Моля да ме извините за късните отговори!
tanja,
Съобразявай се с детето си! Не виждам никакъв проблем в това, че Мелани пие мляко, след като е яла зеленчуково пюре. Млякото е било основната й храна до този момент, а и, доколкото и аз съм чела, трябва да остане основната част от дневното меню до годинката. По-нататък, когато въведеш месото, сиренето, киселото и прясното мляко и т.н., тогава тя сама ще се откаже от АМ.
Можеш да въведеш и втора порция твърда храна за деня и без да си заместила напълно обедното хранене.
klia,
На въпроса ти за това как се процедира с продукт, породил алергична реакция, поддържам написаното от jam.
Повръщането може да е просто реакция на непоносимост към консистенцията на храната. Когато захранвах моя Стефко с домашна каша от елда, повърна няколко пъти, защото не бях смляла фино брашното. Като поправих тази си грешка, повръщането спря.
Perdeto,
Пробва ли пак с ябълка, добавена към оризовата каша?
И аз като теб съм чела на много места, че газовете може да са симптом на алергична реакция, но мисля, че става въпрос не за засилено газоотделяне, а за това, че при алергията има подуване и повишено образуване на газове, съпроводено с особено мъчително усещане, защото газовете остават в коремната кухина, без да могат да излязат.
А принципно, при алергия към пресни ябълки, може да се дават печени или от компот.
Стефко на 6 месеца незахранен (до тогава само на кърма) е бил 7,620 кг и 69 см (роден 2,830 и 48 см).
ultra,
Не се притеснявай за интервалите между храненията, щом Мони наддава добре. Щом не дава признаци на глад, не го храни насила. Моят Стефко беше само на кърма и още на 4,5 месеца ядеше през 5-часови интервали. Доста по-късно, след като захраних, минахме на по-чести хранения.
meshko106,
Не зная дали е от зъбите повишеният апетит на Миа или просто е период някакъв, но, аз бих давала повече храна, щом детето иска. Краставица дадох някъде към година и два месеца – настъргана. Не я ядеше, докато не я предложих смесена със сирене.
cygnus,
Ако Мимето и Митко хапват с ръце (солетки например), можеш да им дадеш по едно тънко резенче обелена ябълка. А може и да я настържеш на ренде и да я смесиш с готова или домашна каша.
Моят син прояде ябълка като ме видя веднъж, че аз ям и си поиска. И до ден днешен е фен на ябълките.
Fussii,
Аз леща не съм давала и досега. Бобовите по принцип се дават след годинката.
А домат и краставица дадох след годинката - настъргани на ренде. Нито едното, нито другото яде самостоятелно – приемат се единствено смесени със сирене.
StefiZ,
Пюрета с чушки наистина имат само Ганчев. Иначе червените чушки даже се препоръчва да бъдат едни от първите зеленчуци при захранването, защото съдържат много витамин С, който спомага за усвояването на желязото от другите продукти.
Аз самостоятелно пюре от чушки не съм давала – просто ги пропуснах в калабалъка. Доста по-късно вече ги добавях към други пюрета.
ribarca,
Прочете ли закованата тема, както те е посъветвала jam?
Ще отговоря само на единия от въпросите ти, на който май не сме отговаряли досега- Има ли определена възраст до която трябва да е опитала от всичко?
Не зная какво имаш предвид под „всичко”, но определено такава възраст няма. За повечето храни има минимална възраст, тоест такава, преди която не е препоръчително да се включват в храненето на бебето и детето, но аз поне не съм срещала някъде да пише за някой продукт, че трябва непременно да бъде опитан до еди коя си възраст.