0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте доктор Даскалов , благодаря Ви за това че давате възможност тук да получим отговори на въпроси,които ни вълнуват.Бременна съм почти в единадесета гест. седмица .Имам нарушен глюкозен толеранс и аденом на хипофизата .В момента приемам метформин и медокриптин. Искам да попитам ,с оглед на това че приемам лекарства ,които евентуално могат да доведат до увреждане колко пъти и кога е най -удачно да извърша БХС и Фетална морфология.Просто се притеснявам дали ранния БХС е най -правилен за мен и в коя седмица да направя Фет морфология .Желанието ми  е вие да извършите фет морфология, защото Вие сте доказано най-добрия специалист в Пловдив .
С уважение!

Ранният скрининг за хромозомни малформации /11-та - 13,6 г.с./, е по-точен от късния. Освен това имаме възможност да направим и късния биохимичен скрининг и да имаме давнни за по-адекватно решение.
Здравейте д-р Даскалов!
В момента съм в 7-ма седмица и при прегледа за регистриране на бремеността лекарят ми откри песачинки в единия бъбрек и по-големи такива (6 на брои по 0,6 см) в другия бъбрек.Не изпитвам болки на този етап, но ме притеснява евентуална бъбречна криза и какви последици би имала в различните етапи на бремеността? От 19 април т.е. около 2 седмици преди зачеването подържам фибрилна температура около 37-37,5 без никакви други симптоми. Правено ми беше изследване ПКК и урина (нестерилна) в което всички показатели бяха в норма, единствено в урината имаше наличие на бактерии. Личния лекар   ми назначи Цитерал 500, които пих без да знам че съм бременна. И сега се притеснявам какви последици би могло да има и това върху плода, тъй като е посочено , че антибиотика е противопоказен при бременност.
 Предварително благодаря за вниманието!

По принцип рискът при бременни жени с бъбречни заболявания е по-висок и изисква стриктно проследяване от обучени стециалисти. Приемът на Ципрофлоксацин по време на бременност е противопоказан, но за да се направи точна преценка, трябва да е ясно кога точно сте приели въпросния антибиотик - преди забременяването или след това.
Здравейте д-р Даскалов,
след закъснение от 5 дни(полседния ми цикъл е на 04.05.)  си направих тест и той е положителен.Много се притеснявам за бебчето,защото бях с  бъбречна криза и температура 39С.Беше установена и лека инфекция на единия бъбрек и съответно се наложи да пия антибиотик.До момента съм пила Ципрофлоксацин(който пих само 1 ден-2 таблетки),Роватинекс(3 дни),Аналгин,Парацетамол и след като рабрах,че съм бременна личният лекар ги смени с Амоксиклав(625мг) и Цистон,които пих два дни и ги спрях на моя глава.
Моят въпрос е дали трябва да се притеснявам за увреждане,защото точно по времето,в което се образуват зачатъците на всички органи,аз се натрових с хапчета.Много съм притеснена и ще очаквам вашия отговор.
Благодаря предварително!

Не намирам повишен риск заради приетите от Вас лекарства.
Д-р Даскалов, здравейте!

Имах миссед аборт в 10г.с., бебето беше на 7г.с. Първоначално бяхме чули 2 седмици по-рано сърчице. Гестационния сак беше тогава 17мм, а ембриона 4мм в 6-7 г.с.
Тогавашните изслевания на кръвта ми бяха:
Хемоглобин 129 /р.ст.110-180/
Еритроцити: 4,27 /р.ст. 3,5-5,5/
Левкоцити: 10,9 /4 до 10/
Хематокрит: 35,2% /37-50/
Тромбоцити: 274 /100-360/
МCV: 82.5 /82 до 95/
МCH: 30.2 /27 до 31/
МCHC: 366 /320 до 360/

Две седмици по-късно на прегледа се установи отсъствие на сърдечна дейност, сака беше 26мм, а ембриона измерен 5мм - бебето отговаряше на 7г.с., а аз реално бях вече в 10г.с. При което заключението беше миссед и направиха кюртаж.
Излезнаха резултатите от хистологичното изследване.

Не мога да разбера какво значи, ако можете да ми разтълкувате, ще съм ви много благодарна

"Комплетен или неусложнен аборт без усложнения х-т р-т компактна и спонгиозна децидуа  и единични хориални въси с хидропична дегенерация

Цервикален канал - затворен
Матка - кърви умерено
Cav. Douglasi: свободно
P.V.C.Ut. - конично
Or,ext.c.c - кръгъл
Матка, уголемена в млІІ
Влагалище: нормално с кръв
Кръвни изследвания : HB 114  Ery 4.5 Leuc 14.1  урина 6б.о."

