Здравейте, момичета!
След като мъжът ми си направи операция от варикоцеле в началото на май, а аз - цветна снимка, резултатът е, че сме за ин-витро и трябва спешно да си подготвим документите, докато ЗКаса все още приема. Днес бяхме при Д-р Стаменов и подробно ни обясниха какви изследвания трябва да си донаправим. Имаме почти всички, без СПИН, хепатит В и С, васерман, кръвни групи, и моята кръвна картина. Тъй като разполагаме с много ограничено време (буквално имаме само понеделник на разположение), ще съм ви много благодарна, ако ме ориентирате за следните неща:
1/ Могат ли да направят ХИВ, Васерман, Хеп.В, Хеп.С и кръвни групи за 1 ден? - мислим за най-бързо да ги пуснем в Цибалаб в понеделник рано сутринта, но дали ще станат готови до следобед същия ден? Секретраката на Стаменов ни посъветва да действаме максимално експедитивно, понеделник да пуснем изследванията и вторник сутринта да идем рано в Клиниката, да ни дадат експертните становища и каквото там трябва да напише Стаменов и вторник следобед да подаваме документите в ЗКаса.
2/ Задължително ли се правят 2 спермограми? - ние имаме само една от клиника "Надежда", от март тази година. Сътрудничката на д-р Стаменов днес не спомена да правим втора спермограма, а на сайта на ЗКаса прочетох, че искат 2, при това от различни източници.Ние сме и с мъжки фактор, което се вижда на спермограмата (Крюгер 3%, подвижни под 40%, астено- и олигозоо-спермия).
3/ Има ли някакво значение за ЗКаса адресната ми регистрация? - в смисъл такъв, мъжът ми има постоянно местожителство в София, но аз не, само адресна регистрация тук. Личната ми карта все още се води в родния ми град. Секретарката на д-р Стаменов каза, че е добре да си направя копие от документа за адресна регистрация в София, защото на 1-2 жени им направили проблем в ЗКаса, като си подавали документите, но не беше сигурна точно какъв е бил проблемът, само, че е свързан с адресната регистрация. Иначе в София живея от 3-4 години, но адресната ми регистрация е от юни миналата година.
4/ Може ли мъжът ми да подаде документите в ЗКаса, или лично аз трябва да го направя? Ако е необходимо, да му направя пълномощно (нямаме все още граждански брак).
Момичета, много, много благодаря, ако някоя от вас знае нещо по горните въпроси. Може би ако имахме повече време, щях сама да се информирам за всичко в процеса на подготовка на документите, но сега имаме само 1 ден на разположение и трябва всичко да го свършим наведнъж.