Илко, здравей.
По въпроса - дали боли инсеменацията както при цветна снимка.
Не, не боли, споко.
Мен също адски ме болеше цв.снимка.
Имам 1 инсем. Не ме болеше изобщо дори. Протича почти като обикновен АГ преглед. Аз усещах само поставянето на спекулума. Това е един инструмент, който винаги го използват при обикновения преглед. След това, с нещо като инжекция с дълъг и тънък пластмасов накрайник се впръсква течността в кухината на матката.
Полежаваш малко и това е цялата процедура.
По въпроса за лекарите. Другите момичета са ти казали вече.
Аз ходя в София, и не ги позвавам специалистите от Варна.
Но категорично мога да ви кажа, че е много важно да отидете в клиника по стерлитет, а не където и да е.
Защото е важно да се направи преди това добра обработка на материала.
Инсеменацията трябва да е вътрематочна, защото съм чела че разни "специалисти" практикуват впръскването на материала преди входа на влагалището, което е различно. Което при инсеменация със съпружески материал си е почти същото като обикновен секс във фертилните дни.
По въпроса със Дуфастона.
Това е вид прогестерон.
Често го изписват лекарите, за да се подпомогне втората фаза на цикъла и да се подготви лигавицата за имплантирането.
Обаче....
Винаги се дава от 15-16 ден на цикъла. Т.е. след като е минала овулацията. Защото ако се приема преди ову-то, прогестерона може да подтисне овулацията.
На жена ти по каква схема й е предписан?
От самия Дуфастон матката не може да нарасне, поне не съм чела такова нещо, но от него лигавицата става по-гостоприемна (става по-рехава).
По въпроса за малката матка.
Смятам че това не е кой знае какъв проблем. Чела съм за много момичета дето са им казвали че е малка и си имат нормални бременности. Матката е мускулен орган и има свойството при необходимост да се разтяга и нараства.
И на мен са ми казвали че матката ми е малка. Имам 1 забременяване (за кратко), но и тогава размера й си нарастваше според нормите за срока на берменноста.
Предполагам че притеснението на повечето лекари е че една по-малка матка няма да бъде достатъчно кръвоснабдена и с достатъчна лигавица. Но за това си има лекарства, за това не се притеснявайте.
Но трябва добър специалист, който във всички случаи да подходи професионално и адекватно.... а не да ви плаши с разни неща.
Успех ви желая .... и пиши как се развиват нещата.