0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Неделно училище
« Отговор #20 -: Февруари 26, 2007, 00:41:17 am »
Аз доста често използвам док, но не като съкращение, а като жаргон. Често се улавям, че го използвам и в речта си. Дори може да се каже, че съм го "прихванала" от форума.

lb2f
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #21 -: Февруари 26, 2007, 06:25:21 am »
Цитат
lady_11, ти си адвокат. Знам, че титлата на адвокатите се изписва така - адв.lady_11, нали? Представи си дали ще ти е приятно, ако упорито те титуловат като "а.lady_11"?

О , Джам, аз не държа на тези неща! Важното е да ми платят хонорара, пък как ще ме титулуват,  ми е все тая. Титла къща не храни.
« Отговор #22 -: Февруари 26, 2007, 10:58:55 am »
Аз доста често използвам док, но не като съкращение, а като жаргон. Често се улавям, че го използвам и в речта си. Дори може да се каже, че съм го "прихванала" от форума.

Точно както: Гинка, Педи, Кекс, Лелята......... и какви ли не още.
Какво ли би помислил някой, ако му споменете за Вашето '' педи '' ;)
« Отговор #23 -: Февруари 26, 2007, 11:02:38 am »
Точно както: Гинка, Педи, Кекс, Лелята......... и какви ли не още.
Какво ли би помислил някой, ако му споменете за Вашето '' педи '' ;)

Ами Рози, точно това, което аз си помислих в първия момент, когато една дружка ми писа на ICQ-то... "Ейй, вече във форума си имаме и педи"  :oops: :oops: :oops:

Добре, че после поразмислих и включих за какво става дума  :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #24 -: Февруари 26, 2007, 11:26:20 am »
За мен голяма част от тези, които изписват "др. Иванов" /визирайки лекар/ са си неграмотни и не знаят как се пише. Общо взето веднага си съставям мнение и загубвам уважение. Другарят Иванов е едно отминало време.
Джази, във форумите се е наложил жаргон "док" като съществително, което е друго и е приемливо. Например: "Док ми каза да направя това и това".
Когато се изписва титлата и името се приема официалност в изказа и е смешно това изпускане на тирето и другите неправилни варианти.
Освен това имайте предвид, че не само се затруднява с търсачката, но и като излезе тема в Гугъла от Зачатие трябва да изглежда  грамотно.
А, Морков, за да те приемат сериозно трябва да изглеждаш добре, защото е факт, че по дрехите посрещат.
« Последна редакция: Февруари 26, 2007, 11:31:56 am от Lali »
*
« Отговор #25 -: Февруари 26, 2007, 23:25:31 pm »
Аз последна да остана да се изкажа! :lol: Питам се понякога-къде блея?! :lol:

Писах, писах, после взех да редактирам за грешки и през туй време някой ударил катинара! :lol:

Та исках да кажа следното: за мен лично е въпрос на чест, себеуважение и уважение към тези, които ме четат, да пиша подредено и правилно. Допускам грешки, за което много ме е срам, и си отварям непрекъснато очите да видя другите как пишат, та да науча нещо. Не си търся грешки и не редактирам само когато бързам, обикновено на лични и чат. Срамувам се, че нямам кирилица за чат.

Лали каза да не се караме повече! Нека се учим, защото един ден на всички тук ни предстои да учим децата си!

Alexandra
« Отговор #26 -: Февруари 27, 2007, 07:53:53 am »
Мен пък не ме е срам когато допускам грешки тук! Дълбоко вярвам, че тук пишат хора, които по-скоро ме подкрепят, а не хора, които ми дебнат грешките. Едва ли от няко неправилно изречение някой би си помислил, че не го уважавам - това е несериозно  :)
Уважението може да се изрази по много различни начини, но с правопис едва ли :)
Колко са хората, които пишат правилно?
Дори и филолозите не го могат.

