Диде, с цялата ми обич към теб, но мисля, че не разсъждаваш правилно по темата.
Първо, не става дума за това, че не уважаваме хората, които пишат неправилно тук. Напротив, тук всички сме приятели и затова е хубаво да си помагаме - както ще коригирам грешката на някое момиче при измерването на базална температура, така ще й посоча и грешката при писане. и двата акта не носят нищо негативно. Разбира се, всеки допуска грешки от бързане и недоглеждане, не става дума за тях. То си личи много ясно кога грешката е от бързане и кога - от незнание.
Второ, МНОГО хора пишат правилно. Не е толкова трудно да се научат правилата на правописа и граматиката - не случайно те се изучават в началното училище, а не в университета. В последните 10-15 години качеството на образованието рязко спадна и това си личи по нарастващия брой хора, които пишат с грешки (а някои - направо отчаяно неграмотно). Ако няма кой да поправя старателно и упорито, тези грешки се мултиплицират и неграмотността става правило. Пример - писането на "акций", "спецификаций" и прочие. Навремето никога не съм срещала този тип грешка, а сега наблюдавам, че става масова практика. Като го видиш изписано на 1000 места из Интернет по този начин, а не си уверен в себе си, ще си кажеш - а, значи така е правилно и затвърждаваш грешката на принципа "предай нататък". Същото явление е със съкращението "док", откъдето ми хрумна пускането на темата.
Виж какво прави Лали - неуморно и упорито работи в подкрепа на кирилицата във форумите. Резултатът - почти никой не пише на латиница вече, а новодошлите много бързо се научават на кирилицата.