0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Неделно училище
« Отговор #40 -: Февруари 27, 2007, 13:03:53 pm »
Темата си е точно на място! ИмаШе нужда някой да обърне внимание!
Всеки допуска греШки от бърzане, но някои са си направо неграмотни.
ИмаШе едно момиче от сайта, което не иzполzваШе нито препинателни zнаци, нито главни букви. ИzобЩо не можех да раzбера какво обяснява и какво пита. Престанах да я чета. И сега, като среЩна постинг от нея пак го отминавам, макар че се старае повече.
Може да е дребнаво, но хората с много правописни греШки не ги чета. Просто си мисля, че от неграмотен човек няма какво да науча, а това, което аz напиШа, няма да го раzбере.
« Отговор #41 -: Февруари 27, 2007, 14:11:16 pm »
Аз съм филолог и внимавам как пиша. Често правя справки за думи, чийто правопис ме притеснява. Най-лесна е справката в Google. Не се налага да ставам от дивана :D Пиша двата варианта на думата и гледам къде има повече резултати. Когато резултатът не съвпада с вътрешното ми усещане, правя справка с речник.

Вече има думи, за които погрешния вариант е по-често срещан  :(
Например вярно написаната дума "халосни" (патрони) е по-рядко индексирана от гугъла в сравнение с погрешно написаната "халостни" (пак патрони, де). Да не говорим, че ако пусна търсене на също неправилно написаната дума "хаусни" (както хлапетата вече ги пишат) сигурно ще излязат най-много срещания.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #42 -: Февруари 27, 2007, 14:27:11 pm »
Аз съм филолог и внимавам как пиша. Често правя справки за думи, чийто правопис ме притеснява. Най-лесна е справката в Google. Не се налага да ставам от дивана :D Пиша двата варианта на думата и гледам къде има повече резултати. Когато резултатът не съвпада с вътрешното ми усещане, правя справка с речник.

Например вярно написаната дума "халосни" (патрони) е по-рядко индексирана от гугъла в сравнение с погрешно написаната "халостни" (пак патрони, де). Да не говорим, че ако пусна търсене на също неправилно написаната дума "хаусни" (както хлапетата вече ги пишат) сигурно ще излязат най-много срещания.

същия вариант са: Кренвирш и Кремвирш /грешен/.

Проблема според мен е глобален и произхожда от това, че все по-малко се чете /не в мрежата/ имам предвид книги,  "литература на хартиен носител"  :lol: :lol: :lol:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #43 -: Февруари 27, 2007, 14:42:22 pm »

ами аз защо се пъна? :) акций ли да стават просто... ;)

според огромното болшинство български майки от форумите на бг-мамма, пюретата биват плодови, зеленчукови и местни... масово са местни!
« Последна редакция: Февруари 27, 2007, 14:44:37 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #44 -: Февруари 27, 2007, 14:45:31 pm »
Не знам, вероятно е професионална деформация (нали съм учителка), но страшно много ме дразнят както правописните, така и пунктуационните грешки! Нали ако пишем грамотно, по-лесно ще общуваме помежду си. Аз също прескачам постинги, на които не мога да схвана смисъла. Желая приятен ден на всички!
« Последна редакция: Февруари 27, 2007, 22:39:30 pm от du6ka »

« Отговор #45 -: Февруари 27, 2007, 15:30:44 pm »
За съжаление, вече има много грешки във вестниците, в доста книги, дори и в учебници. Места, където на служителите им е част от работата да следят правописа и разполагат с добри програми.
Между другото, към българската версия на МS Office няма редактор на пунктоационни грешки. :(
« Отговор #46 -: Февруари 27, 2007, 15:36:44 pm »
alia_alia - не само на българската версия  :D Аз ползвам безплатната версия на Кирила Корект (http://www.cyrilla.bg/Download.htm) и съм много доволна.

