При лапаро може да не се види двурогост, ако има само вътрешен септум. При мен нещата са точно такива - вътре имаше много голяма преграда, а отвън матката си е с нормална форма.
Откри я при нормален 2Д преглед д-р Мазнейкова преди 12 г. после още трима лекари я видяха, но аз си казвах при прегледите.
Правила съм и две диагностични хистероскопии и операция за премахване на преградата (хистеро+лапаро).
След доста четене из нета стигнах до извода, че при нормални опити за бременност спокойно може да се действа без операция. С всички рискове, произлизащи от това.
При стимулации и особено инвитро обаче се препоръчва горещо да се премахне преградата преди процедурата.
Рискът е от имплантиране на ембрионът в септума, който не е лигавица и оттам невъзможност за развитие. Друг проблем е, ако септумът се кръвоснабдява по-добре от лигавицата - отново не може да се развие ембрионът.
Аз инатливо отказвах операция при първите си две процедури. Резултатът - отрицателни тестове при перфектни ембриони.
Накрая склоних и не съжалявам. Но, това е моето решение на моя конкретен случай.
Търси консултация с още един специалист. Поне една цветна снимка да направиш.