4ета, 4ета и ми се иска да убия някой от тези, които са отговорни за състоянието на българското здравеопазване
Критикуват болниците в Либия пред света, а е същата мизерия и у нас
Дива Роза, описанието ти съответсва много то4но и на клиниките във Франция, които посетих при раждането на децата на познати.
Тук има 4астни клиники и публи4ни болници, но здравното осигуряване покрива 4аст от ле4ението и в двата типа медицински институции; просто в болниците има пове4е апаратурен ресурс, а в 4астните клиники пове4е "хотелиерски лукс", който се доплаща от 4астните застраховки, а не от задълвителното осигуряване.
Казах си ще посещавам само 4астни клиники, мислейки 4е болниците са по4ти като в България. И когато трябваше да ида в бърза помощ заради спонтанния ми аборт (щото се преместихме в нов град, дале4е от кабинета на моята си гинеколожка), изпитвах страх от некомпетентност, но и от отношението - представях си, 4е ще съм именно като прасе в кланница.
Но нямах избор, беше спешно и не можех да 4акам да се върна при моята си лекарка. Прегледаха ме в съвсем индивидуален кабинет, попитаха ме дали съм съгласна лекаря да е мъж ! Дали съм съгласна да присъства студентка (едва после тя влезе в кабинета). След прегледа лекаря повика мъжа ми, и на двамата ни обясни диагнозата и попита дали сме съгласни да взема лекарството, което предизвиква аборта (бременността бе спряла,но зародиша не се експулсираше спонтанно).
За хигиенните условия- никакъв компромис, те го правят за себе си, но и за да предпазят пациентите (тук се с4ита, 4е има риск и за двете страни). Това не е защото са им "спуснали директиви". Това е заради парите, които болниците губят от заведените процеси. Това е на4ина, при условие, 4е съдебната система работи, което не е сигурно в България. Остават медиите. Споделям мнението, 4е публи4ното разобли4аване на "мръсни" лаборатории или болници ще придвижи нещата.