du6ka - като говорим за училище, фрапантен случай от миналата година... Влизам в час, кабинет по физика, колежката физичка не си изтрила дъската, учениците също (разбира се...)... Поглеждам какво пише на дъската и се втрещявам... окОляр... Което ме навежда на мисълта, че кризата с правописа все повече и повече ще се задълбочава....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #47 -: Февруари 27, 2007, 15:54:16 pm »
Така се зарадвах на тази тема :lol: Дано не я махнете! При всички положения ще бъде много полезна. Само, че аз си я представям без тези дискусии За и Против. Нека има само уроци!
Нека си помагаме!
Даже ще се  включа и с някой урок :wink:
Докато вие се занимавате с кренвирши, околяри и акций... повечето хора НЕ знаят как да напишат
немога
неискам
незнам

Масово го пишат слято

правилно е :

Не мога
Не знам
Не искам

« Отговор #48 -: Февруари 27, 2007, 15:56:26 pm »
И аз много се дразня на правописни грешки,е и аз правя понякога. Наистина е масово явление, да се пише грешно. Сещам се,че имахме учител по български, които ни обеждаваше, че сватба се пише с Д,а не с Т, така че сигурно имам доста съученици, които изписват така думата, обедени, че така трябва :lol:
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #49 -: Февруари 27, 2007, 15:58:56 pm »
А какво ще кажете за:

здравей те
и
каже те

много ми харесва :lol: :lol: :lol:
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
« Отговор #50 -: Февруари 27, 2007, 16:01:40 pm »
и Обеждавам вместо Убеждавам (правилно)  :)

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #51 -: Февруари 27, 2007, 16:02:24 pm »
И аз много се дразня на правописни грешки,е и аз правя понякога. Наистина е масово явление, да се пише грешно. Сещам се,че имахме учител по български, които ни обеждаваше, че сватба се пише с Д,а не с Т, така че сигурно имам доста съученици, които изписват така думата, обедени, че така трябва :lol:
Рали, изпревари ме
« Последна редакция: Февруари 27, 2007, 16:04:21 pm от sia »
« Отговор #52 -: Февруари 27, 2007, 16:06:43 pm »
Извинявам се, като прочетох и се изчервих, неволно стана :(
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #53 -: Февруари 27, 2007, 16:07:22 pm »
а и ДОЛО вместо долу
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #54 -: Февруари 27, 2007, 16:20:37 pm »
на мен пък ми е любим кекса :lol:
сигурно едни 80% от зачатие правят кекс...и се чудят що така не забременяват :lol:.

ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #55 -: Февруари 27, 2007, 16:23:03 pm »
А, за кексуването просто....  :lol: :lol: :lol:

Още една често срещана грешка....

по-вече вместо повече (правилно)

*
« Отговор #56 -: Февруари 27, 2007, 16:49:40 pm »
Ето един доста полезен онлайн тълковен речник:
http://www.eurodict.com/search.php?diction=ed_tylk ,
когато се колебаем как да напишем дадена дума, можем да си направим бърза справка :).
« Отговор #57 -: Февруари 27, 2007, 16:57:08 pm »
Виждала съм бизнес писмо, завършващо с "по-здрави" вместо поздрави (правилно)

Но най-любимото ми е Рамбо Силек. :crazy: Ей затова трябва и ние да се учим да пишем правилно, че и децата ни после да не се червят.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
« Отговор #58 -: Февруари 27, 2007, 17:59:28 pm »
Като ще даваме примери, много се дразня на гЕнеколог.
Пише се гИнеколог.

lb2f
*
« Отговор #59 -: Февруари 27, 2007, 18:03:57 pm »
Като ще даваме примери, много се дразня на гЕнеколог.

А как ви звучи УвОлация... Често срещана грешка.

Аз също допускам грешки и съм една от тези, които пишат док
:oops:, ама да си призная май съм го прихванала от форума, защото знам как да изпиша титлата на моя д-р ...
Момичета, обещавам да се поправя и няма да ви се сърдя, ако коригирате моите грешки.
« Последна редакция: Февруари 27, 2007, 19:53:18 pm от galli »