Прави ми впечатление, че още на първото изследване левкоцитите са ми малко над нормата. На второто при аборта, вече са 14, което е доста над нормата. Какво би означавало това - дали е от произтеклия аборт или означава, че съм имала възпаление, инфекция? Дали не е трябвало още при наличие на повишен резултат в първото изследване, гинеколозите да обърнат внимание и да се вземат някакви мерки, можело ли е? Защото изобщо не обърнаха внимание...

Тази бременност е втора за мен. Първата беше безпроблемна и лека, успешна преди 3,5години. Имах зацапвания от самото начало, които не спряха до деня на аборта. 2 дни преди да се установи миссед имах ярко червено кървене със съсиреци, което беше и повод да отида на преглед. Необходимо ли е да направя някакви допълнителни изследвания и какви. Колко време трябва да чакаме, преди опити за второ бебе - мисля, че ми казаха да минат 3 менструации.

БЛАГОДАРЯ ВИ! :D
   В цитираните от Вас данни будещи тревога са не стойностите на левкоцитите, които при бременност нормално са малко повишени, а следните думи в хистологичния резултат: "единични хориални въси с хидропична дегенерация". Необходимо е да уточните с лекуващите Ви лекари дали не става въпрос за гроздовидна бременност /Mola hydatidosa/ и по специално за парциална /частична/ гроздовидна бременност  /Partial hydatiform mola/. Ако се касае за частична или цялостна гроздовидна бременност, би следвало да се проследявате за период от няколко месеца до година за наличие на задържани части от бременността у Вас. Това става чрез ежемесечно изследване на Бета ЧХГ в кръта. През това време би следвало да се предпазвате от бременност.
   Ако няма съмнения за гроздовидна бременност, можете да започнете опити за забременяване веднага, след като направите стандартните изследвания.
   Трябва да направите предконцепционните изследвания, имунологочни изследвания, консултация с генетик /и от двамата партньори/, спермограма, след което, не е необходимо изчакване за опити за забременяване.
   Отделните показатели от направените изследвания  трябва да се оценяват комплексно, заедно с останалите и с цялостното състояние на пациента.

Здравейте, д-р Даскалов!

Още при първи преглед в 5-6та г.с, лекарят установи, че на десния яйчник имам 6 сантиметрова киста, ей така, появила се и се развила за 5 седмици от предишния преглед. Бях много изненадана, никога до този момент не бях имала подобен проблем. При втори преглед в края на 8-ма г.с, се оказа, че кистата все така си е там, 5 см.
Сега съм в 12-та г.с.

Лекарят, който проследява бременността, каза, че ако до определен момент не изчезне, кистата трябва да се оперира. Не уточни от какъв тип е кистата, аз не знаех какво да питам. Операция по време на бременност ми звучи доста напрягащо. Въпросът ми е, в какъв случай на киста по време на бременност се налага операция? Има ли риск да загубя бебето в процеса на интервенцията?

Благодаря Ви!

Междувременно, 6 седмици по-късно, въпросът се разреши, понеже кистата намаля до 1.5 см, така, че коментар вече не е нужен.
:D
Здравейте доктор Даскалов! Тъй като се носят легенди за вашите умения реших да се свържа с вас. Аз съвсем скоро влизам в 16 г.с. и проучих, че около 18-22 г.с. е най-подходящо за 3 или 4Д, но все пак искам да ви попитам в коя точно гестационна седмица е най- добре да се запиша при вас. Предварително благодаря..

P.S. Надявам се да не е неуместен за този форум въпроса който отправям.
   Между 18-та и 22-ра седмица е времето за оценка на феталната морфология. Най-красиви 4Д образи стават около 13-та и след това между 26-та и 34-та г.с., или поне аз ги харесвам най-много! Важно е да се знае, че има разлика м/у създаване на 4Д образ на плода и оценка на феталната морфология.
Здравейте д-р Даскалов! Бременна съм в 9 г.с. и смятам при вас да дойда за фетална морфология. На втора страница на тази тема сте описали 2 срока, в които трябва да се посети специалист по фетална морфология (11-13,6 г.с. и 18-23 г.с.). Тук обаче, http://www.bg-mamma.com/site/content/view/744/53/, прочетох, че сроковете са 3 (11-13г.с.,16-20 г.с. и 22-26 г.с.).  Предполагам, че има основателна причина за различието в сроковете, бихте ли я посочили! Благодаря предварително!

