Здравейте,д-р Тачева!
Щe разкажа накратко какъв е проблема при мен и съпруга ми.При мен запушена дясна тръба вследствие операция от апендисит, лява пропуска, но е нагъната и разширена в частта откъм яйчника - резултат от цветна снимка през месец
март 2006.Спермограма на съпруга ми през февруари 2006 в клиника "Надежда" - нормозооспермия.Хормони в норма и доказана овулация.През май месец 2006
инсеминация - неуспешна.После лято почивки,отпуски.
Презоктомври преглед и се видя киста, изписаха ми Примолут нор за 10 дни.През ноември инсе, лоша спермограма, неуспешно.Насоки за ИКСИ.През декември започваме изследвания за подготовка за ИКСИ.
При мен - хормони на 3ден
Естрадиол-52,90
LH-2,80
FSH-6,96
Пролактин - 16,06
Тестостерон - 0,16
Микробиологично изследване на двамата - нормална микрофлора,стерилни посявки
Прогестерон - 21 ден - 25,32
И на двамата кръвна група -А1 RH+
Токсоплазмоза - (-)
Рубеола - при мен (+),прекарала съм я като дете,при момчето (-)
Wass(-)
Спермограма на 27.декември 2006г.в Първа АГ болница "Тина Киркова"
резултата е:
Въздържание - 5 дни
Обем на еякулата - 3,0 мл (2,0 - 6,0 мл)
Реакция pH - 9
Вескозитет - повишен
Аглутинация - -
Левкоцити - 12-14 (под 10 на поле)
Бактерии - да
Сперматозоидна концетрация - 15 млн. (мл.)40-160 млн.
Подвижност:
нормокинеза - 45% (>60%)
хипокинеза - 10%
акинеза - 45% (<30%)
Морфология на сперматозоидите:
нормални форми - 53% (60%)
дегенеративни форми - 47% (<40%)
Заключение: Олигоастенотератоспермия - 2ра степен
Други изследвания не са ни назначавани.И ние не сме правили други на своя глава.
На първи февруари тази година стартирахме процедура ИКСИ.Реагирах добре на стимулацията, при пункцията извадиха 11 фоликула.Яйцеклетки ок.лигавица ок., но не стигнахме до трансфер.Нито една яйцеклетка не се е разделила правилно.Доктора каза, че просто яйцеклетките и сперматозоидите не са се харесали.Имало наличие на бактерии, които убивали яйцеклетките???.Шока и за двама ни е голям.Как да действаме от тук натаък? Предложиха ни при следваща процедура да оплодят част от яйцеклетките с донорски сперматозоиди, а друга част със сперматозоиди от съпруга ми.Това предложение не ми хареса и не се чуствам добре от него.Питах дали да не направим имунологични и генетични изследвания, отговора в общии линии е не.
И така сега оттук нататък накъде?Не ми се ще да дойде септември и да правим нов опит,без да сме направили необходимите затова изследвания.Все си мисля, че може да има изследвания които да направим и да дадат отговор на част от въпросите ни.
Благодаря Ви
Поздрави