Все си мисля, че по-обидно е да използваш "Док", като съществително, отколкото да изписваш неправилно титлата.
*
« Отговор #27 -: Февруари 27, 2007, 07:56:54 am »
Мен пък не ме е срам когато допускам грешки тук! Дълбоко вярвам, че тук пишат хора, които по-скоро ме подкрепят, а не хора, които ми дебнат грешките. Едва ли от няко неправилно изречение някой би си помислил, че не го уважавам - това е несериозно  :)
Уважението може да се изрази по много различни начини, но с правопис едва ли :)
Колко са хората, които пишат правилно?
Дори и филолозите не го могат.

Все си мисля, че по-обидно е да използваш "Док", като съществително, отколкото да изписваш неправилно титлата.

:good_post: :balk_46: :balk_46: :balk_46:
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #28 -: Февруари 27, 2007, 08:25:52 am »
Мен пък не ме е срам когато допускам грешки тук! Дълбоко вярвам, че тук пишат хора, които по-скоро ме подкрепят, а не хора, които ми дебнат грешките. .

А ти защо пишеш правилно?
*
« Отговор #29 -: Февруари 27, 2007, 09:07:29 am »
И аз се старая да пиша правилно, но много бързам (това по природа) и разменям местата на буквите. Знам, че трудно се чете, но времето никога не стига :o особено пък сега с детенце, вечно се дебнем. За титуловането и аз съм ЗА "д-р" и винаги съм се старала да изписвам титлите и думите правилно, какво се получава на практика е друг въпрос.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #30 -: Февруари 27, 2007, 09:13:47 am »
Перде, не става дума за грешките допуснати от бързане. Всеки греши. :lol:
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #31 -: Февруари 27, 2007, 09:51:16 am »
 :good_post:Браво,Джам!Темата е страхотна!
Но, да не издребняваме!На всички  е ясно ,когато "Док" се използва като жаргон.От друга страна е най-малкото препоръчително ,да спрягаме титлите правилно...Поне от уважение към титуляра им! :lol:Занапред и аз бих се старала повече! :cool:
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #32 -: Февруари 27, 2007, 09:57:29 am »
Диде, с цялата ми обич към теб, но мисля, че не разсъждаваш правилно по темата.

Първо, не става дума за това, че не уважаваме хората, които пишат неправилно тук. Напротив, тук всички сме приятели и затова е хубаво да си помагаме - както ще коригирам грешката на някое момиче при измерването на базална температура, така ще й посоча и грешката при писане. и двата акта не носят нищо негативно. Разбира се, всеки допуска грешки от бързане и недоглеждане, не става дума за тях. То си личи много ясно кога грешката е от бързане и кога - от незнание.

Второ, МНОГО хора пишат правилно. Не е толкова трудно да се научат правилата на правописа и граматиката - не случайно те се изучават в началното училище, а не в университета. В последните 10-15 години качеството на образованието рязко спадна и това си личи по нарастващия брой хора, които пишат с грешки (а някои - направо отчаяно неграмотно). Ако няма кой да поправя старателно и упорито, тези грешки се мултиплицират и неграмотността става правило. Пример - писането на "акций", "спецификаций" и прочие. Навремето никога не съм срещала този тип грешка, а сега наблюдавам, че става масова практика. Като го видиш изписано на 1000 места из Интернет по този начин, а не си уверен в себе си, ще си кажеш - а, значи така е правилно и затвърждаваш грешката на принципа "предай нататък". Същото явление е със съкращението "док", откъдето ми хрумна пускането на темата.

Виж какво прави Лали - неуморно и упорито работи в подкрепа на кирилицата във форумите. Резултатът - почти никой не пише на латиница вече, а новодошлите много бързо се научават на кирилицата.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #33 -: Февруари 27, 2007, 10:11:39 am »
Какво става в тази тема - отключва се-заключва се? :)
Аз подкрепям това :
Второ, МНОГО хора пишат правилно. Не е толкова трудно да се научат правилата на правописа и граматиката - не случайно те се изучават в началното училище, а не в университета. В последните 10-15 години качеството на образованието рязко спадна и това си личи по нарастващия брой хора, които пишат с грешки (а някои - направо отчаяно неграмотно). Ако няма кой да поправя старателно и упорито, тези грешки се мултиплицират и неграмотността става правило. Пример - писането на "акций", "спецификаций" и прочие. Навремето никога не съм срещала този тип грешка, а сега наблюдавам, че става масова практика. Като го видиш изписано на 1000 места из Интернет по този начин, а не си уверен в себе си, ще си кажеш - а, значи така е правилно и затвърждаваш грешката на принципа "предай нататък". Същото явление е със съкращението "док", откъдето ми хрумна пускането на темата.

