определено време когато се прави цветната снимка?

Цветната снимка се прави най-късно до 12 ден на менструалния цикъл. Ако при теб овулацията е по-рано, срокът следва да се скъси.
На въпроса дали боли - при всеки е индивидуално. Предписват се в някои клиники болкоуспокояващи - но-щпа, свещичка тилкотил, но все пак трябва да питаш лекаря, който ще проведе изследването.
Ако нямаш направление за хормони - всеки от тях струва около 15-20 лева /зависи от ценовата политика на лабораторията/. Най-евтино е платеното изследване в майчин дом - София , защото всеки един от хормоните  е по десет лева. Ако имаш материална възможност направи и тиоридните хормони / на щитовидната жлеза/ - ТСХ и Т3 и Т4, а от половите също от значение са тестостерона и ДХЕАС /могат да се правят по всяко време на МЦ/.

Успех!

*
« Отговор #9 -: Декември 20, 2006, 09:50:13 am »
Ето някои от нещата не ми бяха казани и сега се получава така че и Януари няма да мога да си направя цветната снимка. Бях я планувала (аз не док) за 8 януари защото трябва и болнични да си взимам, а щом е преди овулация (макар че да си кажа чесно незнам кога ми е овулацията - не мога да я хвана) то тогава се пада 25 ми ден от МЦ.
Пак кофти се получи
*

peti_pati

• 746
« Отговор #10 -: Декември 20, 2006, 11:25:31 am »
Мила, не се разстройвай :D.
По-важното е, че вече си наясно кое кога и как се изследва.
Обикновено когато предстои да се прави цветна снимка, уговорката с лекаря е да се чуете на първия чист ден от ц., за да има време да се пусне микробиология и ако всичко е наред, да се направи цветната снимка.
Ако имаш редовен ц. и той е 28-30 дни, то овулацията ти би трябвало да е на 13-15 ден.
Най-добре обаче е да се разберете с твоя лекар как да продецирате.
Стискам ти палци за отлични резултати :D.
Намерихме нашето синче.
*
« Отговор #11 -: Декември 20, 2006, 12:25:01 pm »
Привет, момичета!Честит Игнажден!!!Дано ви полази хубав човек, та да ви върви цяла година!Аз имам дете на 2год.6мес., кърмих го до 5мес.,след това кърмата ми намаля,но не съм правила нищо, та да спре окончателно.Сега при силен натиск гърдите ми секретират нещо като коластра,ходих на мамограф, но ме успокоиха, че всичко е наред, но аз знам, че това не е нормално толкова време да не спре.Дали не е хормонален проблем?Моля ви, дайте съвет, че съм уплашена!
*
« Отговор #12 -: Декември 20, 2006, 12:31:21 pm »
Благодаря за точната информация. Наистина поне вече знам кое след кое се прави. Незнам защо го примълчават това.
*

peti_pati

• 746
« Отговор #13 -: Декември 20, 2006, 13:34:27 pm »
Привет, момичета!Честит Игнажден!!!Дано ви полази хубав човек, та да ви върви цяла година!Аз имам дете на 2год.6мес., кърмих го до 5мес.,след това кърмата ми намаля,но не съм правила нищо, та да спре окончателно.Сега при силен натиск гърдите ми секретират нещо като коластра,ходих на мамограф, но ме успокоиха, че всичко е наред, но аз знам, че това не е нормално толкова време да не спре.Дали не е хормонален проблем?Моля ви, дайте съвет, че съм уплашена!

Кали,

Не е нормално да имаш секрет от гърдите. Посети гинеколог, който да ти пусне необходимите хормонални изследвания.
Намерихме нашето синче.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #14 -: Декември 20, 2006, 14:14:40 pm »
Нетрябва да си пипаш гърдите и да проверяваш дали се отделя коластра - така само ги стимулираш да секретират повече.
Нормално е , не се притеснявай.
Щом си ходила на мамолог, значи всичко е наред  :D
Преди доста години се тиражираше в нашата преса за американки /нераждали/, които чрез масажи и т.н стимулирали гърдите си да отделят кърма / Беше много интересно - поне за мен  :D.
Така, че никакви масажи и изстисквания.;)

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #15 -: Декември 20, 2006, 16:05:34 pm »
О, Денис, да знаеш как ми олекна!!!!!!Ще се разплача чак!Майка ми не си обърна внимание навреме и имаше фатален край.Много ти благодаря.Желая ти весели празници,много здраве и хиляди подаръци!
:heartbeat: :heartbeat: :heartbeat: :balk_2
*

peti_pati

• 746
« Отговор #16 -: Декември 20, 2006, 16:11:57 pm »
Денис, мила,
признавам, че не съм се сблъсквала с подобен проблем и знам че си голям спец по отношение на хормоните, но на мен лично не ми се вижда нормално 2 години след като е спряла да кърми, все още да има коластра. Това всъщност не е ли признак за висок пролактин?  :?
Пак казвам, възможно е да греша, но 2 години са доста време.
Намерихме нашето синче.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #17 -: Декември 20, 2006, 19:24:10 pm »
 peti_pati  :D
Причината може да е и пролактина /високите му нива/, но тъй като
Кали пише
Цитат
при силен натиск гърдите ми.......
, т.е тя се мъчи да изстиска нещо и явно го прави често /от  страх, притеснение, а както разбираме и от ужас че може да се случи това, което се е случило с майка и, за което много съжалявам/ предположих, че причината е това.
Както казах, няма значение дали си раждала или не.
Исках само да я посъветвам да не го прави и обясних защо.
Ако беше споменала на мамолога, че често   проверява  дали се отделя коластра, може би и той щеше да я посъветва да не го прави/често/.

ПП. Отделянето на коластра, може да е признак не само на висок пролактин.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #18 -: Декември 20, 2006, 19:29:43 pm »
Ето някои от нещата не ми бяха казани и сега се получава така че и Януари няма да мога да си направя цветната снимка. Бях я планувала (аз не док) за 8 януари защото трябва и болнични да си взимам, а щом е преди овулация (макар че да си кажа чесно незнам кога ми е овулацията - не мога да я хвана) то тогава се пада 25 ми ден от МЦ.
Пак кофти се получи
Трябва предварително да кажеш на лекаря кога очакваш менструация, за да се планува в правилното време ХСГ. Ако се пада на 25 ден от цикъла, вариантът е да не правите секс този месец, за да си сигурна, че няма бременност.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #19 -: Декември 21, 2006, 09:39:19 am »
Мели, точно това исках да попитам - дали да правим секс. То за цветната снимка е ясно, но за другите изследвания незнаех дали няма да е проблем.