0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Ваксина срещу рака на шийката на матката?
« Отговор #40 -: Май 06, 2007, 15:25:42 pm »
Дива Роза, сигурно е защото съм с връзки.  :lol: Шегувам се, просто този фиш е от скоро на въоръжение.

Сега за стандарта - английското здравеопазване е известно сред медицинските среди като едно доста консерватовни, трудно развиващо се и на ниско ниво като стандарт. Раковите промени наистина се развиват бавно във времето, но има и т.нар. бай пас, чието време е 2 години. Имай предвид и нещо друго - това, което цитираш, е скрининговата програма на държавното здравеопазване, което обслужва цялото население. Големи групи от хора обаче  имат частни застраховки, които им покриват доста по-качествени услуги.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #41 -: Май 06, 2007, 17:28:19 pm »
Мели, не знам какво точно имаш предвид като "ниско ниво на стандарт", но нашенското здравеопазване и като материална база и техническо оборудване, и като отношение към пациентите, може само да си мечтае за такъв "нисък стандарт".  На полюсни разстояния са направо. Казвам го като пациент, видял и двете страни. Неприятното е само начинът по който е организиран достъпът до специалист. Много, много тромав и бавен. Сроковете са кофти. Но влезеш ли веднъж при специалист, нещата стават по-бързо. Вярно, че бавно излизат и изследванията, обясняват го с това, че има много хора. Да не си помислиш, че адвокатствам на едната страна?!  :DТова са просто лични впечатления!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #42 -: Май 06, 2007, 17:30:24 pm »
Неприятното е само начинът по който е организиран достъпът до специалист. Много, много тромав и бавен. Сроковете са кофти. Вярно, че бавно излизат и изследванията, обясняват го с това, че има много хора.

Именно тези две неща имах предвид, ама те не са никак маловажни.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #43 -: Май 06, 2007, 17:41:04 pm »
Мели, за това си права, за съжаление! Явно, няма съвършено здравеопазване!
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #44 -: Май 09, 2007, 13:08:26 pm »
На мен никой лекар не ми е препоръчвал цитонамазка :( Нито гинеколозите, при които съм ходила в моя град, нито специалистите от клиниките по репродуктивна медицина. А ДжиПи-то ми, като я питах дали ще ми даде направление, каза "Това е програма за жени над 35 години". Т.е. не ми се полагало такова нещо, защото съм на 27 ?! И срам не срам, ще си призная, че на тази възраст нямам направена нито една микробиология или цитонамазка  :oops: Даже не съм сигурна дали в цитонамазката влиза и микробиологията, или трябва да си поискам и двете изследвания. Но като се прибера в Бг, това е първото, което мисля да направя.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #45 -: Май 09, 2007, 13:10:46 pm »
Даже не съм сигурна дали в цитонамазката влиза и микробиологията, или трябва да си поискам и двете изследвания. Но като се прибера в Бг, това е първото, което мисля да направя.

Това са 2 различни изследвания.

Димитър Кудоглу
« Отговор #46 -: Юли 04, 2008, 04:34:57 am »
Ваксината е само против четирите типа ЧПВ, които носят висок риск за развитие на рак на маточната шийка. Аз лично първо бих разбрала кой генотип нося. Говорила съм с д-р Кълвачев, според него може да има и лечебен ефект при вече заразен човек, но не смея да го твърдя със сигурност. По-добре е специалист да отговори.

Понеже ЧПВ и ваксината са ми болна тема, не мога да помина без да се запиша.
Мели, от моето онлайн прочуване, установих, че специалистите в България са на двата полюса, що се отнася до това трябва ли да се направи типизация на вирусите или не преди ваксинация.
За съжаление, по-голямата част от тях дори не са наясно с проблематика. Четат листовките на Merck и рецитират наизуст без да погледнали никаква друга информация.