В периода 16-20 г.с. се прави скрининга за хромозомни малформации във втория триместър, който включва биохимично и ултразвуково изследване, също както скрининга за хромозомни малформации в първия триместър /11-13,6 г.с./.
  В периода 18 - 22 г.с. се прави оценка на феталната морфология /оценка на структурата на плода/.
  Около 22-ра г.с. се прави изследване на феталното сърце.

Здравейте д-р Даскалов! На 29 години съм и съм в 35 г.с. и бременността ми (която е първа)протича нормално от самото начало и се надявам и така да приключи. Скоро при преглед се установи, че имам седловидна матка. Въпросът ми към вас е дали това е сериозен проблем и какво може да очаквам в тази ситуация пък и за напред. Блогодаря Ви.

"Седловидна матка" се диагностицира по-лесно преди забременяване. В този момент би имала значение за начина на протичане на раждането.
Здравейте д-р Даскалов. Ципрофлоксацина е пит от мен в самото начало на бремеността нямаде към 3-4 г.с. в продължение на 5 дни пих Цитерал500. Какво мога да очаквам сега и на кои изследвания да наблегна.Минах вече два прегледа при моят АГ и според него всичко е наред.Благодаря Ви за вниманието, което ни оказвате.
Здравейте доктор Даскалов,

На 11.07 си правих БХС в Торакс. Тогава бях в 17 седмица, но на изследването пише 18+5 г.с. Резултатите са АФП: 37U/ml, Бета ЧХГ 23.6 ng/ml и риск 1:231, възрастов риск 1:1293. Планирахме амниоцентеза за понеделник 21.07. Зная, че ще получа вашия отговор след амниоцентезата, но искам да имам и друго мнение. Мислите ли, че трябва да се направи амниоцентеза. Повече ме притеснява това да не увреди бебето.
В 13 г.с правих и PAPP-A тест. Резултата е 1:300.
Благодаря за Вашата помощ.
« Последна редакция: Юли 18, 2008, 13:30:07 pm от Andreaivano »
]
Re: Проследяване на бременността, фетална мо&
« Отговор #270 -: Юли 22, 2008, 00:35:02 am »
Здравейте д-р Димитров!   Наскоро си правих рентгенова снимка на кръста.Въпросът ми е колко менстр.цикъла трябва да минат за да започнем с бебеправенето?    Моля да ме извините ако въпроса ми не е за тази тема,но съм адски притеснена.
« Последна редакция: Юли 22, 2008, 00:41:40 am от jojini »
П.П.  Д-р Даскалов,извинявам се,че съм объркала фамилията Ви.
*
здравейте д-р Даскалов. надявам се въпросът ми да е уместен, но поради мнения от различни страни си позволявам да пиша тук. доколко секса може да помогне на раждането и може ли да навреди изобщо? става въпрос за периода към края на бременността. благодаря!
Здравейте д-р Даскалов, искам да ви попитам следното.В началото на 4 месец на бременността ми правихме ремонти и се наложи една вечер да пренущуваме в къщи, където доста миришеше на лак за паркет, разбира се в стаята където бяхме не беше лакирано но  миризмата беше доста силна.Вредни ли е било това за бебчо.
Предварително Ви благодаря за отговора.
Здравейте Д-р Даскалов !

Имам следният въпрос:
Бременна съм в 10 седмица. До момента имам две неуспешни бременности - мисед аборт 8 и 11 седмица. Направени са ми всички възможни изследвания за кръвосъсирване - генетични и имунологични и нито едно от тях не показва предразположение към тромбози.
Въпреки това взимам аспирин протект по лекарско предписание.
Изписаха ми и за всеки случай (против тромбози) Vessel due f по една таблетка дневно.
Единственото, което ме притеснява,е че по всички руски сайтове пише, че не трябва да се прилага в първи триместър от бремеността и в комбинация с други подобни препарати - аспирин, хепарин...
В указанията пише (пак по руските сайтове), че може да се прилага във втори и трети триместър.
Но аз все пак съм в първи.

(ето един от сайтовете: http://www.vidal.ru/poisk_preparatov/vessel-due-f.htm)

В листоеката към лекарстрото е написано:Като предпазна мярка да не се препоръчва прилагането по време на бременност, въпреки че изследванията не се показали ембриотоксични ефекти на препарата.

Запознати ли сте с този препарат? Може ли да се доверя на доктора, които ми го е изписал ?