Виж какво прави Лали - неуморно и упорито работи в подкрепа на кирилицата във форумите. Резултатът - почти никой не пише на латиница вече, а новодошлите много бързо се научават на кирилицата.
« Отговор #34 -: Февруари 27, 2007, 10:16:04 am »
За "док" като съществително - не е обидно, просто е влязло от английския език, както много други думички, които са кратки и улесняват комуникацията.

Грешките от бързане си личат и никой не коментира тях в момента. Разбира се, че е по-важно да зададеш въпрос, който те тревожи или да подкрепиш приятел в нужда. Обаче грешките от неграмотност изглеждат съвсем различно и според мен наистина е въпрос на себеуважение да се коригират малко по малко, така както е въпрос на себеуважение да се обличаш чисто например.

Мен лично адски ме дразни съжЕлявам, не е много трудно да се сети човек, че иде от "жал", но е една от най-често срещаните грешки в нета, не знам защо така. А пък все излиза в едни теми, където май-малко върви да поправяш хората, така че сега си излях душата най-после :)
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
« Отговор #35 -: Февруари 27, 2007, 10:26:01 am »
Диде, защо да е обидно док? Аз влагам много добри чувства, когато го използвам  :D

lb2f
« Отговор #36 -: Февруари 27, 2007, 11:22:02 am »
Простете, изказах мнение  :)
Лали, аз също не пиша правилно.
Джаме, трудно е да се каже кой разсъждава правилно.
Джази, аз не казах, че е обидно Док, но ако се сравняват двете, то според мен е по-обидния вариант.

Та Джаме, темата, като тема е Ок за мен, но част от коментарите ме втрещяват.
« Последна редакция: Февруари 27, 2007, 11:39:24 am от Диана »
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #37 -: Февруари 27, 2007, 12:25:48 pm »
Аз съм филолог и внимавам как пиша. Често правя справки за думи, чийто правопис ме притеснява. Най-лесна е справката в Google. Не се налага да ставам от дивана :D Пиша двата варианта на думата и гледам къде има повече резултати. Когато резултатът не съвпада с вътрешното ми усещане, правя справка с речник.
Какво ще стане, когато грешното изписване започне да се среща по-често?
Нормално е човек да си помисли, че то е правилното...
В университета не ме учиха, че трябва да оставям интервал след препинателен знак - там пишехме на хартия, не на клавиатура. След няколко години имах работа, налагаща писане на дълги текстове на компютър. Направиха ми забележка, че не оставям интервал след препинателни знаци и това ми беше достатъчно, веднага усвоих правилото. Наистина се чете по-лесно, когато текста е добре структуриран.
Ако имам добри чувства към някой, не ги променям само защото не пише правилно. Просто не винаги го изчитам до край.
Не мисля, че е срамно да се правят грешки. Тъжно е, когато отказваш да ги поправяш.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #38 -: Февруари 27, 2007, 12:38:13 pm »
Ако имам добри чувства към някой, не ги променям само защото не пише правилно. Просто не винаги го изчитам до край.
Не мисля, че е срамно да се правят грешки. Тъжно е, когато отказваш да ги поправяш.

точно. само дето по стечение на обстоятелствата имам добри чувства само към хора, пишещи достатъчно грамотно че да е разбираемо. щом дори чужденците във форума (ади напр) се стараят и успяват да пишат все по-грамотно не виждам какво пречи и на другите да положат малко повече старание. най-малкото повече хора ще ги изчитат докрай, ще ги разбират правилно и ще получат повече отговори.
аз лично никога не чета постинги написани на латиница. ето така хората се лишават от ценното ( 8)) ми мнение. и не само от моето защото съм сигурна че не само аз подминавам мненията на латиница
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #39 -: Февруари 27, 2007, 12:57:16 pm »
Лили, бъди сигурна, че повечето чужденци, които пишат на БГ пишат по-правилно от българите.
Както и обратното.