Пиша го във всеки форум и всяка тема по въпроса и ще продължавам да го пиша:
Трябва да се направи типизация преди ваксинацията! Защо в Германия и САЩ се прави без коментари и дебати, без дори пациентките да знаят за това, а в България се твърди, че "може да има и лечебен ефект при вече заразен човек"???
Вече започвам да си мисля, че Merck Sharp and Dohme плащат на български лекари, за да ваксинират пациенти с цел "проучванията при хиляда доброволци... в целия свят са доказали нейната безопасност" (доц. д-р Кожухарова пред "24 часа").

Извинявам се за острия тон, но спекулации и тъкни сметки на гърба на пациентското здраве не бива да се правят!

Важното изречение в постинга на Мели е в синьо.
« Отговор #47 -: Август 28, 2008, 16:19:18 pm »
А защо никой не напише колко е вредна тази ваксина, и колко е токсична? Това е един от най-токсичните препарати които са пускали на нашия пазар, защо това не го казват. И за нея гаранция никой не дава, кой се е предпазил с нея, каква информация има за страничните ефекти никой не казва. Една лекарка по сутрешно предаване беше казала че след поставяне не такава ваксина една година след това дъщеря й е нямала цикъл и като са поразпитали по-подробно и са попрочели повече са разбрали че тази ваксина се отрича на много места по света. Защо в Бг ни внасят това което при тях не може да върви! Категорично съм против такава ваксива, особено за момичета които правят опити за забременяване.
Първо изчистете организма, след това го нахранете и му дайте 90 дни да видите резултата!
« Отговор #48 -: Август 28, 2008, 19:50:57 pm »
Здравейте,
Някой чувал ли е за HPV-TEST?
(HPV HC2 Test – Hybride Capture Test (High Risk, Low Risk)
Digene?.
Масово ли се използва от гинеколозите в България? (и не само)
« Отговор #49 -: Септември 02, 2008, 13:49:43 pm »
Преди известно време и аз исках да си сложа такава ваксина, но искаме и бебе. Като говорих с гинеколожката ми, тя ми каза, че ако си я сложа, ще трябва да се изчака поне 3 месеца след последната инжекция, т.е. общо най-малко 9 месеца да няма забременяване.

И понеже ние решихме, че не ни се чака около година, ще си я слагам евентуално по-нататък, като се надявам да се вместя във възрастовата граница (сега съм на 24).

Имам две приятелки - гинеколожки, едната работи тук, другата в Дубай. И двете са ЗА поставянето на такива ваксини, но това си е и въпрос на личен избор преди всичко.
« Отговор #50 -: Септември 02, 2008, 23:04:52 pm »
Наскоро и аз попитах една гинеколожка относно ваксината,идеята ми беше и аз да си я сложа. Тя ми отговори 'не се лъжи да си я слагаш, тя е мн вредна, ако беше хубава аз вече щах да съм ти предложила да се ваксинираш'! Това е единствената информация която имам.
ОБИЧАМ означава да поемеш куршума заради любимия човек! Всичко по-малко от това е просто ХАРЕСВАМ!
*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
« Отговор #51 -: Септември 03, 2008, 12:57:27 pm »
Здравейте,
Някой чувал ли е за HPV-TEST?
(HPV HC2 Test – Hybride Capture Test (High Risk, Low Risk)
Digene?.
Масово ли се използва от гинеколозите в България? (и не само)

Може би имаш предвид тест за типизиране на HPV.
http://genicalab.com/files/broshuraHPV.pdf
Аз наскоро си направих такъв и за съжаление се оказа, че имам HPV 45, Който е един от високорисковите типове.
За изследването е необходим ендо- екзоцервикален секрет.
Незнам дали се практикува често в България, на мен ми го предложи гинеколожка, при която отидох за цитонамазка. Доста се колебах дали да го правя, защото изследването е скъпо (84лв.), но в крайна сметка се оказва, че не парите са най-важното.
« Отговор #52 -: Септември 04, 2008, 08:12:53 am »
От HPV-TEST-a, ако се окаже, че си носител на човешки папиломен вирус, какво следва като процедури. Тук прочетох как се взима пробата:
http://www.hpv-bg.com/
Мisi, това отговаря ли на ендо-екзоцервикален секрет?
*

misi

• *
  • 1543
« Отговор #53 -: Септември 04, 2008, 09:51:28 am »
Да, така се взима материал за изследване, от гинеколог естествено - обикновено вече в повечето кабинети имат такива специални епруветки, в които се поставя взетия секрет:
http://www.hpv-bg.com/proba.htm

