Наде, то аз няма даже какво да се намесвам, Стефи е описала всичките ми трикове вече
И аз първо давам чиста нова храна, ако не се приеме,
смесвам с любими храни, после увеличавам новата, докато или се приеме чиста, или я откаже тотално. Като започнах да давам попара със сирене например, хич не се прие радушно, затова добавих около 60 гр плодово пюре. Така свикнахме, после намалих плодчетата, но вече си умираме за попара. Сега е с повече сирене и почти без пюре, даже гледам ако давам плод, да е отделно, след попарата, и то суров намачкан банан или настъргана ябълка, а от вчера и черешка. Обаче си имаме и неща, които не ядем, карфиол например, ми не го насилвам, пробвам периодично през 2-3 седмици, ако не ще, имам план Б за такива дни. Има и храни, към които е на приливи и отливи - тиквата ми беше 2 или 3 въведена храна, абсолютен фаворит, ама сега не ще да я помирише даже. В д-р Спок наистина пишеше да не ги насилваме, даже ако щат, да ядат 2 седмици само бисквити с фъстъчено масло, после сами ще си поискат друго... Сега, аз не съм го насилвала никога, защото и с теглото никога не сме имали грижи, да чукна на дърво. Като сме ги сравнявали колко ядат с Марти на Jam, та даже и с Десито на СтефиЗ, която е 4 месеца по-малка, често Дани яде по-малко. Обаче явно му стига и не се коркам много, щом си наддава добре. Това да изяде 200г на едно ядене ни се е случвало само 2-3 пъти досега, обикновено яде около 160-180г на 4 часа, но на 11 мес си беше 10кг, 76см.
Друга особеност, която ми прави впечатление - до съвсем скоро много се ядосваше, чак се давеше на малко
по-едрички парчета храна, напр. на 11 мес още не искаше да яде ХИПП пюрета за 6 месечни, освен ако не ги пасирам. Обаче педиатъра каза, че до 1.5г някои деца просто по-бавно свикват с тази концепция и не е страшно. Сега изведнъж прояви интерес и хич не се мръщи - нарочно почнах да му оставям по-големи парченца сирене в сутрешната попара, после и картофче в обедното ядене, а тази седмица сам си нападна парченце ябълка да я гризе. Вчера даже си сдъвка иделно половин обелена череша без никакви забележки. Аз много се тревожех, че няма да минем на по-твърда храна, даже разпитвах Мешко на темата, но явно всяко дете си има свое темпо.
За
водата - не знам дали е актуална още темата, гледам, че има скорошен пост... Децата на АМ имат нужда от повече вода, ама не да е разредено млякото в нестандартна пропорция, а да си я пият отделно, АКО искат. Причината е, че АМ съдържа повече соли от кърмата - това го четох в една статия на доц. Христова, завеждащ неонатологията на МА. Тя самата е горещ привърженик на кърменето и на не-даването на вода на кърмени деца до 6 мес, но за деца на АМ е добре да се предлага. Дани миналото лято, на 2 месеца пиеше по 500 мл вода на ден, после през зимата ни вода, ни сок, като отрова ги гледаше. Сега като се стопли, вече пие по около 250-300 мл разреден сок, опитва чай, вода не ще. Явно и в това си имат собствен ритъм