Преди време Вие писахте за сайт, на който може да се провери кое лекарство колко е вредно по време на бременност. Кой е сайта (ако не бърка нещо)  ?

(Съжалявам, че Ви занимавам с това, но на моя приятелка почина бебето точно поради неправилното и лечение по време на бременност и увреждане на плода.)

Благодаря Ви предварително !
« Последна редакция: Юли 29, 2008, 23:40:44 pm от Liliysm »
Здравейте Д-р Даскалов!
Вчера си получих изследванията от БХС. Моят лекар е в отпуск до 6 август, затова ви моля да дадете своето мнение за моите резултати. На 29 год.съм, в 13г.с.
Age risk - 1:677
Overall population risk - 1:600
Trisomy 21 <1:10000
Trisomy 18 - 1:2468
PAPP-A - 1.51 mlU/ml ; corr.MoM - 0.64
fb-HCG - 16.7 ng/ml ; corr.MoM - 0.39

Ще ви бъда благодарна за отговора.
Здравейте д-р Даскалов!
След закъснение от 6 дена теста за бременност излезе положителен. Много се притеснявам, защото изкарах летен вирус и изпих много хапчета докато се възстановя. Пила съм Хлорнитромицин(по 2 на 6часа - 3дена), Нолицин (на 12 часа по 1 - 3дена), Имодиум и Лопедиум. Тези хапчета ще окажат ли отрицателно влияние и трябва ли да се притеснявам за увреждане?
Благодаря Ви предварително!
Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #277 -: Август 04, 2008, 08:34:59 am »
Здравейте Д-р Даскалов!

До момента съм с два миседа и сега съм бременна в 11 седмица. В момента големината на плода отговаря точно на седмиците и ОЩЕ Е ЖИВО (за мен това си е постижение) !!!

На 31.07 бях на контролен преглед и при доплера се откри, че има леко завишен SIP (или SID, мгото трудно се разчита написаното на листа) в лявата артерия (или вена). В интерес на истината доктора не ми обясни много, но и аз леко шокирана и не питах.
Единсвеното, което каза е, че задължително трябва да се проследява и има опасност от прееклампсия, но се надява чрез аспирина, които вземам да не се стигне до там !

Какво точно означава ? Има ли опасност плода да започне да изостава в развитието си поради малко кръв, която достига до него...?

Трябва ли да се предприеме нещо в този случай за да не е стигне до усложнения ?
Достатъчно ли е наистина аспирин протект и Vessel Due F по една таблетка или се изписва и друга терапия ?

Благодаря ви предварително !
Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #278 -: Август 05, 2008, 18:14:21 pm »
Здравейте, д-р Даскалов.
В момента съм края на 12г.с.Това е първата ми бременност.По мнение на моя лекар за момента всичко е наред, имаме само едно притеснение-правена ми е конизация началото на годината и всичко мина успешно сега см 1 група след 2 цитонамаски през 3 мес.Получих леко зацапване в 8-9 сед.ми изписаха Утрогестан и Папаверин и сега съм добре.Четох че трудно се износва бебе след конизация-вие какво можете да ми кажете.
Re: Корекция на темата на Liliysm
« Отговор #279 -: Август 08, 2008, 10:02:20 am »
Здравейте Д-р Даскалов!

До момента съм с два миседа и сега съм бременна в 11 седмица. На 37 години съм. Големината на плода отговаря точно на седмиците и ОЩЕ Е ЖИВО (за мен това си е постижение) !!!

На 31.07 бях на контролен преглед и при доплера се откри, че има леко завишен SIP (или SID, мгото трудно се разчита написаното на листа) в лявата артерия (или вена). В интерес на истината доктора не ми обясни много, но и аз леко шокирана и не питах.

Написаното на листа е следното:
a. ut. srx N
a ut. slx леко завишен SIP ( или SID)
(съжалявам ако имам грешка, но наистина трудно се чете.

Единсвеното, което каза е, че задължително трябва да се проследява и има опасност от прееклампсия, но се надява чрез аспирина, които вземам да не се стигне до там !

Какво точно означава ? Има ли опасност плода да започне да изостава в развитието си поради малко кръв, която достига до него...? Може ли да е фатално за бременността ?

Трябва ли да се предприеме нещо в този случай за да не е стигне до усложнения ?
Достатъчно ли е наистина аспирин протект и Vessel Due F по една таблетка или се изписва и друга терапия ?

Благодаря ви предварително !
« Последна редакция: Август 08, 2008, 10:08:32 am от Liliysm »