Здравейте, искам да напиша какви са резултатите от моята лапароскопия, сигурно ще бъде полезно на много момичета.
Първо малко предистория: Аз съм с една извънматочна точно преди 4год. в следствие на която съм с една тръба. 6 месеца след това продължихме опитите за бебе, но без резултат. През това време съм правила цветна снимка, хормони, стимулации, проследяване на овулацията, още едно изследване на проходимостта на тръбата но чрез ехограф. Правили сме и три спермограми и единственото което до сега виждахме като проблем беше посткоиталния тест, затова и започнахме инсеминации. След като направих 4-ри неуспешни реших да направя и лапароскопия. Сега като си помисля още от миналата година мислех да я правя. Смятах, че може да има сраствания от предната операция, които не се усещат при преглед, но все я отлагах и си мислех че този път вече ще стане, но уви.
И резултатът е следния: още в началото се вижда една ципа която е срастнала с коремната стена(това го гледах след това на записа). В епикризата пише
сраствания на оментум с предна коремна стена и леви аднакси . Това срастване е отстранено, за да може да се стигне до другите органи. Десен яйчник обхванат от ципести сраствания. А той по принцип беше по-мързелив и когато имаше фоликул, не винаги имаше овулация. Оказа се, че и да е имало овулация яйцеклетката не е можела да излезе от срастванията. Левият яйчник също с малко сраствания, лявата тръба проходима, но към края беше срастнала с едно черво, което е ограничавало движението й. Всички сраствания бяха отстранени, тръбата е освободена и яйчниците надупчени.
Сега ще направим няколко месеца почивка и се надявам, че вече сме открили проблема. А ако не стане след няколко месеца ще продължим с търсенето на проблема или ще продължим с инсеминациите.
Това е от мен, надявам се да съм била полезна.