Аз пък знам от Тодорова и Ман ми е обяснявала, че нормата при бременност е до 2.Иначе ако е малко над, при бременност дозата на л-тироксина се увеличава за да падне до 2.
Момичета ТСХ-то по време на бременност е със съвсем различни реф.стойности от нормалното състояние, особено в различните триместри.
Спомням си при Ман беше заковано на 1, а при мен даже падна под 0.5, а д-р Тодорова ми вдигна дозата на Еутирокса на 100, след което ТСХ-то си остана така почти до раждането.
Проследяващият акушер-гинеколог заедно с ендокринолог преценяват кое, кога и как.
Д-р Тодорова е споменавала, че най добро ниво за забременяване е между 1 и 1.5, но това не означава че непременно трябва да се достигнат тези стойности за да има бременност.
Ендокринните проблеми изискват чести контролни изследвания (на 20 - 30 дни) и се прилага индивидуално лечение. Схемата на лечение преди и след забременяване може да бъде една и съща, но може и да бъде драстично различна. Принципно по време на бременност се отключват автоимунните проблеми, диабет и т.н., но не задължително.
Според мен по важното е да се нормализират нивата на щитовидните антитела (ТАТ и МАТ) за да има импланатция на ембрион и последваща развиваща се бременност. Когато влязат около реф.стойности или малко над тях ТСХ-то също се нормализира и може да настъпи бременност, но задължително се консултирайте с ендокринолог щом видите двете чертички.
Успех и късмет на всички.