0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

двурога матка
« -: Декември 07, 2007, 12:08:44 pm »
Здравейте момичета,

Онзи ден бях да си пусна едно чхг, защото закъснението ми е вече 22дни. Неможаха да ми вземат кръв и затова останах да ме види доктор, който ми отки двурога матка. Бременност няма, но продължава да не ми идва. Малко се паникьосах, тъй като не намирам много информация по темата. Чудя се как от 15годишно ходене по лекари никой не я видя тази матка. Моля ако имате повече инфо да ми кажете. Четох за вътешни стени, за две матки............, нищо не разбрах.

Благодаря ви предварително
*
Re: двурога матка
« Отговор #1 -: Декември 07, 2007, 16:13:26 pm »
Здравейте момичета,

Онзи ден бях да си пусна едно чхг, защото закъснението ми е вече 22дни. Неможаха да ми вземат кръв и затова останах да ме види доктор, който ми отки двурога матка. Бременност няма, но продължава да не ми идва. Малко се паникьосах, тъй като не намирам много информация по темата. Чудя се как от 15годишно ходене по лекари никой не я видя тази матка. Моля ако имате повече инфо да ми кажете. Четох за вътешни стени, за две матки............, нищо не разбрах.

Благодаря ви предварително
Как така 15 години не са видели? При какви прегледи се установява това и толкова ли е трудно? 8O
« Отговор #2 -: Декември 07, 2007, 16:48:56 pm »
Онзи ден докторът я видя на триизмерен ултразвук. Досега са ми правили поне 6 стимулации по три ултразвука поне всяка, тоест 18 поне и никой не видя. Ето това е бгмедицината, но сега съм изплашена и не ми се мисли за минали несполуки. Ще ми се поне веднъж завинаги да разбера какво ми е. Да не споменавам, че и лапароскопия имам и пак неразбраха.
*
« Отговор #3 -: Декември 07, 2007, 17:03:13 pm »
 Аз имам три стимулирани цикъла, които завършиха с бременност. Сещаш се колко прегледи съм минала, отделно още три кюртажа заради кръвоизливи и още купища прегледи и чак мин. год. когато д-ра си смени ехографа, видя че имам двурога матка. Е вярно не е с пълен септум и може би за това не се е видяло.
Предполагам, че на лапарото може и да не се види, защото оглеждат матката от вън, а на тази манипулация която я оглежда от вътре, се вижда /забравих й името/ :oops:.
*
« Отговор #4 -: Декември 07, 2007, 17:13:01 pm »
а на тази манипулация която я оглежда от вътре, се вижда /забравих й името/ :oops:.

Мари, хистероскопията ли имаш предвид?  :D
*
« Отговор #5 -: Декември 07, 2007, 17:34:48 pm »
Май да. :wink:
*
« Отговор #6 -: Декември 07, 2007, 17:42:20 pm »
Как така 15 години не са видели? При какви прегледи се установява това и толкова ли е трудно? 8O

Мда, много е трудно. Особено за тези, които гледат и не виждат. А и да видят, не знаят какво виждат. Моята двурога матка я откриха малко преди втория ми аборт миналата година. И то на най-обикновен 2D ехограф в МД.
*
« Отговор #7 -: Декември 07, 2007, 17:58:18 pm »
но сега съм изплашена и не ми се мисли за минали несполуки. 
Спокойно мила.Тука всеки който разбира и има същия проблем ще ти помага и дава съвети.Аз мисля че съм срещала доста теми тука за това.
*
« Отговор #8 -: Декември 07, 2007, 18:24:01 pm »
Моята двурога матка се установи при цветна снимка,като не се виждаше септум.На епикризата от 1-та ми лапароскопия пише,че матката е със седловидна позиция.На 13.11.2007 ми правиха лапароскопия+хистероскопия и се оказа,че е имало доста дълбок септум,който е отстранен.Може би с ехограф може да се предположи,че има някава двурогост,но дали дава достатъчна информация?!   
*
« Отговор #9 -: Декември 08, 2007, 11:36:30 am »
При лапаро може да не се види двурогост, ако има само вътрешен септум. При мен нещата са точно такива - вътре имаше много голяма преграда, а отвън матката си е с нормална форма.
Откри я при нормален 2Д преглед д-р Мазнейкова преди 12 г. после още трима лекари я видяха, но аз си казвах при прегледите.
Правила съм и две диагностични хистероскопии и операция за премахване на преградата (хистеро+лапаро).
След доста четене из нета стигнах до извода, че при нормални опити за бременност спокойно може да се действа без операция. С всички рискове, произлизащи от това.
При стимулации и особено инвитро обаче се препоръчва горещо да се премахне преградата преди процедурата.
Рискът е от имплантиране на ембрионът в септума, който не е лигавица и оттам невъзможност за развитие. Друг проблем е, ако септумът се кръвоснабдява по-добре от лигавицата - отново не може да се развие ембрионът.
Аз инатливо отказвах операция при първите си две процедури. Резултатът - отрицателни тестове при перфектни ембриони.
Накрая склоних и не съжалявам. Но, това е моето решение на моя конкретен случай.
Търси консултация с още един специалист. Поне една цветна снимка да направиш.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #10 -: Декември 10, 2007, 16:39:49 pm »
моята двурога матка е откриха при преглед с ехограф , но предишните 3 гинеколога не я бяха видяли.Явно гинеколозите с опит в тази област си я разпознават.Но за да се види с каква преграда е се налага хистероскопия.Успех
« Отговор #11 -: Декември 12, 2007, 15:14:16 pm »
Има значение какво е качеството на ултразвуковия апарат и колко всъщност е изявена двурогостта на матката. По принцип знам, че на обикновен апарат трудно се вижда. Моята я откриха на цветна снимка. На снимката формата е почти сърцевидна, а по-късно на лапароскопията бяха писали, че матката е с нормална форма и големина и ми обясниха, че тя от вътре си е двурога, а отвън не е. Само един специалист изказа мнение, че е задължително да се направи пластика. Всички бяха на мнение, че тази форма на матката ми не може да бъде причина за липса на забременяване, но е много вероятно да имам проблемна бременност и преждевременно раждане. Слава Богу нищо от това не се случи, имах лека бременност и дъщеря ми се роди 6 дни преди термин по план. Мисля, че обаче за това имат значение и други фактори -колко е голям плодът, как е разположен и т.н. При много жени, които не са се подлагали като нас на многобройни изследвания, двурогата матка се открива чак при раждането. Желая ви много късмет и скорошно сбъдване на мечтата. :)
<br />[link=http:
« Отговор #12 -: Декември 14, 2007, 04:18:51 am »
Тук ще откриеш картинки на различни видове двурога матка
http://babyjava.net/main/index.php?blog=3&title=uterine_abnormalities&more=1&c=1&tb=1&pb=1
Това, че е двурога още не е голям проблем, въпросът е каква е преградата и калко е изразена.