След това го занасяш в някоя лаборатория, в която правят това изследване, гинеколога ще ти каже колко време имаш, за да го занесеш - на мен ми казаха, че може и на другия ден и да съхранявам епруветката в хладилник.
Аз го носих в Геника:
http://genicalab.com/
*

misi

• *
  • 1543
« Отговор #54 -: Септември 04, 2008, 09:55:28 am »
От HPV-TEST-a, ако се окаже, че си носител на човешки папиломен вирус, какво следва като процедури.

Ами и мен ме вълнува този въпрос сега, след като се оказах носител на HPV 45.
Обикновено препоръчват цитонамазки на 6 месеца и евентуално някакви имуностимулатори.
*

daniski

• 550
  • Моят дар от Бог-Грант Даниел
« Отговор #55 -: Септември 22, 2008, 06:08:55 am »
Аз съм в САЩ и тук има доста реклама на таази ваксина.от плакат в кабинета на моя доктор разбрах,че се прави на 11-12 годишни момичета.
Аз съм на 35 и тази година за пръв път ми правиха ПАП тест и изследване за ХПВ-за шастие  излязоха добри.цената беше $357.
Тука се прави веднъж на 2 години.толкова покрива застраховката :)
« Отговор #56 -: Септември 24, 2008, 00:02:38 am »
A в България някой знае ли как е?
« Отговор #57 -: Ноември 09, 2008, 12:15:06 pm »
Преди време бях питала за цената на HPV-TEST на digene , понеже по-долу има цитирана сума и то доста сериозна. Оказа се, че в Шейново се прави за около 50 лв. Може на други места да варира.
*

guest

« Отговор #58 -: Ноември 09, 2008, 17:22:42 pm »
Здравейте,
Аз се отбивам за малко в тази тема ,за да споделя какво се случи при мен.
След изследвания ми откриха  HPV -54 в лаборатория Геника.Започнах едно проучване на тестовете за HPV доколко са верни и какво се оказа.Те дават около 14% грешни положителни резултати на жени под 30 години -бъркат високорисков с нискорисков тип. Отидох при доцент Кълвачев за второ изследване и за моя най-голяма изненадат се оказа ,че имам HPV-11 кондиломния нискорисков тип -тоест няма голям шанс за рак на матката.Сега въпроса ми е кой трябва да носи отговорност за такива грешки?
Лабораторията ще каже нашите китове са наистина с такава чувствителност ,разправяйте се с производителя.А нашите нерви и тревоги кой ще заплати? Правете си по повече тестове!Вярно скъпи са -100 лева единия ,но определено си струва да знаеш какъв е проблема.А колкото до твърдението ,че от тоалетна чиния не можеш да хванеш канидломи не съм съгласна.Има един малък процент около 5 ,които не се заразяват с полов контакт!Но всичко е въпрос до имунна система!Аз не спирам да ям чесъм и медни продукти откакто отркихме нискорисковия.Д-р Кълвачев каза ,че за 1-2 години се изчиства ,но ако жената забременее е  по-добре да роди секцио
« Отговор #59 -: Ноември 10, 2008, 14:54:45 pm »
Искам да попитам , защото не разбрах, когато се окаже след изследване, че не си носител на някои от типовете, това означава ли, че не е нужно да се слага тази ваксина?
Сега направо мненията тук ме объркаха и със сигурност се разколебах ,дали е добре да я правя тази ваксина, още повече че и възрастта ми е доста над 26 години. От друга страна нямам време да губя за чакане и бързам с бебеправенето и при това положения явно се обезсмисля това начинание.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание