На мен много ми се 'лепят' децата, особено като сме на почивка. Познати или по-малко познати, явно разбират, че им обръщам внимание и се навъртат. Аз по принцип съм добра със всички, защото ако някое е разлигавено,или със селски манталитет, то затова са виновни възпитателите.
И така на всяка почивка, всички хлапаци искат от мен по нещо. Имала съм случай с адски невъзпитани деца. Когато ме подразнят с нещо, им обяснявам защо нещото не ми харесва, защо не трябва да постъпват така, и че е адски грозно да ми се инатят....Мога да казвам НЕ, и да ме разберат.
И най-смотаните деца разбират. Наблюдавала съм как децата се засрамват, когато друг им направи забележка, но с добро. Ако им се озъбиш ставаш враг и тичат при мама да се гушнат и оплачат. Но ако им покажеш, че ще сте приятели, но имаш условия, разбират и още как.
Не позволявай да ти се качват на главата. Нямаш право да възпитаваш чуждото дете, но когато нагазят в пространството, обясни какво не ти е приятно. Няма формула за всяка сутуация, но се опитваме.