чак сега виждам темата.
аз, както знаете, съм с неизяснен евентуален антифосфолипиден проблем (2 пъти в Плевен леко завишено едно от антителата, после 2 пъти в София същото антитяло излиза в норма).
независимо от това, третираха ме все едно, че имам антифосфолипиден синдром.
аспирин от месеца преди забременяването по 80 мг ежедневно (това значи една голяма таблетка от 325 мг - това е стандартната голяма таблетка - се чупи на 4 части и се пие по 1 четвъртинка на ден).
веднага след инсеминацията почнах с ниска доза фраксипарин (вид нискомолекулярен хепарин) - от 0.3 мл или 2850 IU, ежедневно, подкожно. инжекциите са готови за поставяне, на мен ми ги слагаше съпругът ми.
тая терапия ми я назначи доктор Владимиров, всички я одобриха в последствие.
тия дни се консултирах пак с доц.Конова и предвид на негативните двукратни резултати от софийското ми изследване, тя разреши да спра хепарина вече, но да остана на аспирин до малко преди раждането.
при дълго приложение на хепарин задължително се следи коагулационния статус - 1 път месечно. при мен нямаше отклонения от нормата. опасности за бременната или плода няма никакви, само ползи. при мен единственият страничен ефект беше, че след дългото бодене (над 4 месеца), започнаха да ми се образуват едни възли под кожата на ръцете след всяка инжекция. другата опасност е за джоба - моят фраксипарин в аптеките струва 7 лева инжекцията, аз се снабдявах по цени на едро за 5.60, но пак - смятайте какви пари са това за няколкомесечно приложение...